Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Álruhás fogyasztóvédők az árubemutatón

Munkatársunktól, 2009. június 18. - csütörtök 15:57
Címkék: Fogyasztóvédelem, átverés, ellenőrzés, szerződés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Öt árubemutatóból négy esetben találtak hibát a fogyasztóvédők Tolna megyében. A főként az idősebbek körében népszerű eseményeken nem árt alaposan megfontolni a vásárlást.


Gerincvédős, infrás, mágneses matrac, edénykészlet, mágneses derékalj több százezer forintért. Csak itt, csak most, csak a jelen lévőknek !

Forrás: photos.com
A szlogen hatásos, a lendületes előadó által meggyőzött, többnyire középkorú emberek pedig már viszik is az olcsónak korántsem nevezhető terméket, mint a cukrot. De akinek nincs pénze, annak sem kell az árubemutatóról üres kézzel távoznia: fiatalságot adó étrend-kiegészítő, univerzális tisztítószer, különféle bajokra gyógyírt jelentő kencék néhány ezer forintért megvásárolhatók.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai Tolna megyében tett ellenőrzéseik során azt tapasztalták, hogy az érdeklődők ötből négy esetben vagy nem kapták meg teljes körben azt, amit a meghívóban feltüntettek, vagy a vállalkozó más szabálytalanságot követett el, tájékoztatta a Teol.hu-t Póczikné Orosz Valéria vizsgálatvezető.

A felsorakoztatott termékek minősége változó volt, de lehetőség sem nagyon adódott arra, hogy kiderüljön valójában mit is tud.

Egy-egy bemutatóra általában négy felügyelő ment el, valamennyien próbavásárlást is végeztek. Többször előfordult, hogy nem kaptak nyugtát. Egy alföldi cég előadása után harmincöt ember különböző szerzeményekkel tért haza egyetlen nyugta nélkül. Az is előfordult, hogy a termék mellé nem kaptak a vásárlók magyar nyelvű leírást. Aki a bemutatót tartotta, gyakran nem szakmabeli volt, így érdemben nem tudott az adott áruról információt adni. A hatóság munkatársai minden esetben hangfelvételt is készítettek az általuk ellenőrzött eseményről, így azok elemzése után is értékelték a hiányosságokat.

Van aki mindre elmegy

Vannak olyan idősek, akik minden termékbemutatóra elmennek, amiről hírt kapnak. Sőt, az előadásokon cserélgetik egymás között a különböző meghívókat. Ők azok, akik soha nem elégedetlenek, mivel soha nem is vásárolnak semmit. Nem is azért mennek. Sokkal inkább azért, mert ha egész napos kirándulással egybekötött az előadás, akkor ingyen eljuthatnak szép helyekre, közben társaságban vannak. Ha pedig helyben van az esemény, azt türelmesen végighallgatják, majd begyűjtik az ingyenes ajándékokat.


Forrás: photos.com
A termékbemutatókat szervező cégek száma egyre bővül. Alig van nap, hogy ne lenne egész napos kirándulással egybekötött árubemutatóra invitáló szórólap a postaládánkban. Ugyanakkor a panaszok száma is sokasodik. Jellemző, hogy a vevő csak a bemutatóról hazatérve döbben rá, hogy nem is csinált olyan jó vásárt mint hitte.

Sokan nem tudják - mivel az előadáson erről alig esik szó - hogy a terméket a kézhezvételétől számított nyolc munkanapon belül indoklás nélkül visszaküldhetjük az eladónak. Az árát pedig maradéktalanul vissza kell kapnunk. A vállalkozó a szerződéskötéskor nemcsak előleget, hanem foglalót is kérhet, de amennyiben a fogyasztó a jogszabály alapján őt megillető, a termék kézhezvételétől számított nyolc munkanapon belüli elállási jogát gyakorolja, az előleghez hasonlóan a foglaló is visszajár a fogyasztónak.

A vállalkozó ezen kívül arra az esetre nem követelhet bánatpénzt, illetve kötbérfizetést a fogyasztótól, ha a fogyasztó a jogszabály alapján őt megillető kézhezvételtől számított nyolc munkanapon belüli elállási jogát gyakorolja.

Se lámpa, se nyugta

A férfiak ötrészes késkészletet és elemlámpát, a hölgyek mosóport és szélcsengőt kapnak. Plusz ingyen vérnyomásmérés a helyszínen, és egy pizza sütőt is kisorsolnak - állt az egyik szórólapban. Ezzel szemben a fogyasztóvédők azt tapasztalták, hogy csak három kést tartalmaz a készlet, az elemlámpa elfogyott, vérnyomásmérés nincs, ahogy pizzasütő-sorsolás sem. A 2800 forintos levesporról nyugtát nem kaptak az ellenőrök, ráadásul étrend-kiegészítőt is árultak a bemutatón, ami a jogszabály szerint üzleten kívül értékesíteni tilos.


Forrás: Teol.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Ulma I, 2010. augusztus 13. - péntek 13:20

A kirándulások nagyon jók, csak nem szabad venni semmit. Hazaérve boltokban mindent sokkal (töredéke) áron meg leet venni. Anyósom biokerámia alvásrendszert vett, most a kutya fekszik rajta, mert hullik belőle az anyag, amúgy a kutya se gyógyul tőle. Sonnenlichttől vette.

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza