Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fuzárium - megsemmisíti szennyezett termékeit a Cerbona

Munkatársunktól, 2009. július 01. - szerda 12:22
Címkék: élelmiszer, egészség, mérgezés, fertőzés, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Megsemmisíti, s még állati eledelként sem hasznosítja fuzárium-toxinnal szennyezett, durum alapanyagból készült termékeit a székesfehérvári Cerbona Zrt. - közölte a vállalatcsoport kereskedelmi igazgatója.


A cég termékei közül kizárólag a 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőség megőrzési idejű, fél kilogrammos Durillo száraztészta és az ömlesztett Durum márkanevű száraztészta készült a Diamant Malom International Kft. által szállított, toxinnal szennyezett alapanyagból - hangsúlyozta Rózsa János.

Mint elmondta, az élelmiszerbiztonsági határértéket meghaladó don (dezoxinivalenol) szennyeződést a Cerbona minőségellenőrzési laboratóriuma mutatta ki. A cég azonnal hatósági bevizsgálást kért, amit a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal laboratóriumaiban végeztek el.

A vizsgálat eredménye szerint a főzés során a megengedett határérték alá csökkent a szennyeződés, a don toxin ugyanis vízoldékony. A Cerbona a vizsgálati eredmény ismeretében intézkedett az érintett termékek visszahívásáról. A száraztésztából mintegy százharminc tonna került ki az üzletekbe, s a becslések szerint körülbelül ötven tonnát már megvásároltak. A cég saját készáruraktárában pedig mintegy száz tonnát zárolt.

A vállalat leállította a Diamant Kft. szállításait, s kártérítési igényét is bejelentette. Az okozott kár mértéke elérheti a százmillió forintot is - mondta Rózsa János. Az élelmiszerlánchoz tartozó cégek közötti szerződésnek egyébként része, hogy minden vállalkozás maga veti vizsgálat alá az általa értékesített, szállított terméket. A durumtészta alapanyag vizsgálata tehát a Diamant feladata és kötelessége lett volna- mondta el a vállalat kereskedelmi igazgatója.

Forrás: MTI

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) álláspontja szerint a fuzáriummal szennyezett élelmiszerekkel kapcsolatban a gyártók reakciói és a fogyasztók tájékoztatása azonnali és megfelelő.

A FEOSZ szerdai közleménye szerint a felelős és a fogyasztók egészségét szem előtt tartó gyártók már megtették és megteszik a szükséges intézkedéseket. Azzal, hogy egyes termékeket kivonnak a forgalomból vagy bevizsgáltatnak, a fogyasztók bizalmát erősítik. A gyártó felelőssége annak eldöntése, hogy mi kerül a boltok polcára. Minden ilyen esetben az azonnali intézkedéseket és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását kell szem előtt tartani.

A Diamant MALOM Kft. kedden jelentette be, hogy visszarendelte az üzletekből a durumbúzából készült, egy kilogrammos simaliszt termékeit fogyasztóvédelmi, megelőzési okokból. A lépésre azért volt szükség, mert nem lehetett kizárni, hogy a 2009. november 28-i és 2009. december 15-i szavatossági dátummal ellátott termékeik nem felelnek meg a malom minőségi elvárásainak.

A Diamant két, különböző fogyaszthatósági idejű egy kilogrammos durumlisztjét már a múlt hét végén bevonták, mert a készítményekben a fuzáriumgomba egyik toxinját találták az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok során. Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára akkor elmondta: a fuzáriumgomba egyik, a termékekben most fellelt toxinja, a don (dezoxinivalenolnak) fogyasztása csak nagy mennyiségben okoz gondot - hányást, hasmenést -, azonban a toxin hő (sütés-főzés) hatására elbomlik.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza