Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szabálytalanul kihelyezett parkolóórák

Munkatársunktól, 2009. június 23. - kedd 12:24
Címkék: fogyasztóvédelem, parkolás, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az építési engedélyek szerint törvénysértő módon lett kihelyezve Budapesten a parkolójegy-kiadó automaták (parkolóórák) túlnyomó többsége. Az Emberibb Parkolásért Mozgalom fényképekkel mellékelve, több fővárosi kerület jegyzőjét értesítette a súlyos törvénytelenségekről, akik az eljárás megindítására hivatalból kötelesek.


Az eljárásnak - mivel a létesítmények sértik az építési szabályokat - csak egy lehetséges eredménye lehet: a közterületen szabálytalanul elhelyezett tárgyat le kell bontatni. Mozgalmunk érdeklődve várja az ügy fejleményeit: vajon kettős mércével mér-e az önkormányzat? - olvasható az Empamo közleményében.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Budai utcakép - parkolóóra a falnál...


"A törvénysértés nyilvánvaló az építési szabályok szerint a parkolóóra nem lehet a fal mellett. Rövidesen kiderül, hogy a közterületeinket kisajátító fizető-parkoltató cégek ebben is a törvények felett állnak-e."

Budapest belvárosában szinte bárhol megfigyelhető ez a szabálytalanság, mondta el a Fogyasztók megkeresésére Murányi József az Empamo szóvivője. "A vonatkozó építésügyi rendszabályok szerint a házfalak mellett egy kétezernégyszáz milliméteres szelvényt szabadon kell hagyni. A fal melletti szerelvények akadályozzák a takarítást és a házak karbantartási munkálatait is."

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

A járda szélén már szabályos az elhelyezés


A legtöbb fővárosi kerület szerződében áll az órákat kihelyező parkolási társaság valamelyikével. Ilyenkor egy olyan kerület jegyzőjét kell kijelölni a kötelező eljárás lefolytatására, amelyiknek nem fűződik érdeke az ügyhöz - tette hozzá Murányi József.

Forrás: jogtár

Olvasói vélemény

Az ide vonatkozó építési szabály ez esetben konkrétan az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet annak is a 39.§-a, és a 2. ábra. Az ábráról és a szöveges paragrafusból világosan látszik, hogy ma Magyarországon parkolóórát elhelyezni nagyon nehéz, bel-, vagy óvárosban pedig lehetetlen.

Személyes véleményem, hogy a szabály nagyon tiszta szakmai szándék lehetett, a gyalogosok (pl. babakocsi) kényelme és biztonsága érdekében.Gazdasági realitása azonban nincs ennek a túl "tiszta" szakmai döntésnek. Ugyanakkor hosszútávon nagyon nagyon jó lenne előregondolkozni, hiszen majd az esetleges gazdasági fellendülés esetén amikor majd erre (pl. mozgáskorlátozottakkal is törődve) is figyelünk akkor jól fog jönni a tiszta jól járható járda.

Kíváncsi vagyok, hogy
1. a jogalkotásban lesz-e valami változás emiatt. A jogszabályok teljesen használhatatlanok. Arra alkalmatlan hivatalnokok alkotják már ősidők óta, azt se vették észre hogy rendszerváltás volt (pl. demokráciában a jog célja teljesen más).
2. A beadott építésrendészeti eljárások, melyek elvben 30 napos ügyek, mennyit fognak állni a kerületi hivtalokban. A 30 napos ügyintézés helyett az átlag valahol 6-12 hónap között lehet, nem is beszélve a kirívóbb esetekről.

Tisztelettel: ...


Forrás: OS/Fogyasztók
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Krausz, 2009. június 23. - kedd 13:49

Az kevés, hogy szabálytalan, én embertelent mondanék, a vakok nagyon nehezen kerülik és a idősek sem szívessen mennek a járda közepén inkább a fal mellett, egyébként érthetően tőlük. Ja, és a kultúrvilágban is a járda és az uttest találkozásánál van elhelyezve az óra. Mo.-on tesznek rá, itt ugyanis nem a hatóság van az emberekért hanem az emberek próbálnak meg kétségbeesve a hatóságoknak megfelelni.

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza