Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem gyógyított a potencianövelő

Munkatársunktól, 2009. június 20. - szombat 17:06
Címkék: fogyasztóvédelem, gvh, gyógyszer, reklám, hirdetés, átverés, bírság, egészség, ellenőrzés, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Három vállalkozásra összesen nyolcmillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert az általuk forgalmazott, egyebek között potenciazavarok kezelésére és súlycsökkentésre szolgáló termékeknek a hivatal szerint a fogyasztókat megtévesztő módon gyógyhatást tulajdonítottak.


A bírság kiszabása mellett a versenyhatóság helyreigazításra is kötelezte a vállalkozásokat azokon a felületeken, ahol a megtévesztő hirdetéseiket közzétették.

A Gold Island 2002 Bt., a PG 2000 Kft. és a Nature Force Kft. közel húsz féle készítményt forgalmaz. Ezeket saját honlapjaikon, különféle internetes oldalakon, nagy példányszámban megjelenő nyomtatott sajtótermékekben közzétett hirdetéseikben potenciazavarok kezelésére, mellkorrekcióra, pénisznövelésre, súlycsökkentésre, a dohányzásról való leszoktatásra, illetve szexuális serkentőszerként is ajánlották.

Forrás: AFP

Előbb törzskönyveztetni és engedélyeztetni kell...


Az eljárás során a versenyhatóság feladata az volt, hogy megvizsgálja: a fogyasztóknak szóló tájékoztatások megtévesztő módon utalnak-e gyógyhatásra, illetve kedvező élettani hatásra. A vizsgált termékek nem tekinthetőek gyógyszernek, vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítménynek, mert nem történt meg hatósági eljárásban való törzskönyvezésük, illetve engedélyezésük.

A közlemény szerint gyógyító, illetve betegség kockázatának csökkentésével kapcsolatos hatás ezért a forgalomba hozatallal kapcsolatos jogszabályok alapján jogszerűen egyik terméknek sem tulajdonítható. A mostani eljárásban vizsgált élelmiszerek, nyilvántartásba vétel hiányában nem minősülnek étrend-kiegészítőnek sem, így azoknak kedvező élettani hatás jogszerűen ugyancsak nem tulajdonítható.

Ennek ellenére az eljárás alá vont cégek tájékoztatási gyakorlata azt sugallta, hogy termékeiket a vállalkozások jogszerűen forgalmazzák, holott éppen az ellenkezője az igaz - fogalmaz a GVH. A Gold Island Bt-t, illetve a Nature Force Kft-t ezért eltiltotta a jogsértő magatartás további folytatásától, mert az eljárás alá vontak honlapjukon folytatták termékeik jogsértő reklámozását.

A versenyhatóság elrendelte továbbá, hogy a Gold Island Bt. azon sajtótermékekben helyreigazító nyilatkozatot tegyen közzé, ahol különösen nagy számban jelentek meg jogsértő hirdetései. A GVH szükségesnek látta azt is, hogy helyreigazító nyilatkozat jelenjen meg a Gold Island Bt., illetve a Nature Force Kft. saját, a termékeik forgalmazását elősegítő honlapjain is.

A GVH emellett a Gold Island 2002 Bt-t ötmillió, a PG 2000 Kft-t és a Nature Force Kft-t pedig 1,5-1,5 millió forint bírsággal sújtotta. A versenyhatóság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vállalkozások a fogyasztói körnek szánt egyes termékeket intenzíven, több nagy példányszámú sajtótermékben hirdették.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza