Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tanácskozás a gabonatoxin-fertőzésről

Munkatársunktól, 2009. június 23. - kedd 10:32
Címkék: élelmiszer, fertőzés, mérgezés, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalnak (MÉBiH) nincs tudomása arról, hogy gabonatoxin miatt Magyarországon az utóbbi években bárki megbetegedett volna - közölte a MÉBiH az illetékes hatóságokkal folytatott, fuzárium-toxinokkal kapcsolatos tanácskozása után hétfőn.


Az MR1 Kossuth rádió riportere még májusban vizsgáltatott ki tizenegy, egy szegedi hipermarketben találomra vásárolt teljes kiőrlésű pékárut, amelyből négy szennyezett volt. Szegedi kutatók vizsgálatai szerint egy Csongrád megyei öt éves kislány fuzáriummal fertőzött gabonapehely miatt lett súlyos beteg. A kislány öt évesen menstruál és csomók vannak a mellében, hamarosan cisztával műtik.

A MÉBiH közleménye szerint a tanácskozáson a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hatóság (MgSzH) mellett részt vettek, a gabonatermelés, malomipari- és sütőipari feldolgozás, valamint a tudomány (kutatóintézetek, egyetemek) és a vizsgáló laboratóriumok képviselői is.

Forrás: MTI

A fuzárium-fertőzés főleg csapadékos években terjed


A megbeszélés résztvevői megállapították, hogy a Magyarországon kapható gabonaalapú termékek szennyezettsége - noha nem tér el az európai átlagtól, és jobb, mint a világ sok más területén - figyelmet érdemel. Minden lehetőséget ki kell használni, hogy a hazai gabona megőrizze hagyományosan kiváló minőségét, ezzel segítve a termékek biztonságosságát, és a lakosság egészségi állapotának javulását.

A MÉBiH közleménye kiemeli: a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal az MgSzH-val közösen vizsgálta a kereskedelmi forgalomban levő feldolgozott gabonaipari termékek (lisztek, korpák, gabonapelyhek) fuzárium tartalmát 2008-ban. Ennek során összesen 302 liszt-, korpa- és gabonapehely-mintában tizenhat féle fuzárium toxin jelenlétét keresték. A fuzárium toxinok közül egyedül a dezoxinivalenol (DON) tekintetében találtak határértéket meghaladó szennyeződést, a minták három százalékában. Hormonhatású mikotoxint a vizsgálatok nem mutattak ki.

Az elvégzett vizsgálatok eredményeit a MÉBiH olyan szempontból is elemezte és értékelte, hogy a lakosság kenyérfogyasztásból eredő mikotoxin bevitele milyen mértékű. A hatás ugyanis az elfogyasztott méreganyag mennyiségével arányos. A vizsgálatok eredménye szerint az átlagos mikotoxin terhelés jóval az Egészségügyi Világszervezet által megállapított eltűrhető bevitel alatt van.

A közlemény rámutatott: világszerte problémát jelent a termelőknek a fuzárium fertőzés, amely nagymértékben függ az éghajlati, időjárási viszonyoktól, és mértéke évről évre, sőt területről területre változhat. A fertőzés és mikotoxin termelés helyes mezőgazdasági gyakorlattal, megfelelő vetési, betakarítás előtti és betakarítás utáni stratégia alkalmazásával, az élelmiszerlánc szereplőinek összefogásával csökkenthető - hangsúlyozta a közlemény.

A megbeszélésen a résztvevők javasolták, hogy az FVM dolgozzon ki egy rövid- és középtávú programot a gabonát ért fuzárium fertőzés csökkentése érdekében.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza