Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kolbász és a kerítés

Gräf Szilvia, 2009. július 02. - csütörtök 11:54
Címkék: jog, szolgáltató, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Készüljünk a legrosszabbra és bízzunk a jóban - információból sosem elég! Mielőtt munkát vállalnánk külföldön, tudjunk meg minél többet az adott országról, munkaviszonyairól, körülményeiről. A legfontosabb tippeket és telefonszámokat gyűjtöttük össze.


Hirdetések rengetegében

Ha nincs kéznél olyan barát, aki tuti tippet adna, legegyszerűbb, ha az interneten kutakodunk. A lehető legalaposabban járjunk utána, ki és pontosan milyen munkát ajánl. Amennyiben munkaközvetítő irodához fordulunk, alaposan nézzünk utána annak is, kik ők. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján (www.afsz.hu) olyan, hivatalosan bejegyzett munkaközvetítők, folytonosan frissülő listáját találjuk, akikben megbízhatunk.

Legyen rögtön gyanús, ha a munkaközvetítő közvetítői díjat kér, hiszen az EU szabályozása szerint ilyen címen tilos pénzt szerezni az álláskeresőtől. A cégeket már kellően megfizették a megbízó munkáltatók. Más jogcímen azonban már igényelhet jogdíjat az iroda. Ekkor nem a közvetítésért, hanem az extra szolgáltatásért kérnek pénzt - biztosítva a szállást vagy kiutaztatást.

Forrás: photos.com

Hajlamosak vagyunk a könnyelmű aláírogatásra


Ha már befizettük a közvetítői díjat, csak a peres út marad, hogy érvényt szerezzünk igazunknak. Ez komoly procedúra, jobb tehát, ha több károsulttal együtt fogunk bele. Nehezebb dolgunk van, ha olyan nyilatkozatot is aláírattak velünk, hogy a szolgáltatás megtörtént.

A hirdetések közül már a szöveg alapján is kiszűrhetjük a komolytalanokat. Gyanakodjunk, ha az ajánlat irreálisan kedvező, ha csekély munkáért rengeteg pénzt kínálnak. Akkor sem biztos, hogy tiszta az ügy, ha elérhetőségként egyetlen mobilszám árválkodik a hirdetés végén.


Kiutazás előtt

A legfontosabb, amit a koordinátorok a külföldön munkát vállalók lelkére kötnek, hogy szerezzenek minél több információt az utazásról, országról, a munkáról. Ebben az ismerősök, fórumok, honlapok mellett nagy segítséget adhat az EURES is. A harmincegy országot összefogó állami szervezet ingyenes és bőséges álláshirdetési adatbázissal áll rendelkezésünkre. Az EURES tanácsadói telefonon vagy személyesen praktikus és hasznos tanácsokat adnak a külföldi munkavállalásról, lakhatásról, utazásról, akár a mindennapi életről is.

Fontos dolog a nyelvtudás is. Ne higgyünk a nyelvtudás nélküli munkavállalók szerencséjéről szóló meséknek. Ha alapszinten sem beszélünk egy nyelvet, a munkáltatóval is nehezebb a megegyezés, szerződésünk feltételeit sem értjük, mindennapi életünket sem tudjuk elkezdeni.

Baj van...

Elfogyott a pénzünk, vagy nem is volt elég, nincs meg az útlevelünk, kihasznál a munkáltatónk vagy embertelen körülmények közé kényszerültünk? Forduljunk a konzulátusokhoz, követségekhez vagy hívjuk fel az adott ország területileg illetékes EURES-tanácsadóját. Ők segíteni tudnak szervezési, tervezési kérdésekben, hazajutásunkban. Kereshetnek nekünk tolmácsot, ügyvédet, jogi képviselőt, ha épp erre van szükségünk. Kiszolgáltatott helyzetet élt meg például az a lány, akit kis, sötét szobájában, patkányok társaságában vészelte át az éjszakát, várva a következő, tizenkét órás műszakot. Ebben az esetben elkerülhetetlen volt a külső segítség, a kinti tanácsadók fel is vették a kapcsolatot munkáltatójával. Nagyon indokolt esetben a hivatali szervektől átmeneti hitelt is felvehetünk a hazautazáshoz.


A harmadik fontos dolog a pénz. Annyi pénzt vigyünk magunkkal, amiből az első fizetésig elélhetünk - tanácsolja a munkaközvetítő. Kiutazáskor tájékozódjunk a kinti árakról, hogy mennyibe kerül a városi tömegközlekedés, vagy egy kiló kenyér. Stockholmban például ezerháromszáz forint a buszjegy, amire jobb, ha már itthon felkészülünk - mondja jó tanácsként egy munkavállaló. Fontos, hogy mindig biztosítsunk magunknak menekülési útvonalat. Annyi mindig maradjon a zsebünkben, hogy bármikor ki tudjunk fizetni egy hazautat.

Ha a munkáltató szállást biztosít és ellátást is ígér, mindenképpen kérdezzünk rá, hogy milyen költségből vonják le annak árát. Első fizetéskor nagy meglepetéseket kerülhetünk így el. Ha nincs szállásunk, úgy tájékozódnunk kell a lakhatási viszonyokról is.

A beszerzendő papírokról minden ország esetében külön érdeklődjünk. Az EU legtöbb országában munkavállalási engedély nélkül is állást vállalhatunk. Hollandiai munkavállalásunkhoz fontos egy ún. SOFI-szám igénylése, a két legkedveltebb célországba, Ausztriába és Németországba pedig 2011-ig egyéni munkavállalási engedély kell. Az iratot a célország állítja ki - ami akár több hónapig is eltarthat. Az engedély általában egy évre szól - biztos, konkrét állásra, munkahelyre, illetve konkrét munkáltató alkalmazására. Munkahelyváltásnál tehát újra meg kell igényelni. Azonban, ha tizenkét hónapnál hosszabb ideig, megszakítás nélkül dolgoztunk valahol, úgy már engedély nélkül is vállalhatunk és válthatunk munkát.

Baj van...

Bár a válság beálltával erősen visszaesett az álláslehetőségek száma, a csökkenés mégsem általánosítható. Az eddig sokakat vonzó szakmák, mint a vendéglátás, turizmus és a számítástechnika ugyanúgy sok munkavállalót csábít. Egyes szektorok viszont, mint a gépjárműipar leállították a munkaerő felvételét. A megoszlás területileg is változó, hiszen a turizmusban eddig is komoly munkaerőt lekötő Spanyolország, Ciprus vagy Málta a szezonra ismét sok állásajánlattal szolgál. Írországból azonban azt jelezték, hogy nem tudnak több munkavállalót fogadni.


Mindig ragaszkodjunk az írásos munkaszerződéshez. Ez általában az adott ország nyelvén készül. A kétnyelvű szerződés ideális, de nem jellemző. A szerződésnek tartalmaznia kell a munkaidőt, a bérezést, a műszakok, illetve munkaórák számát. Külföldi munkalehetőségek között itt böngészhet!
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Deákné Venczák Veronika, 2010. január 29. - péntek 13:49

Az "Egyéni munkavállalási engedéllyel" kapcsolatban lenne kérdésem. - Ha közvetítő cégen keresztül vállalnék Ausztriában mukát az engedélyt ki intézi? - Ha a munkavállaló, akkor ezt már Asztriában, vagy még Magyarországon a követségen kell kérvényezni? - Amíg nincs meg az engedély - mint írták ez több hónapig is eltarthat -addig nem lehet elkezdeni a munkát Ausztriában?

Kommentek

Mária Ádám, 2020. február 16.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lázár István, 2020. február 14.

Mi 2019.10.28-án rendeltünk telje nyílás záró cserét, a mai napi semmi, csak ígérgetések ...

Ablakcsere buktatókkal

Mr Mito, 2020. február 11.

Né hígyjél té Richard Cosmos, mivel ő égy csáló gázfickó, átkoz tégéd éső szél vihá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza