Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Couchsurfing - házhoz jön a világ

Tossenberger Tamás, 2009. július 07. - kedd 14:52
Címkék: utazás, vendéglátás, internet
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Világszerte több millió embert mozgat a városnézés és utazás viszonylag új formája, a couchsurfing. Itthon is sokan űzik, a rendszert az ő tapasztalataikra is támaszkodva ismertetjük.


Az itthon "kanapészörfölés" - ként is emlegetett rendszer alapötlete az amerikai Casey Fenton érdeme. A 2004-ben létrehozott couchsurfing (CS) oldalat olyan nemzetközi közösség készíti, melynek tagjai egymásnak nyújtanak szállást, idegenvezetést, vagy akár élelmet is - ráadásul minderre nem kell befizetni, ingyen van. A tagok száma mára meghaladta az egymilliós határt. Magyar szörfölők is vannak szép számmal, jelenleg mintegy hétezer-ötszázan regisztráltak. Couchsurfingben tizennyolc éves kor alattiak nem vehetnek részt, - az átlagéletkor huszonhét év, de hetven fölötti "szörföst"is találni.

Forrás: CS.org

Szörfölőkre várnak


Ha csatlakoznánk az oldalhoz, első lépésként gondoljuk végig, milyen céljaink vannak. Lehetünk vendéglátók (host), és vendégek (surfer), illetve arra is lehetőség nyílik, hogy valakivel csak megigyunk egy italt, vagy körbevezessük a városon, anélkül, hogy elszállásolnánk. Bár a közösség a kölcsönösségen alapszik, semmire nem kötelez; tehát ha valaki fogadott minket, nem feltétlenül kell ezt viszonoznunk (de ha van rá mód, akkor ajánlott).


Kölcsönös bizalom

Harminc magyar kanapészörfös tapasztalata alapján próbáltunk közelebb kerülni a CS rendszeréhez. "Előfordult, hogy megkaptam a hostom lakáskulcsát", "Semmi lopás nem volt, pedig előfordult már, hogy a pénztárcámat is elől felejtettem" - a megkérdezettek gyakran ilyen példákkal utaltak a CS-rendszer megbízhatóságára. A leghasznosabb információk a szörfölők egymásnak írt referenciáiból származnak. Ha valaki csupa pozitív megjegyzést kap profiloldalára, valószínűleg megbízható. A negatív kritika egyébként ritka, ezért már egyetlen rossz visszajelzés is árulkodó lehet. Fontos a profil oldal kitöltöttsége is. A hiányosan megírt bemutatkozások nem népszerűek, ahogyan az sem, ha nem töltünk fel magunkról képet.

Forrás: AFP

Arc nélkül nem megy


A CS honlapon különböző szűrők léteznek - ezeket az átlag felhasználó ismeri és használja is, ezáltal elkerülhetők a kellemetlenségek. Ilyen szűrő a "vouchering" (ha valakiért egy másik tag kezességet vállal) és a "verifying" (ellenőrzés). Utóbbi a személyazonosságunkra biztosíték. Ezért adomány címén fizetni is kell, országonként változó, hogy mennyit; nekünk, magyaroknak tizenhat USA dollár a tarifa.


"Utazók szellemének cseréje"

Akik próbálták már a couchsurfinget, szinte kizárólag a közösség pozitívumait emelték ki. Sokan hangsúlyozzák, hogy a CS jóval több az utazás hagyományos formáinál, ennek köszönhetően sokszor új barátságok is születnek: "Szállásadóim nemcsak befogadnak, enni adnak, elkísérnek mindenfelé, autóval elvisznek egy másik városba, még lakásukat is átengedik, míg nincsenek otthon." - ecseteli egy huszonkilenc éves szörfölő. "Szentpéterváron éjszaka titokban másztunk fel egy háztetőre, a kivilágított várost nézni - azt hiszem ilyen idegenvezetőt nehéz lenne találni" - folytatja egy másik megkérdezett.

Forrás: AFP

Házhoz jön a világ


A CS praktikus nyelvtanulási módszer is, hiszen "házhoz jön a világ". Egyesek állítják: "Egy-két napos "hosting" simán megfeleltethető egy három hónapos nyelvtanfolyamnak." Aki nem szeretne, vagy nem tud fogadni, annak is ajánlott lehet például "coffe/drink" státusszal regisztrálni, hiszen ez is kiváló alkalmat nyújthat az idegen nyelvek gyakorlására. Bár a kanapészörfölés ingyenes, sokan arra figyelmeztetnek, hogy ezzel nem szabad visszaélni. "Nem ingyenszállás, sokkal inkább az utazók szellemének cseréje" - fogalmazta meg többek véleményét egy tapasztalt CS- tag. Sokan már a bemutatkozásnál is utalnak rá, hogy aki csak a potyaszállást látja a fogadójában, az ne írjon felkérést. Negatívumként legfeljebb azt említették, hogy a vendégek nem mindig érkeznek pontosan, vagy egyáltalán nem is érkeznek meg. Az is előfordul, hogy a felek nem találják el a helyes arányt: vagy túlságosan rátelepszenek az emberre, vagy egyáltalán nem is törődnek vele.


Keresési fortélyok

A keresést egy logikusan felépített kereső szolgálja. Használatát megkönnyíti bizonyos kulcsszavak kiválasztása. Ország, nyelv, nem és életkor szerint is kereshetünk, sőt az is beállítható, hol tudnak például kerekesszékest fogadni. Legfontosabb azonban a szállás elérhetőségének státusza. Az esélyek a "feltétlenül"-től lefelé, az "igen" és "talán"-ig csökkennek, de azt is fel szokták tüntetni, ha valaki éppen utazik, így a kanapéja nem elérhető. A fogadók rendszerint fényképet is mellékelnek arról a szobáról, vagy ágyról-matracról, ami a szörfölő rendelkezésre áll.

Forrás: AFP

Kép az ágyról - nem zsákbamacska


A szűrés alapja a jól szerkesztett profil
, ami vendégként és szállásadóként is előnyt jelent. Ha valakinél lakni szeretnénk, érdemes tüzetesen áttanulmányozni, hogy milyen kritériumokat szab meg az illető adatlapjában. Legyünk tisztában olyan alapinformációkkal, hogy a vendéglátó hány és milyen nemű főt fogad, esetleg hány éjszakára (bár ezt ritkább esetben tüntetik föl). Ezen felül a népszerűbb házigazdák - mivel rengetegen írnak nekik - megkövetelik a személyre szóló üzeneteket, a körüzeneteket ugyanakkor nem kedvelik. Friss taggal próbálkozni emiatt könnyebb lehet, náluk még nincs túl magasan a léc. Vendégként viszont hátrány a tapasztalatlanság, hiszen előélet nélkül referenciánk sem lehet.

Keresésünk sikere természetesen függ úticélunk népszerűségétől is. Népszerűbb nagyvárosból (Róma, London) lehet, hogy csak az ötvenedik felkérésre érkezik igenlő válasz, sőt az is megeshet, hogy egyáltalán nem. A szintén a felkapott kategóriába sorolható, de kisebb városok (Krakkó) esetében már lehet, hogy három-öt, vagy kevesebb kérés is elég. Minél kevésbé ismert helyre utazunk, annál nagyobb valószínűséggel fogadnak. A találatok számát értelemszerűen befolyásolja az adott turistaszezon is, - nyáron kisebb eséllyel találunk szállást, mint évközben. Fontos, hogy időben írjunk a jelölteknek. A legtöbb szörfölő szerint a szerencsés, ha két-három héttel az utazás előtt kezdünk el keresgélni. Ennél előbb nem érdemes, hiszen a legtöbben nem látnak ennyire előre, később azonban félő, hogy mások happolták el előlünk a helyeket.

Forrás: Hosp. club

A couchsurfinggel kapcsolatos további tippekért erősen ajánlott alaposan tanulmányozni az oldalt, rengeteg hasznos tanáccsal lát el bennünket. Ha valaki kanapészörfölésre adná a fejét, a CS-en kívül érdemes lehet próbálkoznia a kisebb és kevésbé kifinomult, ám hasonló elven működő Hospitality Club oldalán is.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

nbacsi, 2009. július 10. - péntek 11:53

"Kanapészörfölés" érdekes szóösszetétel, én először mikor meghallottam ezt a kifejezést, teljesen másra gondoltam, mint amit valójában jelent. Ez egy kicsit emlékeztet a cseregyerek üdültetésre. Nem rossz az elképzelés, de némi veszélyt érzek, ill. biztos van veszélye is ennek. Vagy túl aggodalmaskodó vagyok ??!

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza