Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Milyen legyen a bankok ügyféltájékoztatása?

Munkatársunktól, 2009. június 23. - kedd 13:32
Címkék: bank, hitel, ellenőrzés, ügyfélszolgálat, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A PSZÁF vezetői körlevélben fogalmazta meg ügyféltájékoztatással kapcsolatos elvárásait a hitelintézetek számára a devizaalapú hitelek törlesztésének változása esetén.


A vezetői körlevélben foglaltaknak nincs kötelező erejük, ám megvalósulásukat a PSZÁF figyelembe veszi ellenőrzése során. A felügyelet honlapján közzétett dokumentum azt kéri a bankoktól, hogy tegyék transzparenssé, és alaposan részletezzék a kamat, illetve a törlesztőrészlet emelkedéséhez vezető közgazdasági és piaci indokokat.
A PSZÁF elvárja, hogy a bankok a kamat, illetve a törlesztőrészlet számítási módjának bemutatása mellett tegyék átláthatóvá azt is, hogy milyen forrásköltségekkel számolnak, továbbá ismertessék közérthetően a törlesztőrészletek alkotóelemeit, felbontását, és mutassák be - kalkulátor, törlesztési tábla stb. segítségével - a kamat, törlesztőrészlet emelkedésének okát.

Forrás: MTI

A PSZÁF székháza Budapesten


További elvárás, hogy a hitelintézetek adjanak személyre szabott, egyéni tájékoztatást ügyfeleiknek a törlesztőrészlet könnyítésére szolgáló lehetőségekről, a futamidő meghosszabbítása esetén pedig hívják fel az ügyfél figyelmét arra, hogy a törlesztőrészlet nem csökken azzal arányosan, mert a hosszabb futamidő miatt a fizetendő hiteldíj is megnövekszik.

A tájékoztatás különösen fontos az annuitásos törlesztésű hitel futamidejének meghosszabbításakor, mert az annuitásos számítási mód esetén a törlesztőrészlet kezdetben nagyobb arányban tartalmazza a hiteldíjat, mint magát a tőketartozást - figyelmeztet a körlevél. A felügyelet azt ajánlja, hogy a bankok ilyen esetekben példával illusztrálják a törlesztőrészlet alakulását.

A felügyelet áprilisi vezetői körlevelében a devizaalapú hitelek törlesztése kapcsán az ügyfelekre nehezedő terhek mérséklésével kapcsolatos elvárásait ismertette. A felügyeletnek nincs jogszabályalkotási joga, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsa a legjobb gyakorlat alkalmazását ajánlások kiadásával igyekszik elérni. A PSZÁF főigazgatója által kiadott vezetői körlevelek egy-egy szektorra, részpiacra vonatkozóan fogalmazzák meg a felügyelet ajánlásait.

A nem kötelező érvényű ajánlások a fogyasztóvédelem területén a különböző jogszabályi előírások felügyeleti értelmezésével orientálják a piaci szereplők magatartását; a jogszerű, ám nem etikus gyakorlatot a felügyelet az elvárt magatartás, követelmények megfogalmazásával igyekszik megszüntetni.

Az ajánlások azonban nem minden esetben kellően hatásosak. A PSZÁF például már 2006-ban megfogalmazta az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatos elvárásait, de a piaci szereplők nem változtattak gyakorlatukon. Az ajánlás egyébként nagyrészt ugyanazokat az elveket és elvárásokat tartalmazta, mint a bankok egyoldalú szerződésmódosítását kordába szorító, a parlament által idén márciusban elfogadott törvény.

Egyes szakértők úgy vélik, ha a felügyeletnek rendelkezési joga volna, hatásosabban, rugalmasabban és gyorsabban léphetne fel, ha a piacon zavar keletkezik, ezt a PSZÁF korábbi elnökei közül többen is szorgalmazták.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza