Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lejárt gyógyszer: nem kidobni, visszavinni!

Munkatársunktól, 2009. július 03. - péntek 11:52
Címkék: hulladék, gyógyszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Beépült a köztudatba, hogy a lejárt szavatosságú gyógyszer veszélyes hulladék, és nem kidobni, hanem visszavinni kell. Ez a patikáknak sem okoz pluszköltséget.


Jól kommunikálta a sajtó, hogy mi a teendő a lejárt szavatosságú gyógyszerekkel - vélekednek a patikusok. Bár sok évig tartott, de mára a legtöbb ember megérti: ez nem játék, mindenkinek felelőssége, hogy mi történik a veszélyes hulladéknak minősülő készítményekkel.

Szorgalmasan hozzák vissza az emberek a lejárt szavatosságú gyógyszereket - mondja dr. Szűts József, a Bács-Kiskun megyei gyógyszerészkamara elnöke, a bajai Korona gyógyszertár vezetője. "Nagyjából egy hónap alatt megtelik a több tíz literes konténer. Ezt a gyógyszer-nagykereskedő szállítja el tőlünk a megsemmisítés helyére. Fizetnünk nem kell érte, és természetesen a patikák azoktól sem kérnek pénzt, akik visszahozzák a készítményeket."

Forrás: MTI

Minden ötödik tablettát feleslegesen váltjuk ki


Mint kiderült, nem csak a háztartásokban, de a patikákban is előfordul, hogy valaminek lejár a szavatossága. Ilyen esetben az elszállításról már a gyógyszertárnak kell gondoskodnia, és ez nem ingyenes. Szűts József szerint azonban a költség elenyésző, hiszen a Korona patikának például ez évente nagyjából tízezer forintjába kerül.

Az ÁNTSZ gyógyszerekkel kapcsolatos tájékoztatójából megtudhatjuk: Magyarországon minden ötödik tablettát feleslegesen váltják ki, ami évente nagyjából kétezeröszáz tonnát jelent.


Praktikusabb a készítmény kiváltása

Szerdától már csak az új típusú vényre írhatnak fel gyógyszert az orvosok. Ez más formátumú, és az úgynevezett extra vonalkódnak köszönhetően kevesebbet kell adminisztrálnia a patikusnak. A betegeket ez annyiban érinti, hogy jobban halad a gyógyszerek kiváltása, illetve más-más helyen kell aláírni a receptet attól függően, hogy a beteg saját magának vagy másnak váltja-e ki a készítményt. A régi típusú vényekkel azonban még hónapokig találkozhatnak a gyógyszerészek, hiszen amit például két napja adott ki az orvos, azzal a beteg egy ideig még mehet a patikába.

Forrás: Baon
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

gadár zoltán, 2009. július 04. - szombat 21:06

A sok okos és hasznos reklám ellenére nem értem,hogy a lejárt szav. idejű gyógyszer,hogy kerül vissza a forgalomba! Édesanyám már többször kapott nemegyszer ilyen gyógyszert, melynek lejárt a szav. ideje és a gyógyszertárban egy belehelyezett kis cetlin meghosszabbítva újból árulják ezt! Milyen jogszabály teszi ezt lehetővé,kérdem én? Van ilyen mely ezt lehetővé teszi?

Kommentek

NORA SMITH, 2018. június 23.

Szüksége van egy kényelmes kölcsön az Ön elégedettségére? Kínálunk megfizethető hitel 2%...

Alakítsd elektromossá az autód!

Eric finance, 2018. június 23.

Szüksége van valamilyen kölcsönre, ha igen, e-mailt küldenünk ma arról, hogy hogyan szerezzü...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Dékány Endre, 2018. június 21.

Sürgős hitre van szüksége (alapok)? Ha igen, további információért forduljon hozzánk e-mail...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés