Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A PSZÁF megbírságolta a CIB Bankot

Munkatársunktól, 2009. június 30. - kedd 09:58
Címkék: bank, hitel, eljárás, ellenőrzés, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A PSZÁF 6,5 millió forintra bírságolta a CIB Bankot, mivel a hitelintézet a felügyelet szerint jogszabálysértően járt el egy alkalommal, jelzálogalapú hitele egyoldalú szerződésmódosításakor.


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összesen tizenegy hitelintézetnél vizsgálta, hogy lakossági jelzálog-hiteltermékekhez kapcsolódó egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlatuk megfelel-e a hitelintézeti törvény rendelkezéseinek: többségüknél nem, néhánynál azonban tártak fel hiányosságokat, büntetést csak a CIB Bankra szabtak ki.

A felügyelet a Budapest Bank, a Citibank, az Erste Bank, az MKB Bank, az Unicredit Bank, a Volksbank, a K and H Bank, a CIB Bank, az FHB Bank, az OTP Bank, és a Raiffeisen Bank gyakorlatát vizsgálta. Megállapította, hogy a CIB Bank megsértette a hitelintézeti törvényt, amikor egy alkalommal nem az általános szerződési feltételeiben előre meghatározott okok és feltételek alapján emelte jelzálogalapú hiteleinek hiteldíját.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Megalapozatlanul emelték a hiteldíjakat


Az FHB Bank Nyrt. vizsgálata során a felügyelet megállapította, hogy bár a bank jelzálog alapú hiteleihez kapcsolódó csoportos hitelfedezeti életbiztosítás ügyfelektől átvállalt díjfizetésének megszüntetésére vonatkozó szerződés módosítása nem ütközött a hitelintézeti törvény rendelkezéseibe, az alkalmazott jogi megoldást azonban aggályosnak találta. A banknak az ezen vizsgált konstrukciójára irányuló ügyfél-tájékoztatását a kérdésre hatáskörrel rendelkező Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartásnak ítélte, és így bírság megfizetésére kötelezte a bankot.

A felügyelet a vizsgálat során tapasztaltakat is felhasználva - más hatóságokkal együtt - jogszabály-módosítást kezdeményezett a Pénzügyminisztériumnál a pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosításával kapcsolatban. Ezek a felügyeleti javaslatok összhangban voltak a Felügyeleti Tanács által már 2006-ban kiadott, a lakossági hitelezés előzetes ügyfél-tájékoztatási és fogyasztóvédelmi elveiről szóló ajánlásban foglalt fogyasztóvédelmi elvekkel, annak érdekében, hogy a fogyasztók érdekei fokozottabban érvényesüljenek - emlékeztet a PSZÁF.

A hitelintézeti törvény egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó módosított rendelkezései 2009. augusztus elején lépnek hatályba.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2012. április 18. - szerda 09:00

Katalin! Ha megvan a levelezése akkor forduljon a PSZÁF-hoz. Az oldalukon van hozzá formanyomtatvány.Postán kell elküldeni,mert kérik az aláírást.Egyéb ként nem kerül pénzbe,érdemes megpróbálni.Ha nincs meg a levelezés ,amiben megegyeznek a részletről akkor sajnos ennyi volt.Ők nyertek.

Katalin, 2012. április 17. - kedd 23:55

Lehetséges hogy Önök nem tudnak nekem segíteni de nekem az is nagy segítség lenne ha megmondanák hová forduljak.Pár évvel ezelőtt igényeltünk az OTP-től American Esszpressz kártyát. Nem is volt vele probléma használtuk, fizettük Két évvel ezelőtt átmeneti pénzügyi nehézségeim voltak és elmaradtam 2 havi díjjal amikor is jeleztem az OTP ...fiókjánál hogy elmaradásomat szeretném rendezni hamarosan, mégpedig olyan formában hogy dupla részleteket küldök az adósság rendezésére. Az ügyintézővel emailben egyeztünk meg amiután rövidesen meg is kezdtem a törlesztést. A második dupla törlesztőrészlet után kaptam egy levelet hogy az OTP átadta a tartozásomat az OTP Faktoring behajtócégnek és az összeg közel háromszorosát kell visszafizetnem. A behajtócég kiküldött egy szerződést amiben közölte ha nem írom alá akkor is két hét múlva életbe lép és fizetnem kell a követelésüket. Egyszerűen nem tudok belenyugodni hogy én jeleztem a fizetési szándékomat, meg is kezdtem a megbeszélt összegű törlesztést akkor volt jogalapjuk átadni az OTP Faktoringnak a hitelemet? Önök szerint fordulhatok valahová segítségért? Válaszukat Köszönöm: Katalin

bbt62009, 2009. július 30. - csütörtök 08:19

"Szégyenlistán" a CIB Bank A CIB Bank Zrt.-t elmarasztalta a Budapesti Békéltető Testület A CIB Bank Zrt. egyik ügyfele 2008. november 7.-én internet bankon kezdeményezte a CIB Ingatlan Alapok Alapja befektetési jegyeinek visszaváltását amit a bank nem hajtott végre és az ismert PSZÁF felfüggesztés miatt ez a fogyasztónak kárt okozott. A bank telefonos beszélgetésekben kártalanítást ígért de később ezt változó indokokkal megtagadta. Az ügy a Budapesti Békéltető Testület elé került, amely BBT/6/2009. számú határozatában kötelezte a bankot az ingatlan jegyek 2008. november 24.-i árfolyamon történő visszaváltására (megtekinthető: http://www.pannon.info). Ezen túlmenően megállapította a következőket: • Az bank az Ingatlan alapját a fogyasztókat megtévesztő módon reklámozta és vonzó befektetésként tüntette fel még 2008. november 7.-én is. • A Bank nem tagadhatja meg a fogyasztókkal készült hangfelvétel kiadását, és azt adja ki az ügyfélnek. Ezzel szemben a CIB Bank Zrt: • A megtévesztő reklámozást még 2008 végén is folytatta és a fogyasztókat megtévesztette mivel az ingatlan alapot az állampapírokhoz hasonlóan vonzó és biztonságos, de annál nagyobb hozamot ígérő befektetésként mutatta be akkor amikor azok árfolyama már folyamatosan csökkent. Kockázatát az állampapírokéhoz hasonlónak állítja be. • A Bank nem hajlandó kiadni az ügyféllel készült hangfelvételt. • A CIB Bank nem rendezte az előírt árfolyamon a jegyek visszaváltását és azokat csak 2009. áprilisában váltotta vissza az előírtnál jóval alacsonyabb árfolyamon ami a fogyasztónak jelentős kárt okozott. A fentiek alapján a CIB Bank Zrt. joggal szerepel azon cégek "szégyenlistáján" amelyek a a Budapesti Békéltető Testület (BBT) honlapján is helyet kaptak. Ezen azon cégek szerepelnek akik nem hajtják végre a BBT határozatát és a fogyasztó jogokat semmibe veszik. További információ a http://www.pannon.info oldalon!

Kommentek

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 28.

Üzleti kölcsönt keres? személyi kölcsön, lakáshitel, autó kölcsön, diákhitel, konszolidá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Kumah james, 2020. május 27.

A törvényes hitelszerzés mindig is hatalmas probléma volt olyan sok ügyfél számára, akinek p...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza