Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Árat emel a Démász és az E.on

Munkatársunktól, 2009. június 29. - hétfő 09:33
Címkék: áram, szolgáltató, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A lakosságot, a kis fogyasztókat és a közintézményeket ellátó egyetemes áramszolgáltatók közül a Démász és az E.on emeli a végfelhasználói árat július elsejétől, áfával együtt 6,9, illetve 8,6 százalékkal - derül ki a Magyar Energia Hivatal honlapján közzétett tájékoztatóból.


A másik két egyetemes szolgáltató, az Elmű és az Émász 2009. augusztus elsejétől kapott lehetőséget 5,1, illetve 10,8 százalékos áremelésre.

A négy áramszolgáltató 2009 májusában nyújtott be áremelési kérelmet a Magyar Energia Hivatalhoz, a kötelező áramátvétel mennyiségének és árának változása miatt. A kötelező átvétel alá tartozik az áramot és hőt együtt termelő erőművek úgynevezett kapcsolt energiatermelése során előállított áram, valamint a zöldenergia. Az áremelési kérelmet benyújtó cégek a javaslataikban különböző mértékben már figyelembe vették a gázárak októbertől várható csökkentését is.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Nyári áremelések


A Démász magának az áramnak, mint terméknek az árát 9,78 százalékkal akarta emelni, a hivatal viszont csak 4,6 százalékot, kilowattóránként 0,90 forintot tartott indokoltnak, ami áfaemelés nélkül 2,7 százalékkal emelte meg a végfelhasználói árat. A július elsejétől hatályos öt százalékpontos áfaváltozással együtt az emelés mértéke 6,9 százalék.

Az E.on három egyetemes szolgáltatója - észak-dunántúli, dél-dunántúli és tiszántúli - 11,85 százalékos áremelési kérelméből csak 7,4 százalékos áremelést tartott indokoltnak a Magyar Energia Hivatal az áramra, mint termékre, így 4,3 százalék áfaváltozás nélkül a számított végfelhasználói áramáremelés, az áfa változásával együtt a hatás pedig 8,6 százalék.

A Magyar Energia Hivatal tájékoztatója hivatkozik a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter rendeletére, amely szerint a hivatalnak összehasonlító termékár alapján úgy kell kiszámítania az egyetemes szolgáltatók végfelhasználói árát, hogy az kilowattóránként 1,9 forint árrésre adjon fedezetet. Az összehasonlító (benchmark) ár két elemet tartalmaz: a piaci alapú beszerzési árat, amit a miniszteri rendelet kilowattóránként 15,6 forintban határoz meg, a másik elem pedig a kötelező átvételből származó vásárlás hatása, ami havonta változik.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza