Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Injekciós tűvel a hajritkulás ellen

Tossenberger Tamás, 2009. június 24. - szerda 12:12
Címkék: egészség, kozmetikum
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A kilencvenes évek közepe óta terjed a hajbeültetés módszere, azóta pedig már egyre nagyobb biztonsággal alkalmazzák a sebészek. Megfelelő mennyiségű hajhagyma, egy tapasztalt sebész és sok pénz - ezek a hajtranszplantáció előfeltételei.Cikkünk előző részében már foglalkoztunk a hajhullás különböző kezelési módjaival. Mint megírtuk, tökéletes gyógyír még nincs, viszont létezik egy eljárás, ami kétségkívül látványos eredményeket produkál: ez a hajbeültetés. Magyarországon a kilencvenes évek közepe óta végeznek hajátültetéseket és ma már ott tart a tudomány, hogy segítségével jelentős behajasodás érhető el. Mivel a beavatkozás viszonylag rövid múltra tekint vissza, ezért a hozzáértők száma itthon még elenyésző. Közülük ketten, Dr. Seffer István sebész professzor és Dr. Mantse Tamás hajbeültető specialista álltak rendelkezésünkre.


Előfeltételek, technikák

Hajátültetés csak saját hajunk felhasználásával lehetséges. Ezért az első dolog, amit meg kell vizsgálnunk, hogy egyáltalán alkalmas-e a hajunk (és fejbőrünk) hajbeültetésre. A legfontosabb összefüggés a rendelkezésre álló haj, és a hiányos terület aránya. Ezen kívül fontos, „hogy kinek mennyire erős a haja. Ha nagyon selymes, ritka, esetleg túlságosan vékony szálú, vagy túl nagy a hiány, akkor nem alkalmas. ” - tudtuk meg Dr. Seffer Istvántól. Ezek a körülmények az előzetes hajvizsgálat alkalmával tisztázódnak. Ennek ára kb. két-háromezer forint.

Forrás: Pro-hair klinika/Fogyasztók

Sűrűsítés előtt, és után


A férfiak hajritkulása esetén a hajátültetés kilencvenöt százalékban lehet célravezető, a nőknél, ahol kevésbé látványos a hajhullás, ez az arány ötven százalékos. A férfiak nagy részét androgén (férfias) hajhullás jellemzi, ilyenkor a tarkótájékon található sáv, a ’patkó’ jelenti a hajforrást. Ez a rész abban különbözik hajunk többi részétől, hogy az itt elhelyezkedő hajhagymák nem érzékenyek az androgén hormonra, így itt megmarad a haj. Ezzel a hajmennyiséggel dolgoznak a sebészek, különböző módszerekkel. Ezekről Dr. Mantse Tamás beszélt: „Ma a legelterjedtebb módszer a mikrograftos hajpótlás. Lényege, hogy a hátsó, patkó részből eltávolítunk egy csíkot, amit apró graftokra (hajszigetecskékre) szeletelünk, és később ezeket ültetjük át a hiányos részre. Ennek hátránya, hogy a hajszálak távolabb lesznek egymástól, mint eredeti állapotukban. Ennél korszerűbb módszer, amikor a kivágott csíkból egyenként ültetjük be a hajszálakat, injekciós tű és mikroszkóp segítségével. Ez időigényesebb, de a hajszálak így közelebb kerülnek egymáshoz, ami egyben természetesebb külsőt is eredményez. Még egy fontos előnye a módszernek, hogy csak egyszer kell végigmenni a hiányos fejbőrön, míg a hagyományosabb módszerrel (a sűrűség növelése miatt) többször is szükség lehet rá. Létezik egy harmadik módszer is, a FUE. Ilyenkor egyenként metsszük ki és ültetjük be a hajszálakat. Ez a technika Magyarországon még kevésbé elterjedt.” Ez utóbbi technika egyébként drágább is, hiszen jóval időigényesebb munka. Míg egy mikrograftos műtét három-négy óra, addig a FUE-módszer hét-nyolc órán át is tarthat.


Műtét után

A módszerekben közös, hogy a beültetett haj - megfelelő adottságok esetén - örök életű lesz. Seffer professzor elmondása szerint: „ A beépülést követően legtöbbször erősebb haj nő, mint ahonnan elvettük, de mindenképp fésülhető, festhető, dauerolható; ugyanúgy, mint az eredeti. A növekedés ideje megegyezik a normálissal, tehát hónapokat vesz igénybe.” Változó, hogy ki mit ajánl hajunk műtét utáni karbantartására. Van, aki kötést (turbánt) tesz rá, és van, aki szabadon hagyja a fejet. A turbánt kb. négy-öt napig tanácsos viselni, utána már a hajat is meg lehet mosni, fertőtlenítő hajmosással. Ami a patkórészen keletkezett varratot illeti, szakértőink egybehangzó véleménye szerint szövődménymentes marad, amennyiben hozzáértő kezek munkája.


Jó orvost jó pénzért

Felvetődik a kérdés, hogy mi alapján válasszuk ki a hajátültetést végző orvost, illetve az aprólékos munkát segítő csapatát. A legkézenfekvőbb információ közvetlen ismerősünk ajánlása lehet. Győződjünk meg arról is, hogy a hajátültetést vezető orvos rendelkezik-e kellő tapasztalattal. Emellett alapvető elvárás, hogy legyen szakorvosi diplomája, és folyamatosan képeztesse magát (ez egy fejlődő technika szempontjából döntő lehet). Amennyiben nem ismeri az összes technikát, információt tart vissza, rossz előjel.

A hajbeültetés komoly anyagi megfontolást igényel. Háromszáznyolcvan ezertől egymillió forint fölé is kúszhatnak a kiadások hazai viszonylatban. Hogy költségeinket kordában tartsuk, nem árt kiigazodni a graftok és hajszálak rengetegében. Egy graft általában egy-három, maximum négy-öt hajszálat tartalmaz. A hajbeültetők sokszor graftonként számítják fel a műtét díját, de van, aki fix összegért vállalja a beavatkozást. Az, hogy hány egység beültetésére van szükség, egyénenként eltérő, hatszáztól ezerig terjedhet az egy üléssel (azaz egy műtét alkalmával) beültetett graftok száma. A hajátültetésről itt olvashat bővebben!


Árak:

Az árak egy műtét díját tartalmazzák. A (b. a.) - val jelölt klinikáknál becsült árral kalkuláltunk és az összehasonlítás megkönnyítése miatt egy átlagos, hatszáz graftos műtétet vettünk alapul. A graftokra egységesen három hajszálat számoltunk. Az árakat forintban adtuk meg.

Klinika
Ár
Eljárás
FUE – Clinic (Budapest) (b. á.)
810 000
FUE
Dr. Bajusz Huba (Szeged)
380 – 480 000
mikrograft
Kathó Plasztikai Központ (Budapest)
380 000
mikrograft
Art Medic (Budapest)
380 - 420 000
mikrograft
Echo Plasztikai Sebészet (Debrecen) (b. á.)
480 000
mikrograft
Sikos Plasztikai Sebészet (Budapest) 
525 – 700 000
mikrograft
600 000 (b)
FUE
ProHair Hajátültetési Klinika (Budapest)
450 – 800 000
mikrograft
Seffer & Renner Magánklinika (Kaposvár) (b. á.)
1080 000 – 1440 000
mikrograft

 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

nbacsi, 2009. június 24. - szerda 17:25

Sajnos én is ritka hajjal rendelkezem, már-már kopasz vagyok. Néha nézegetem fiatalkori képemet és ábrándozom, mert ott még vállig éri hajam volt. Az árakat elnézve, bizony a beültetést csak a jobb fizetésűek engedhetik meg maguknak.

Légrádyné, 2009. június 24. - szerda 14:04

Hiúság asszony a neved! Vagy mégsem? Sajnos a cikkben leírt probléma leginkább az erősebb nemet érinti, valahol meg is értem, mert én meg sűrűbb hajat szeretnék. A haj csodálatos képződmény, és mi mindent kibír. Aki megengedheti magának vágjon bele, mert az, hogy az ember hogy érzi magát a bőrében nagyon fontos. Ja és manapság a megjelenés? Talán még soha nem volt ennyire előtérben, pld. egy-egy álláskeresés alkalmával.

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza