Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lejárt gyógyszer: nem kidobni, visszavinni!

Munkatársunktól, 2009. július 03. - péntek 11:52
Címkék: hulladék, gyógyszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Beépült a köztudatba, hogy a lejárt szavatosságú gyógyszer veszélyes hulladék, és nem kidobni, hanem visszavinni kell. Ez a patikáknak sem okoz pluszköltséget.


Jól kommunikálta a sajtó, hogy mi a teendő a lejárt szavatosságú gyógyszerekkel - vélekednek a patikusok. Bár sok évig tartott, de mára a legtöbb ember megérti: ez nem játék, mindenkinek felelőssége, hogy mi történik a veszélyes hulladéknak minősülő készítményekkel.

Szorgalmasan hozzák vissza az emberek a lejárt szavatosságú gyógyszereket - mondja dr. Szűts József, a Bács-Kiskun megyei gyógyszerészkamara elnöke, a bajai Korona gyógyszertár vezetője. "Nagyjából egy hónap alatt megtelik a több tíz literes konténer. Ezt a gyógyszer-nagykereskedő szállítja el tőlünk a megsemmisítés helyére. Fizetnünk nem kell érte, és természetesen a patikák azoktól sem kérnek pénzt, akik visszahozzák a készítményeket."

Forrás: MTI

Minden ötödik tablettát feleslegesen váltjuk ki


Mint kiderült, nem csak a háztartásokban, de a patikákban is előfordul, hogy valaminek lejár a szavatossága. Ilyen esetben az elszállításról már a gyógyszertárnak kell gondoskodnia, és ez nem ingyenes. Szűts József szerint azonban a költség elenyésző, hiszen a Korona patikának például ez évente nagyjából tízezer forintjába kerül.

Az ÁNTSZ gyógyszerekkel kapcsolatos tájékoztatójából megtudhatjuk: Magyarországon minden ötödik tablettát feleslegesen váltják ki, ami évente nagyjából kétezeröszáz tonnát jelent.


Praktikusabb a készítmény kiváltása

Szerdától már csak az új típusú vényre írhatnak fel gyógyszert az orvosok. Ez más formátumú, és az úgynevezett extra vonalkódnak köszönhetően kevesebbet kell adminisztrálnia a patikusnak. A betegeket ez annyiban érinti, hogy jobban halad a gyógyszerek kiváltása, illetve más-más helyen kell aláírni a receptet attól függően, hogy a beteg saját magának vagy másnak váltja-e ki a készítményt. A régi típusú vényekkel azonban még hónapokig találkozhatnak a gyógyszerészek, hiszen amit például két napja adott ki az orvos, azzal a beteg egy ideig még mehet a patikába.

Forrás: Baon
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

gadár zoltán, 2009. július 04. - szombat 21:06

A sok okos és hasznos reklám ellenére nem értem,hogy a lejárt szav. idejű gyógyszer,hogy kerül vissza a forgalomba! Édesanyám már többször kapott nemegyszer ilyen gyógyszert, melynek lejárt a szav. ideje és a gyógyszertárban egy belehelyezett kis cetlin meghosszabbítva újból árulják ezt! Milyen jogszabály teszi ezt lehetővé,kérdem én? Van ilyen mely ezt lehetővé teszi?

Kommentek

Kámán Roland, 2018. január 20.

Tisztelt Hölygyem /uram!Engemet is zaklat folyamatosan ez az Eos Kft!Most már bíróságra adta sz...

Behajtó cégek és a család

servillo, 2018. január 19.


Hitel ajánlat arány 2. 3% - a nagyon sürgős

Helló Hölgyem/Uram szüksé...

Telefonok a szervizben

James Roland, 2018. január 18.

James Roland vagyok. Néhány hónappal ezelőtt a cégem nagy veszteséget szenvedett. A rossz hite...

Gyógyulni alternatívan

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés