Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szúnyogirtás méreg nélkül

Munkatársunktól, 2009. június 18. - csütörtök 12:02
Címkék: mérgezés, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosához fordult a Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete, mert több településen az emberi szervezetre ártalmas, rákkeltő hatású, hormonokat károsító, az Európai Unióban már betiltott szerrel végeznek szúnyogirtást, veszélyeztetve ezzel az emberek egészségét.


A civil szervezetek nem értik, hogy az ÁNTSZ miért engedélyezi a betiltott, mérgező anyagok alkalmazását, és miért nem az emberi szervezetre bizonyítottan nem káros szerekkel küzdenek a szúnyogok ellen.

A Reslin Premium olajban esbiol (S-bioalletrin) és permetrin található, melyet tavaly uniós szinten kivontak a forgalomból. A vonatkozó jogszabály szerint 2008. augusztus 22-től az EU területén ezek a szerek nem árusíthatók. Ezzel szemben az ÁNTSZ (amelynek fő feladata a lakosság egészségének védelme) sajátos értelmezése szerint ezek a szerek a kiskereskedelemben a „szavatossági lejárati idejükig árusíthatók és felhasználhatók.” A civil szervezetek szintén aggályosnak tartják, hogy a permetszerek kijuttatásához esetenként gázolajat használnak, amely bizonyítottan rákkeltő anyagot, benzolt is tartalmaz.

Forrás: MTI

Betöltik a "koktélt"


A Levegő Munkacsoport korábban többször is tiltakozott ezeknek az egészségkárosító anyagoknak a használata ellen. Az S-bioalletrin bizonyítottan rákkeltő hatású, míg a permetrin rákkeltő hatása mellett hormon- és lehetséges immunkárosító anyag, amelyet ráadásul az EU-ban már hat évvel ezelőtt betiltottak. Ezeket az irtószereket többek között Lábatlanban, Pomázon , Szentendrén , Sződligeten , Szigetmonostoron és Dunaújvárosban használták idén májusban és júniusban szúnyogirtásra.

A Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint nem szabadna megtörténnie, hogy közel egy évvel a forgalmazás megtiltásának hatályba lépése után még mindig kaphatóak legyenek a boltokban a betiltott termékek, és ilyen szerekkel irtsanak közterületen szúnyogot. Mivel az ÁNTSZ a többszöri tiltakozás ellenére is jóváhagyta a mérgező szerek használatát, a két szervezet a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Hivatalához fordult panasszal.

Léteznek olyan korszerű és hatékony biológiai módszerek , valamint vegyszerek , amelyekkel úgy lehet irtani a szúnyogokat, hogy az nem veszélyezteti az emberek egészségét. A Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint csak ilyen eljárásokat szabad alkalmazni.

Forrás: Greenfo
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza