Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fuzáriumgombával szennyezett búza

Munkatársunktól, 2009. június 19. - péntek 18:02
Címkék: fogyasztóvédelem, mérgezés, fertőzés, élelmiszer, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hétfőn egyeztetnek az érintett magyar hatóságok a gabonának az egész Európai Unióban problémát jelentő fuzárium-toxin szennyezettségéről.


A magyar hatóságok még a tavaszi Kikelet II. fogyasztóvédelmi akciósorozat keretében kezdték meg négy dél-alföldi megyében a gabonatermékek fokozott vizsgálatát, miután Szegeden egy újságírói bejelentés nyomán fuzáriummal szennyezett termékeket találtak.

Forrás: photos.com
Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBiH) főigazgatója  elmondta: jövő hét hétfőn szűk körű tanácskozás során vitatják meg az érintett hatóságok a fuzáriumfertőzés ügyét. A főigazgató kiemelte: a hivatalnak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködésben elvégzett kockázatbecslése szerint a teljes lakosság megközelítőleg öt százalékát érintheti a megengedettnél magasabb mértékű fuzárium-toxin szennyezettség. Szeitzné Szabó Mária szerint a "probléma jelen van", a felmérések szerint nem magyar jelenség, mivel mind az Európai Unió, mind a WHO foglalkozik a szennyezéssel. Úgy vélte: megoldást csak az jelenthetne, ha a teljes élelmiszerláncban betartanák azokat az intézkedéseket, amelyek megakadályoznák a fertőzés kialakulását.

A gabonafélékben megtelepedő fuzáriumgomba mérgezése veszélyes a terhes anyákra, a kisgyermekekre, valamint az állatokra is. A szennyeződések akár az immunrendszer legyengülését, esetleg rákot és serdülési elváltozásokat is okozhatnak. "A magyar mezőgazdaság szakmai köreiben közismert, hogy a magyar búzán, főleg aszályos időjárás, esetén, nincs fuzárium-fertőzés" - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette: ez a betegség csapadékos években terjed. "Természetesen lehet ellene védekezni, és ezt eddig is megtették a gazdálkodók."

A GOSZ is támogatja a magyar búza jó hírnevének megőrzése érdekében, hogy szigorúbban kell megvizsgálni a most divatossá váló teljes kiőrlésű és biogabona termékek fuzárium-toxin tartalmát. Ugyanakkor kategorikusan elutasítja a GOSZ azokat a próbálkozásokat, amelyek, ha akaratlanul is, a magyar gabona lejáratását okozhatják - emelte ki Vancsura József.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza