Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lehetünk-e túl öregek a hitelhez?

Munkatársunktól, 2009. június 23. - kedd 10:12
Címkék: fogyasztóvédelem, bank, hitel, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Két és fél millió forintra büntette az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Magyar Cetelem Bank Zrt.-t, mert egy hetvenhét éves férfinak nem adtak áruvásárlási kölcsönt. Túl öregnek találták hozzá - írja a Népszabadság.A panaszos tavaly márciusban mosógépet szeretett volna venni az egyik műszaki áruházlánc budapesti boltjában. A mosógép 64990 forintba került, és a hitelintézet kihelyezett tájékoztatója szerint áruvásárlási kölcsönnel tíz havi kamatmentes részletre lehetett megvásárolni. A férfi szeretett volna élni az ajánlattal, mert úgy gondolta, hogy anyagi helyzete megfelelő biztosíték arra, hogy fizetni tudja a részleteket. Ahogy a hatóságnak is igazolta, a nyugdíja havi 146 ezer forint, a feleségéé 71 ezer forint, és semmilyen más hitelük nincs. Úgy ítélte meg, hogy az ajánlatnál rövidebb, nyolc hónapos futamidő alatt is meg tudnák venni a mosógépet.

Csakhogy alig fél órával azután, hogy átadta a szükséges papírokat, a Cetelem Bank képviselője közölte, hogy nem kaphatja meg a kölcsönt. A panaszos szerint az elutasítást nem indokolták meg. Mivel úgy érezte, hogy életkora miatt esett el a hiteltől, a hatóságokhoz fordult.

A bank szerint a panaszost nem kezelték hátrányosan másokhoz képest. Mindezt azzal indokolták, hogy számos hetven évnél idősebb ügyfelük van. A panasz benyújtását megelőző időszakban összesen 2765, 77 évnél idősebb ügyfél kért áruvásárlási kölcsönt, ebből 828 esetben engedélyezték az igénylést. A bank szerint áruvásárlási kölcsön esetében a visszafizetés valós biztosítéka az adós rendszeres jövedelme, így az életkornak jelentősége van. Azt is közölték, hogy elvégeztek egy tesztet a panaszos által megadott adatokkal, és ez alapján az informatikai rendszer legfeljebb hat hónapos futamidőre engedélyezte a kölcsönszerződés megkötését.

Csakhogy ezt a számítást utólag végezték el, és a hat hónapra szóló kölcsönt fel sem ajánlották a férfinak mint kompromisszumos megoldást - mondja Kádár Tamás, a hatóság munkatársa. Kérésükre a bank azt is közölte, hogy olyan háztartások esetében, ahol a nettó jövedelem több mint havi kétszázezer forint (ahogy a panaszosnál), a hitelkérelmek több mint kilencven százalékát támogatják.

A hatóság nem fogadta el a bank érvelését. Szerintük nem mondtak egy olyan szempontot sem, ami az elutasítás oka lehetett volna, vagyis megállapítható, hogy az ok mégis a panaszos kora volt. A hatóság szerint az igénylők kora és anyagi helyzete között bármiféle egyenes összefüggés feltételezése sérti az idősek emberi méltóságát. Szerintük banknak elsősorban az ügyfél vagyoni-jövedelmi viszonyait kell vizsgálnia.

A határozat indoklásában kifejtették, hogy a két és fél millió forintos bírság arányos, mivel a bank "jelentős vagyonnal rendelkezik". Ráadásul korábban már marasztaltak el pénzügyi szolgáltatót életkor szerinti hátrányos megkülönböztetés miatt. Szerintük ezt a döntést a Cetelem Banknak is módjában állt megismerni. Ugyanakkor a bank javára írták, hogy a férfit ért hátrány kompenzálása érdekében tárgyalást kezdeményeztek, bár egyezség végül nem született.

A Cetelem Bank bíróságon támadta meg a döntést. - Azzal érveltek, hogy a gyakorlatuk megfelelt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ajánlásának, és érdemben bírálták el a kérelmet. A bank a keresetben sem tudott megnevezni semmilyen konkrét okot, amiért elutasították az árukölcsönt. A bíróság végül helybenhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntését. Már legalább négy-öt hasonló esetünk volt, amikor a bank megtagadta a hitelt egy kérelmezőtől csak azért, mert idős - teszi hozzá Kádár Tamás. Ennek ellenére remélik, hogy a nyilvánosságnak és a két és fél milliós bírságnak visszatartó hatása lesz, és a jövőben ugyanolyan eséllyel folyamodhat hitelért egy idősebb, mint egy fiatalabb ember.

Forrás: Népszabadság
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Rumi Jusztina, 2009. június 23. - kedd 11:38

Én sem értem a bank hozzáállását! De saját tapasztalatból kiindulva azt sem értem,hogy 2003.októberében miért nem kaptam kölcsönt 1db 45ezer ft-s tévére,szintén kamatmentes kölcsön volt a Tescóban.A kolléganőm se kapott,hogy miért nem tudjuk,megkérdeztük:BANK TITOK!Mi kiadtuk az összes adatunkat....De,hogy még válaszra sem méltattak,az már csúcs!Ez a bank a Budapest bank volt!

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza