Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Súlyos betegség gabonapehely miatt

Munkatársunktól, 2009. június 22. - hétfő 18:33
Címkék: fertőzés, mérgezés, egészség, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ötévesen menstruál és csomókat találtak a mellében annak az óvodás kislánynak, akinél kimutatható, hogy a betegségét fertőzött gabonából készült élelmiszer okozta.


Nőgyógyászati elváltozásokat okoz, befolyásolja a nemzőképességet, rákos megbetegedést vált ki a gabonaféléket támadó fuzáriumgomba mérge - mondják régóta szegedi kutatók. Egy Csongrád megyében élő család gyermeke az „egészséges étrend" miatt szenved: a gabonapehely okozta a bajt. A hivatalok eddig nem tettek semmit, ma végre rendkívüli ülésen hallgatják meg a szegedieket. 

Forrás: photos.com
A család ötéves kislánya kimutathatóan a megevett gabonapehelytől kezdett menstruálni, és csomók nőttek a mellében. Az édesanya az óvodában szólt a nevelőknek, hogy vécézéskor különítsék el a gyereket. A kislányt cisztával műtik hamarosan, Szegeden. A család érthető okokból nem akarja, hogy a kislány bármilyen nyilvánosságot kapjon. Abban a hitben éltek, hogy gyermekük egészségesen táplálkozik. A gyerek kezelőorvosa, Szűts Péter szerint a kimutathatóan a gabonaféléket megtámadó fuzáriumgomba egyik mérge, a zearalenol okozta a bajt.

Egyértelműen a fuzárium felelős a korai pubertásért. Akinél kivontuk az érintett kenyér- vagy müzlifélét az étrendből, a toxin ürülni kezdett a szervezetből, a tünetek kezdtek enyhülni - mondta Szűts Péter, aki jelenleg a vásárhelyi Erzsébet kórházban dolgozik. "Lányoknál találtunk rendkívül korai menstruációt, fiúknál mellnövekedést, mindkét nemnél csomókat. Alattomos a méreg amiatt is, mert kihat a lányok és fiúk későbbi nemzőképességére. Veszélyes az anyatejen keresztül az újszülöttekre is, mert csecsemőknél is kimutattunk emlőcsomót. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a hormonális elváltozásokon túl rákkeltő a hatása. Mióta pár hete híre ment a fuzáriumproblémának, naponta újabb esetekkel keresnek fel."

A probléma nem új keletű, a kilencvenes években Mesterházy Ákos, a Szegedi Gabonakutató Kht. főosztályvezetője a világon először mutatta ki, hogy az étel- és vérminták alapján kiszűrt betegek ötödénél a fuzáriumfertőzés felelős a súlyos betegségekért. Falkay György egyetemi tanár, a kutatócsapat harmadik tagja vizsgálta a gabonafertőzés hatását a szegedi egyetem gyógyszerhatástani és biofarmáciai intézetében. Tájékoztatása szerint a fuzárium kis mennyiségben is krónikus elváltozásokat okoz, mert a finoman hangolt hormonrenszert támadja. Eredményeiket akkor és azóta is szőnyeg alá söpörték a hivatalok.

Forrás: photos.com
A szegedi kutatók hallották az élelmiszerbiztonsági hivatal (MÉBIH) főigazgatója, Szeitzné Szabó Mária által közzétett adatokat, miszerint a felnőtt lakosság öt-tíz százalékát terheli a határértéknél magasabb fuzáriumfertőzés, a csecsemőknél és a gyerekeknél pedig még nagyobb lehet ez az arány. Múlt pénteki nyilatkozatában a főigazgató azt mondta, mégsem olyan vészes a helyzet, mint a szegedi szakemberek állítják.

Deák Ferenc, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főosztályvezetője is bagatellizálni igyekezett a problémát, azzal, hogy a felelős termelők, malmok, pékségek bevizsgáltatott gabonát, lisztet használnak fel még akkor is, ha nem kötelező.

A hivatalok szerint elég az eddigi módszert követni, vagyis hogy kockázatelemzés alapján szúrópróbaszerűen vizsgálnak. Mégis rendkívüli zárt ülést hívtak össze a problémával kapcsolatban.


Megoldás: az ellenőrzés

A MÉBIH a mai tárgyalásra meghívta Mesterházy Ákost, hogy rukkoljon elő megoldási javaslattal: miként javítható a fertőzés kiszűrésének hatékonysága. A gabonakutató semmi újat nem javasol: szigorúan és következetesen tartsák be az élelmiszerbiztonsági előírásokat, ellenőrizzék a gabonát minden felhasználási szinten. Emellett tisztázzák, ki melyik feldolgozási szinten miért felelős, legyen az termelő, gabonaraktár, malom, pék vagy bolt. Ezzel szerinte a probléma kilencven százalékban megoldható, egy éven belül.


Egy is sok

A szegedi kutatók szerint egy eset is sok. Szűts Péter kiszámolta, igenis van ok aggodalomra, ha - értelmezve a statisztikát - négyszázezer felnőttet és kétszázezer-háromszázezer tizennyolc év alatti fiatalt fenyeget a fertőzés.

Forrás: délmagyar.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Szellnega, 2009. június 23. - kedd 10:30

Nagyon felkavart a cikk, két kicsi (ovis) gyerekem van, akiknek rendszeresen vettem gabonapelyheket abban a hitben, hogy hozzájárulok az egészséges táplálkozásukhoz, erre kiderül, hogy talán mérgeztem őket... Nagyon komolyan büntetném azokat a gyártókat, akik engedik, hogy mérgezett termékek kerüljenek forgalomba. Egyszerűen nem hiszem el, hogy ezt nem lehetne megelőzni! Annyi mindenesetre biztos, hogy én többet nem veszek gabonapelyheket, és az ismerőseim figyelmét is a lehető legszélesebb körben felhívom a veszélyre. Igaz, hogy elkerülhetetlenül sok szemetet etetnek meg velünk, de mindennek van határa!

Matus László, 2009. június 23. - kedd 09:52

Először is jobbulást kívánok a megbetegedetteknek! Aztán belevágnék a mondandóm közepébe: Nem is rég írtam az egyik cikkel kapcsolatban, hogy az emberek nem a hagyományos ételek és italok falásától betegednek meg / példának hoztam a nagyszüleimet akik bőséges szalonnareggeli és pár féldeci, vagy borocska után is hosszú életet éltek meg, mivel ezek még természetes anyagból voltak/ , hanem attól a sok műtrutyitól amit megetetnek velük, többször az egészséges táplálkozás jegyében. Az ételek nagy része tele van fokozóanyagokkal, tartósítóval stb. amik külön külön lehet, hogy nem érik el a ki tudja ki által meghatározott értéket, de összességében még senki nem számolta ki, hogy mennyit fogyaszt belőlük az ember. A sokak által "áldott" unió sem ér egy kalap kakit sem, mert kikerülik vagy a tudtával velünk etetik meg a nyugat szemetét. Mi meg kénytelenek vagyunk megenni, mert ebből a fizetésből másra nem telik.

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza