Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szabálytalankodó vendéglátóhelyek

Munkatársunktól, 2009. június 18. - csütörtök 15:32
Címkék: fogyasztóvédelem, ellenőrzés, vendéglátás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kivétel nélkül találtak kisebb-nagyobb szabálytalanságokat a harkányi strand tegnap ellenőrzött vendéglátó egységeiben a fogyasztóvédők – az üzemeltetők azonban most megúszták a bírságokat.


Bemutató ellenőrzést tartottak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pécsi kirendeltségének munkatársai azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet azokra a jogszabályokra, amelyek ellenőrzésére fokozott hangsúlyt fektetnek a jövő hétfőn induló és augusztus végéig tartó, szokásos nyári vizsgálatsorozatukban.

Mint azt Rónaki Antalné, a hatóság munkatársa kiemelte, a fiatalkorúak dohányáruval és szeszesitallal való kiszolgálásának tilalma, valamint a cigaretta- és alkoholreklámokra vonatkozó előírások betartása is kiemelt területe lesz az idei nyári ellenőrzés-sorozatnak.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

A fesztiválok vendéglátóhelyeit kiemelten ellenőrzik egész nyáron

A tegnap górcső alá vett harkányi vendéglők mindegyikében hiba volt, hogy a panaszfórumokat jelölő táblán helytelenül szerepeltek az információk: a címek, a telefonszámok, vagy épp az adott hivatal neve hibásan volt feltüntetve. Ez az új jogszabályok szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, hiszen az üzlet megfosztja a vásárlót annak lehetőségétől, hogy pontosan tudja, hová fordulhat kifogásaival. A vásárlók könyvét is úgy kellene elhelyezni, hogy azt a vevő kérés nélkül is elérje, illetve a működési engedélyt is jól látható helyre kell kitenni - sok üzletnél ez sem stimmelt.

Volt olyan kifőzde is, ahol a kacsasült árát sehová nem írták ki, ami súlyos szabályszegésnek minősül. Az italméréssel is akadtak gondok: az egyik üzletben volt ugyan hiteles mérce, amibe azonban a megrendeltnél kevesebb szeszt töltött az eladó. Ennél azonban nagyobb problémát jelentett, hogy nem volt olyan röviditalos pohár a pultban, amibe a kimért feles belefért volna. Jóllehet az ártáblán szerepelt az 5 cl szeszesital ára, tehát árulták ezt a mennyiséget.

A nyári akcióban egyébként vizsgálják még az árak feltüntetésének pontosságát, a mérlegek hitelességét, illetve azt, hogy a vevő valóban a kifizetett menynyiséget kapta-e a kolbászból, hurkából, sült krumpliból. Tavaly nyáron az ellenőrzött baranyai üzletek felénél bukkantak szabálytalanságokra a fogyasztóvédők, és összesen mintegy hatmillió forint bírságot szabtak ki.

Forrás: MTI
Műanyag pohár is benne van az árban

Ha műanyag pohárban adja az italt, azért nem számolhat fel különdíjat a vendéglős. Ugyanígy a kifőzdében sem kérhetnek külön pénzt a papírtálcáért, és annak súlyát nem mérhetik hozzá a kolbászhoz, hurkához. Ha fizetéskor többet számol az eladó, mint ami az ártáblán fel van tüntetve, az szintén súlyos szabályszegésnek minősül. Ugyanakkor ha egy terméknek két különböző ára van feltüntetve, akkor csakis az alacsonyabbat lehet megfizettetni a vásárlóval - ellenkező esetben szintén komoly bírságra számíthat az üzemeltető.

Forrás: Bama.hu 
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza