Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fogyasztóvédők vizsgálják a lakáshiteleket

Munkatársunktól, 2009. június 23. - kedd 14:22
Címkék: fogyasztóvédelem, bank, hitel, ingatlan, szerződés, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet (FJSZ) mintegy harminc, lakáscélú kölcsönt nyújtó pénzügyi intézménynél indított vizsgálatot a lakáshitelek feltételeiben bekövetkezett változások kapcsán.


A vizsgálat tárgya annak feltárása, hogy 2008. októbere azaz a gazdasági válság kezdete óta, milyen változásokat hajtottak végre a bankok és egyéb pénzügyi szervezetek a lakáshiteleket illetően, a módosításoknak konkrétan mi volt az indoka, az indokoltság objektívan alátámasztott-e.

"Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy a fogyasztók érdekeinek mérlegelése hogyan történt a döntéshozatal során, magukat felelős vállalatoknak tartó hitelintézetek a fogyasztók szempontjait figyelembe veszik-e, és ha igen, hogyan? Tettek-e lépéseket az ügyfelekre háruló többletterhek könnyebb elviselhetőségéért? A hátrányos intézkedések hatását felmérendő a nem, vagy nem megfelelően fizető adósok számának alakulásáról, továbbá a bankok lakáshitelekből származó bevételeinek változásáról is kértük, hogy adjanak számot a megkeresett pénzügyi szervezetek." - olvasható az FJSZ közleményében.

Forrás: photos.com

Aránytalanul oszlanak el a terhek


A vizsgálatot alapvetően az indokolja, hogy a lakáshitelek feltételeinek tavaly év vége óta tartó szigorításai, a törlesztőrészletek növekedése milliókat sújt hátrányosan, mégsem történtek olyan elégségesnek mondható beavatkozások a piaci folyamatokba, melyek megfelelően korlátozták volna a pénzintézeteket abban, hogy az üzleti kockázatuk terheit az egyik legkiszolgáltatottabb fogyasztói rétegre hárítsák. A lakáshiteles fogyasztók ugyanis saját lakhatásukat nyilván csak akkor veszélyeztetik, ha már képtelenek fizetni, ezért a vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a fogyasztók ezen kiszolgáltatottságát megfelelően kezelték-e a bankok.

A lakáshitellel foglalkozókat törvény által előírt együttműködési kötelezettség terheli, hogy a fogyasztók érdekképviseletét ellátó FJSZ-szel együttműködjenek. A Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet a vizsgálat alapján birtokába került információk birtokában dönt arról, hogy a fogyasztói jogérvényesítés hol és milyen mértékben szükséges.

Forrás: FJSZ
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Légrádyné, 2009. július 07. - kedd 16:43

Idáig hol volt az FJSz ? Egy biztos a bank soha nem fizet rá semmilyen tranzakcióra !!! Ez egy szakma (bankáros). El lehet gondolkodni rajta: ha bemegy az ember egy bankba, milyen szuper, a környezet, csodálatos irodaház, klíma, különböző biztonságtechnikai eszközök, stb. stb. Az ott dolgozók jól keresnek, nem beszélve a "fejről" lásd: Csányi Sándor a 100 leggazdagabb egyike. De nem csak Ő sorolhatnám ! Vajon miből ?? A lóvátett ügyfelekből ! Sajnos vannak helyzetek az életünkben (főleg a mai világban), amikor kénytelen az ember a bankhoz fordulni, de azért nem kellene több száz százalékosan lehúzni az ügyfelet ! Á idejöttél, szükséged van rám, nesze neked ügyfél ?!!

Matus László, 2009. június 23. - kedd 15:50

Lesz mit vizsgálni! A bankok azt csinálnak amit akarnak és olyan gusztustalanul ahogy nem szégyelik. A segiteni akarás csak álca és csak akkor mennek bele, ha ezzel még jól lehuzhatnak. Sajnos a kölcsönfelvevő attól a pillanattól, hogy aláirt ki van szolgáltatva és semmit nem tehet, a bank meg alig várja hogy elvihesse a lakást fillérekért. Az állam meg szónokol és nem tesz semmit, főleg azért mert- mint kiderül néha-néha - az illetékeseké a behajtócég, a végrehajtásban illetékes hatalom, igy zsirossan keresnek rajta. Én is kaptam nemrég egy sima levelet egy ijen cégtől 9.000Ft-ért amit azonnal hozzáirtak a tőkéhez nehogy lemaradjon a hasznuk.

Glas, 2009. június 23. - kedd 15:15

A cikkezett szövegekben sehol sem sikerült arról olvasnom, hogy miért kell minden kockázatot a hitelfelvevőnek vállalnia és a hitelezőnek semmit. MIVEL A raiffeisen is emlte a lakás kölcsön kamatának mértékét a piaci helyzetre hivtkozva. NEM TUDOM, HOGY MIT SZÓLNÁNAK HOZZÁ, HA MI IS VISZAKÜLDENÉNK NEKIK, HOGY A PIACI HELYZETRE HIVATKOZVA, MINDEN FIZETNIVALÓNKAT JELENTŐSEN MEGEMELTÉK, AMIKET MI NEM KALKULÁLHATTUNK BELE A VÁLLALT MÉRTÉKHEZ, HISZEN EZEN A TERÜLETEN MI NEM VAGYUNK OTTHON. ÉS NEM TUDJUK A MEGEMELT RÉSZLETEKET TÖRLESZTENI, CSAK AZ ELEVE BEÁLLÍTOTTAKAT. ahelyett, hogy örülnének, hogy visszakapják a kihelyezett tőkéjüket, de olan mérvű kapzsisággal, mint amivel a bankok dolgoznak nem lehet találkozni.

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza