Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ismerd meg a hamburgered!

Gönye László, 2009. július 06. - hétfő 16:02
Címkék: élelmiszer, vendéglátás, adalékanyag
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A fogyasztóvédők és a tudatos táplálkozás szószólói régóta kiemelt célpontként kezelik a különböző gyorsétterem láncokat. Vajon mit sikerült elérniük a fogyasztók tájékoztatása terén? Tudhatjuk-e egyáltalán, mit eszünk ezeken a helyeken? Nyári helyzetjelentés a burgerfrontról.


Magyar burger

Bár a szakértők, egészségügyi szervezetek, pedagógusok és felelős fogyasztóvédők egyaránt óvnak minket a gyorséttermi kajáktól, úgy látszik, a vásárlóközönség jelentős része nem veszi komolyan az intő szavakat. A nagy franchise-ok nemhogy csökkenő vagy stagnáló forgalomról számolnának be, de bevételük és egységeik száma évről évre nő. Úgy tűnik, még a válságból is jól jönnek ki: a magyar piacon legnagyobb súllyal jelenlévő McDonalds az év első felében saját terveit is túlszárnyaló nyereséget számolhat el.

A magyar terep különösen árérzékeny - hívják fel a figyelmünket egyes szakértők -, ezért az utóbbi pár évben gyakorlattá vált akciók és kedvezmények, a párszáz forintos hamburgerek mindig biztos forgalomnövekedést jelentenek a gyorséttermek számára.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Ismerjük a veszélyeit, mégis bemegyünk...


Hogy ki mit eszik, és milyen mennyiségben vesz magához adalékanyagokat, illetve egészségügyi kockázatot jelentő összetevőket, természetesen szíve joga. Ám, mivel megfelelő információ híján igazi döntés sem hozható, az üzletek részéről elengedhetetlen a megfelelő tájékoztatás arról, mit is tartalmaznak ezek az ételek. Eddigi eredmények szerint a feltüntetett kalóriák és összetevők nem hagyják hidegen a vásárlókat. Tavaly az USA-ban, Kalifornia államban és New Yorkban is kötelezték a nagyobb gyorsétterem láncokat, hogy az ételek neve és ára mellett azok kalóriatartalmát is tüntessék fel - az elhízás elleni harc jegyében. Egy év elteltével már felmérések bizonyították, hogy az érintett éttermi egységekben, étkezésenként ötven-száz kalóriával csökkent az egy vásárlóra jutó kalóriamennyiség. Bár mi, magyarok jelenleg jóval kevésbé vagyunk elhízva, mint az Egyesült Államok lakói, a katasztrofális közegészségügyi adatok és halálozási mutatók hasonló szabályozás életre hívását indokolnák.


Tájékoztatás a gyorséttermekben

Fogyasztóvédők és a kormányzat nyomására Angliában éppen a napokban tizenhét étteremlánc csatlakozott ahhoz a szolgáltatói körhöz, akik az általuk kínált ételek kalóriatartalmának feltüntetésére kötelezik magukat. A kalóriatartalmat a szabályozás értelmében ezután ugyanolyan hangsúlyosan kell feltüntetniük, mint az étel nevét és árát. A csatlakozócégek között szerepel többek közt a Burger King, a Subway, a KFC és a Pizza Hut is, hogy csak az itthon ismert neveket említsük.

Ezt kellene nálunk is - sóhajt fel a képzeletbeli, egészségtudatos hamburgerkedvelő, és kívánsága talán nem is reménytelen. A magyar fogyasztóvédők bizonyos értelemben nyitott kapukat döngetnek, hiszen a McDonalds-termékek összetétele és kalóriatartalma már most is elérhető a neten és a tálcabetétek hátlapján. A cég ezen kívül az úgynevezett INBÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték) jelölési rendszert alkalmazza, ami azt mutatja, hogy az adott étel mennyit "tesz" hozzá napi tápanyag-beviteli szükségletünkhöz. A jelölés egyébként több termékről, például joghurtokról is ismerős lehet. A Burger King pedig egy szerényebb internetes tápanyagtáblázattal büszkélkedhet - és itt a felsorolás vége. Hozzá kell azonban tenni, hogy ez a két cég a magyarországi piac több mint háromnegyedét teszi ki, hiszen a hazai gyorsétterem-felhozatalra a behozhatatlan McDonalds-fölény a jellemző. A cég nyár végén nyitja meg századik magyarországi üzletét, a többi gyorsétterem lánc egységei ennek összesen sem érik el a kétharmadát (Burger King: huszonnégy üzlet, KFC: tizennégy, Subway: tizenhét, Pizza Hut: hat egység).


Közel a szabályozás

A McDonalds és a Burger King vállalása azonban nem meríti ki az elvárható, korrekt tájékoztatást - mondja Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület(OFE) élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője - az információknak ugyanis feltűnő helyen kellene szerepelniük. A korrekt gyorséttermi és általában az éttermi tájékoztatás szabályozása három-négy éve készül és minden remény megvan arra, hogy fél éven belül az EU teljes területén életbe lép. Az egységes, összehasonlításra is alkalmat adó szempontrendszer révén pontosan szabályozható, hol, milyen betűnagyságban, milyen jelölésrendszert alkalmazva kell feltüntetni a megfelelő információkat. Ez nem csupán a gyorséttermekre lesz kötelező érvényű, az illetékesek reményei szerint minden egyes étteremre érvényes szabályozást jelent. Így a cigánypecsenye mellett is megtaláljuk majd, mennyi kalóriát rendelünk az ízletes pecsenyével, de a hentesnek is kötelező lesz feltüntetnie, mit milyen mennyiségben tartalmaz az adott felvágott vagy húsféleség, különös tekintettel az allergiások számára kerülendő összetevőkre. Hogy ez mennyire életszerű és milyen ellenérzéseket kelt majd a piacon, nem tudni, egyelőre a szabályozás részleteinek kidolgozása zajlik. Az évek óta húzódó tárgyalásokat ugyanakkor tovább késlelteti az Európai Parlament újraválasztása, hiszen nem tudható, milyen gyorsan áll fel a rendszer, kik képviselhetik az "ügyet", milyen pro és kontra érvek hangozhatnak el a rendelet végleges formába öntéséig.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Hazai gyorséttermek - szabályozás előtt


Dömölki hozzátette: tájékoztatás szempontjából a gond egyáltalán nem a gyorséttermekkel van. Más, meleg ételt kínáló büfékkel, éttermekkel, kínai kifőzdékkel, piaci árusokkal ellentétben ezekben az egységekben megtudható az ételek tápanyag-összetétele, ráadásul a legtöbb gyorsétterem-lánc esetén alternatív, kímélő, vagy épp vegetáriánus kínálatból is választhatunk. Igaz, ezek árai nem feltétlenül motiválnak egészséges táplálkozásra. A kínai büfék és éttermek nem franchise rendszerűek, nehezebben összefoghatók és ellenőrizhetők, az ott kínált ételek pedig cseppet sem kevésbé egészségtelenek az említett cégek hamburgereinél.


Transzzsírsav, a mumus

A gyorséttermi kínálatban megbúvó legalattomosabb ellenségként a transzzsírsavakat szokás megbélyegezni. Az ipari felhasználás során több kedvező tulajdonságot is mutató összetevő akkor jön létre, ha a növényi olajat hidrogénnel kezelik, mivel így az eltartható, szobahőmérsékleten is tárolható, és sütőolajként többször is felhasználható lesz. Ezek a zsírok a természetben nem fordulnak elő, így szervezetünk is nehezen bánik el velük: károsan befolyásolják az anyagcserét, érkárosító hatásúak, érelzáródást, szívinfarktust okozhatnak. Egyes becslések szerint hazánkban évi ezer halálesetért felelősek a transzzsírsavak, éppen ezért a felhasználásuk különös figyelmet érdemel.

A gyorséttermek táblázataiban feltüntetett összetevők közül hiányzik a hidrogénezett növényi olaj, pedig az biztosan ott van minden hamburgerben és sültkrumpliban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírása szerint a kínálatban szereplő ételek transzzsírsav-tartalma nem haladhatja meg a két százalékot. Kellemes meglepetés, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és a Kosár magazin tavalyi felmérése során minden vizsgált gyorsétteremben bőven a határérték alatti transzzsír-tartalmakat mértek, ami persze nem jelenti, hogy a gyorséttermi koszt nagyobb mennyiségben ne lenne káros.

Az utóbbi évek tapasztalata alapján nyilvánvaló, hogy a média figyelme, egyes fogyasztói rétegek ellenszenve és a folyamatos támadások a szabályok pontos betartására kényszerítik a nagy étteremláncokat. Egy-egy nagyobb botrány vagy büntetés a tengeren túlra is áthallatszó médiabotrányt jelent, a hatalmas "cégszörnyek" tagjai pedig kiszámíthatóan együtt mozdulnak. Nehezebb fogást találni a nem franchise rendszerű konyhákon, hiszen egy egység megbüntetése nem járhat az összes hasonló büfé vagy étterem megrendszabályozásával. Külön-külön pedig szinte lehetetlen rendszeresen ellenőrizni és a szabályok betartására bírni ezeket, legyen az az összetevők pontos feltüntetése vagy a transzzsírsav-mennyiség megfelelő keretek között tartása.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

eszti, 2009. július 27. - hétfő 13:18

Oszi, drága, én is győri vagyok, írd már meg nekem légyszíves, hol van a te hamburger-sütödéd! Nagy kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam!

Szabina, 2009. július 22. - szerda 07:35

Üdv! Szerintem sem túl egészséges a gyors éttermi étel.. de a körúti séta talán az?? Mi is 2 havonta megyünk csak ilyen helyre,és bőven elég. A gyermekeket sem kell azon a koszton felnevelni, de tiltani sem szabad. Mert amint rendelkezni fog némi nemű zsebpénzzel, az lesz az első dolga, hogy betér a "bűnös helyre". Én legalább is ebben a szellemben nevelem a csemetémet. Lehet kövezni.. :)

ejnye, 2009. július 19. - vasárnap 22:03

Nem értem ezt a nagy hisztériát. Persze, hogy nem egészséges a gyorséttermi kaja. De nem is "ördögtől való". Azzal sem értek egyet, hogy nincs tápértéke. Ja, azt elfelejtjük, hogy nem 12 óránként kell enni, hanem 5-6 óránként, akkor nem farkaséhesen zuhan be az ember egy ilyen helyre. Maximum havonta egyszer (de inkább háromhavonta kétszer) járok ilyen helyen: arra pont jó egy menüjük, hogy egy ebédet kiváltsak vele, ráadásul normál étteremben egy adag húsért plusz köret plusz üdítő biztosan legalább kétszer annyit fizetek, mint egy BK-s vagy Mc-es menüért.

Légrádyné, 2009. július 14. - kedd 18:07

Jó a cikk. Én nem is szeretem sem a MC Donalds-t, az nem kaja amit ott adnak, szemét kaja. Már a kínai ételt sem bírom, pedig először nagyon tetszett, azóta is csodálkozom magamon miért is ettem azt a kaját. Tiszta olaj, amit vagy 100-szor kisütöttek. Borzalom.

o.rita, 2009. július 08. - szerda 20:48

Én egyszer ettem eddig mekibe, nekem nem ízlett, olyan mű íze volt a kajájuknak, nem tudom mi a jó benne azoknak akik ezt eszik de az ő dolguk. Teljesen egyetértek hogy, nem csak a gyorsétteremekkel van a baj, de azzal nem, hogy ezt " fogyasztóként tudomásul kell vennünk", én nem veszem tudomásul, házi kajákat eszek házi kolbász, szalonna tepertő, hús, tej túró, tejföl, aludtej, házi gyömölcsök és zöldségek, tojás stb. A bolti ételek íze messze nem ér fel ezekkel, az sem érdekel, hogy az egészséges táplálkozás hívei szerint nem kéne szalonnát, kolbászt enni, és a zsírszegény tejet ajánlják, szerintem a házi kaják egészségesebbek, érdekes dédimamám is ilyeneket evett, mégis 94 éves koráig élt ( a reggeli feles pálinkát is megitta minden reggel). Inkább kevesebb húsos kaját együnk idénybe a friss zöldségekből főzzünk pl. lecsót, töltött patiszont salátalevest, stb. De sok helyen már vidéken sincsenek jószágok az udvarba, nálunk sokan még a gyümölcsöt, is lusták leszedni az udvaron levő fáról és ott megy tönkre. Tudom hogy én vidékről könnyebben beszélek, itt elő tudjuk ezeket állítani, de Pesten, Szegeden is lehet pl. házi tejet kapni, van ahol akár 130 Ft ért is. És vannak szedd magad akciók, ahol olcsó pénzért szedheti le az ember magának a gyümölcsöt. És olyan piacok ahol termelőtől lehet vásárolni. Meg ki lehet költözni vidékre is és onnan bejárni, vagy megpróbálni ott boldogulni, szerintem megéri, még akkor is ha ott csak az egyik családtagnak van munkája. Parasztházakat 2-3 milliókért árulnak, és a kaját harmadannyiból meg lehet oldani, mint városon, akkor is, ha a vetőmagot, és egyebeket is beleszámolunk. A vegyestüzeléssel is sokat lehet spórolni. Azt se gondolom, hogy a hétköznapi ember nem engedheti meg magának a valamivel drágább jobb minőségű ételeket. Magyarországon a lakosság 2/3 a dohányzik sokan, és nem a gazdagabbak évi 200 ezer Ft ot is elköltenek cigire, azért elég sok csokoládét, édességet is vesznek, valamint, kólát chips-et, cukros üdítőket ásványvizet ( pedig a csapvíz semmivel sem rosszabb). És még elég sok felesleges dolgot. A döntés a mi kezünkben van, és a vásárlásunkkal, vagy inkább nem vásárlásunkal szavazunk is. Mert ha valamit senki se vesz, azt ezentúl nem gyártják majd, és nem árúsítják. Így szavazunk az élelmiszerbiztonságról, a környezetszennyezésről, vagy épp afrikai éhezők, vagy kínaiak kizsákmányolásáról. Bármilyen cég emberekkel való bánásmódjáról. Vagy ha magyar élelmiszert, terméket veszünk, nem hazafiasságból, hanem azért mert tudjuk, ezzel egy honfitársunk állását őrizzük meg, aki esetleg a mi üzletünkbe vásárol, vagy a mi munkánk megmaradásába szerepe van. Stb, stb...

oszi1113, 2009. július 07. - kedd 18:50

Hamburgert árulok jómagam is, Győrben. Némi iróniával nevezhetném magamat akár gyorsétteremnek is, bár nálam várni kell a kajára. Hamburgert árulok, bár nem a manapság szokványos fajtát. Nem mirelittel, hanem hússal, darált hússal dolgozok, rostlapon, frissen helyben sütve! Semmi adalék, csak a színhús, fűszerek, meg egyéb titkos kiegészítők! Semmi tartósítószer, semmi adalék! És finom! Friss zöldség, régi mázas buci, a pékemnél süttetve, tartósítószer nélkül! Kicsit macerásabb, kicsit többet, gyakrabban kell rohangálni az alapanyagokért, de megéri, semmi mellékíz, semmi állagjavító nem kell! Így is lehet!

Cini, 2009. július 07. - kedd 18:13

Nos, én annyiban egyetértek, hogy jól látható helyen közöljék, hogy mi mennyi kalóriát tartalmaz,de úgy gondolom akkor sem fogunk semmiből kevesebbet enni.Ami a legnagyobb baj, hogy nem mozgunk eleget.Amit én nem tartok igazságosnak, hogy mindig a Mc Donaldsot támadják.Miért?Azért mert neki van legtöbb étterme?Valószínüleg valamit azért jól csinál.Lehet h sok kalóriát tartalmaznak bizonyos termékek, de elég nagy a repertoárja, nem kötelező Big Mac-et enni, lehet salátát is, de mi magyarok csak akkor érezzük jól magunkat, ha étkezés után nem birunk felállni, és a gyomrunk kb kétszer akkora.A mekire visszatérve, ahhoz képest h állandóan támadják, még sosem hallottam v olvastam olyanról, hogy valaki ételmérgezést kapott, lejárt élelmiszert találtak, megbüntette az ANTSZ stb.Ez azért engem megnyugtat.Szóval nézzünk szét az éttermekben, a konyhánkban, az út menti gombabüfében....kevés helyen van full egészséges étel, szinte sehol.De én inkább bemegyek egy mekibe, mert az legalább tiszta, nem kapok ételmérgezést, és dönthetek h salátát eszek vagy egy kalóriabomba szendvicset, de ha egyikre sincs pénzem, egy sajtburgert azért mindig meg tudok enni.

Rajcsányi Norbert, 2009. július 07. - kedd 17:29

A párizsinak a 70%-a, ha nem több víz, csak h tudd... és az 1000 forintosban párizsiban sem sokkal több a hús mint a 300 forintosban. Ezt is jó ha tudod! A másik meg ha a mekiben veszek egy hamburgert azzal kb addig lakok jól, míg kiérek onnan (tápérték=0) és annak az árából nem egy és nem két szendvicset csinálok az általad említett zsemle, vaj, párizsi, uborka összeállításban. Aminek már azért van tápértéke....

Matus László, 2009. július 07. - kedd 08:42

Szerintem kár volt pont most felvetni ezt a témát, mikor kiderült, hogy szennyezett búzával készült "igen egészséges" gabonapehellyel tömik a népet. Arról szintén kár beszélni, hogy mi az egészséges, mivel a felső tizezret kivéve mi max silány árut ehetünk /lásd pl.: 300Ft-os párizsi, miből lehet, ha egy kiló hús 1.000Ft és miközben eszem minden ize van, csak húsize nincs/ vagy egyszerűen szemetet. Persze ezt tudjuk is a lelkünk mélyén és negyven évvel ezelőtt is tudtuk, tehát ne hergeljük a népet. A meki kaja egyébként /sajnos évente egyszer jutunk el oda/ igen finom és ez egy olyan szempont ami sokat vet a latban pl.: a semmilyen izű párizsiból készült szendviccsel szemben aminek az elkészitési ára kb.: ugyanannyi /zsemle,vaj,párizsi,uborkaszeletek/ amennyiért vehetek egy hamburgert.

Panna, 2009. július 06. - hétfő 18:46

Ahogy Dömölki Lívia mondta: nem (csak) a gyorséttermekkel van baj. Valamennyi élelmiszeripari termék (!) tartalmaz a szervezetünk számára fölösleges és káros anyagokat - ezt fogyasztóként tudomásul kell vennünk! Persze minél "konyhakészebb" egy termék, annál több nemkívánatos anyagot tartalmaz! Az élelmiszer-biztonsági előírások további szigorításával csak annyit lehet elérni, hogy az egyéni arculattal rendelkező, kis üzletek fenntartása lehetetlenné válik; maradnak tehát az egységes minőségben, nagy mennyiségben előállítható ételek egyforma ruhát viselő, egyforma házakban lakó, egyforma emberek számára.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza