Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tanácsok szándékolatlan roaming ellen

Munkatársunktól, 2009. június 30. - kedd 16:16
Címkék: szolgáltató, díj, telefon
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kézi hálózatválasztással megelőzhető a szándékolatlan barangolás, így az, hogy a mobilos előfizetők a tudtukon kívül több százezer forintos számlát kapjanak - mondta Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.


Hozzátette: az idén is muszáj elővenni ezt a témát, mert az ügyfelek most is panaszkodnak a szándékolatlan barangolás okozta nagyobb számlákra. A probléma felvetésével "nem a mobilszolgáltatókra utazunk, tájékoztatni szeretnénk és felhívni a figyelmet" - mondta. Takács Péter elmondta, hogy egy letenyei ügyfél például egymillió forintos számlát kapott szándékolatlan barangolás miatt.

A roamingolás akkor történik, amikor magyar előfizetéssel rendelkező ügyfél külföldi hálózatból kezdeményez kapcsolatot, vagy ott fogad hívást. A roaming például akkor szándékolatlan, ha az ügyfél tudtán kívül készüléke úgy kezdeményezi a hívást, hogy fizikailag még Magyarországon van, de a határhoz közel az eszköze már átállt a szomszédos ország szolgáltatójának hálózatára. A készülékek ugyanis az erősebb GSM-jel hatására átjelentkezhetnek a külföldi szolgáltató hálózatára.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Legbiztosabb a kézi hálózatválasztás


Takács Péter és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ezért azt javasolja, hogy az előfizetők az eszközökön ne az automatikus, hanem a kézi hálózatválasztást kapcsolják be, s gondolják meg külföldön a szoftverfrissítést is. A mobilinternet esetében is bekövetkezhet ugyanis a szándékolatlan roaming.

Az NHH és a hírközlési fogyasztói jogok képviselője honlapján megtekinthető az a térkép, amelyik a szándékolatlan roaming által veszélyeztetett magyar területeket bemutatja. Takács Péter a július elsején az áfaemelés miatt bekövetkező díjváltozások kapcsán elmondta, 2007 óta negyven-hatvan százalékkal csökkentek a roaming költségek.

Forintban számolva a fogadott hívások 66,9 forintba, az indítottak pedig 151,4 forintba kerülnek külföldön. Mivel azonban júliustól bevezetik a másodperc alapú hívást, a forgalomarányos számlázás átlagosan húsz százalékos megtakarítást hozhat az ügyfeleknek. Az indított hívások esetében a számlázás fél perc után vált másodperc alapúra.

A küldött SMS-ek 38,9 forintba, mintegy hatvan százalékkal kevesebbe kerülnek júliustól, a fogadottak továbbra is ingyenesek lesznek. Az adatforgalom nagykereskedelmi ára egy megabyte-onként mintegy 283 forint lesz. Ezek a tarifák csak az uniós tagállamokra vonatkoznak.

Márton György, az NHH szóvivője elmondta, hogy a magyar piacon 763 aktív hírközlési szolgáltatónak 1.973 olyan szolgáltatása van, ami az általános szerződési feltételek hatálya alá tartozik. Hozzátette, mivel a kiskereskedelmi szolgáltatások bruttó árakat tartalmaznak, annak a szolgáltatónak, amely bármelyik díjat változtatja, módosítania kell az általános szerződési feltételeket is. A módosítást a változtatás előtt harminc nappal kell bejelenteni.

Márton György elmondta, eddig 158 szolgáltató 377 szolgáltatás esetében jelentett be módosítási igényt. Ebből az NHH részben arra következtet, hogy a többi szolgáltató az áfaemelést nem hárítja át az előfizetőkre. Előfordulhat azonban az is, hogy csak elfelejtették bejelenteni a növelést. Ezt az NHH ellenőrizni fogja.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

efi99, 2009. június 30. - kedd 17:46

Az ügyfél a panaszkodással csak a saját tudatlanságát reklámozza, ehhez gratula ("TCím, reklamálni szeretnék, mert mindig óriási a vízszámlám. Kedves ügyfelünk, talán ha elzárná a folyamatosan nyitva lévő vízcsapot?"). A mobilgyártóknak meg lehetne annyi esze, hogy alapbeállításon kézi hálózatkereséssel gyártanák a telefonszoftvereiket.

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza