Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Adósnak is jár(na) a diszkréció

Gyarmati Stefánia, 2009. június 16. - kedd 14:24
Címkék: fogyasztóvédelem, bank, hitel, díj, jog, ügyfélszolgálat
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tartozni nem kellemes, amint az sem, ha újra, meg újra emlékeztetnek adósságunkra. Az azonban törvényellenes, ha tartozásunkról olyanok is tudomást szereznek, akiknek ahhoz semmi köze nincsen. Adósként jogunk van-e a diszkrécióhoz, vagy másképpen: fegyver lehet-e a nyilvánosság a kölcsönadó kezében?


Több olvasónk jelezte, hogy egyes pénzintézetek olyan borítékot használnak levelezésre, amelyre jól láthatóan rá van nyomtatva, hogy „Fizetési felszólítás”. Az sem jó, ha ezáltal „csak” a postás szerez tudomást tartozásunkról, sokkal kínosabb azonban, ha ezt a borítékot nem levélszekrényünkbe helyezi, hanem „kint felejti” a lépcsőházi postaládák tetején, netán az ajtónkba tűzve. Az is megesik, hogy a pénzintézet munkatársa, - nem ritkán maga a végrehajtó - keresi telefonon az adóst (vagy szomszédját) és rögtön azt is elmondja bevezetőjében, hogy miért telefonál - függetlenül attól, ki vette fel a kagylót.

Forrás: photos.com

Mivel ezek az esetek kezdenek mindennapossá válni, joggal vetődik fel a kérdés, vajon megteheti-e egy végrehajtó vagy szolgáltató, hogy ügyfele tartozását ilyen, vagy hasonló módon hozza nyilvánosságra, ezzel megszégyenítve, megbélyegezve őt vélt, vagy valós adóssága miatt? Az Adatvédelmi Biztos Hivatalától az alábbi tájékoztatást kaptuk: „A fizetési felszólítás borítékon való feltüntetése nem feltétele a kézbesítésnek, ezért elvárható, hogy ne tüntessék fel rajta.

Az adatvédelmi törvény értelmében csak olyan, személyes adat kezelhető, amely az adott cél (jog érvényesítése) eléréséhez nélkülözhetetlen. A fizetési felszólítás megjelölés a borítékon jogszerűtlennek tekinthető, mivel a kézbesítéshez nem feltétlenül szükséges.”

A Hivatal sajtótitkára levelében hozzátette, ilyen ügyben eddig senki nem tett panaszt az Adatvédelmi Biztos Hivatalánál, de ha ezt megtörténik, a biztos hivatalos állásfoglalásban is nyilatkozni fog.

A gondolatmenetet erősíthetik a Büntető Törvénykönyvben a Levéltitok megsértése és a Rágalmazás címek alatt írtak. A Btk. ugyanis büntetendőnek tekinti „a becsület csorbítását”, az adósok fent említett módokon történő megbélyegzése tehát nem csupán bántó és tisztességtelen eljárás. Persze nem valószínű, hogy ilyen tárgyú panaszoktól roskadoznak a bíróságok asztalai, azonban tény, hogy a szaporodó végrehajtói túlkapásokat egyre kevesebben érzik elfogadhatónak és tűrik szó nélkül. Egy jogi fórumon például kifejezetten gyűjtik a sérelmeket, hogy idővel egyben továbbítsák majd az illetékes hatósághoz.


Felszólítás megkülönböztetett jelzéssel

Az adósok nagy része nem notórius tartozó, nem is felelőtlenül úszik az adósságaiban, azokat tisztességesen akarja visszafizetni. Őket zavarja és sérti, ha pillanatnyi pénzzavaruk ilyen módon jut illetéktelenek tudomására. Ugyanakkor vannak olyan adósok is, akiknek valóban nem áll szándékukban a tartozás rendezése, sőt, kifejezetten bujkálnak a megkeresések elől.

Forrás: photos.com
Egy magát megnevezni nem kívánó végrehajtó cég ügyvezetője szerint a „megkülönböztetett jelzésű” borítékokat éppen az ilyen típusú adósok miatt találták fel és használják előszeretettel, bár konkrét hatásuk nem mérhető. A cégvezető szerint a hozzájuk kerülő ügyfelek nem akarják rendezni tartozásukat, ezért a végrehajtó dolga törvényben biztosított eszközökkel bírni fizetésre az adóst. Tapasztalata szerint sok embernél már az is hat, ha azt látja, hogy nem bank vagy szolgáltató, hanem egy adósságkezelő cég levelez vele. A kis településeken élőket könnyen „szájára veszi” a közösség, ha kiderül, hogy adósságuk van, a nyomás pedig gyakran elég arra, hogy az ügyfél fizetési hajlandóságot mutasson. Arról, hogy az ilyen boríték használata jogszerűtlen lenne, nem tudott, és etikátlannak sem tartja.

Az egyik érintett pénzintézetet is megkérdeztük, miért használják borítékjaikon a jól látható „Fizetési felszólítás” megjelölést. Kappéter Béla, az FHB Bankcsoport kommunikációs igazgatójának tapasztalata szerint sok ügyfelük puszta figyelmetlenségből, olvasatlanul dobja ki a banktól érkező leveleket, a kéretlen reklámanyagokkal együtt. Akikkel tehát a bank előzőleg semmilyen más módon (normál levélben vagy telefonon) nem tudott kapcsolatba lépni, annak kétszeri „normál borítékos” megkeresés után olyan borítékban küldenek felszólítást, amin ugyan piros keretben, jól láthatóan fel van tüntetve a levél tárgya, viszont - éppen a jogszabály ismeretében - nincsen rajta a feladó, tehát első ránézésre nem derül ki, kinek tartozik a címzett.

Idézetek a Btk-ból

Levéltitok megsértése
178. § (1) Aki másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét, a tartalmának megismerése végett felbontja, megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja, úgyszintén aki távközlési berendezés útján továbbított közleményt kifürkész, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) A büntetés egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt foglalkozás vagy közmegbízatás felhasználásával követik el.
(3) A büntetés
a) két évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekmény,
b) bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény
jelentős érdeksérelmet okoz.

Rágalmazás
179. § (1) Aki valakiről, más előtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást
a) aljas indokból vagy célból,
b) nagy nyilvánosság előtt,
c) jelentős érdeksérelmet okozva
követik el.

(forrás: magyarorszag.hu)

A bankok kintlévőségeiket még körültekintőbben kezelik a válság óta, ám céljuk ügyfeleik ellehetetlenítése helyett a megegyezés. A végrehajtások sikere sokszor kétes, a folyamat hosszadalmas, pénz- és időigényes, így odáig csak végszükség esetén mennek el. A tartozások átütemezése, hitelszerződések módosítása vagy újrakötése mindkét fél számára kedvező megoldás lehet, általában működik is. Némely adós azonban ahelyett, hogy bankjával tárgyalna, homokba dugja fejét. A pénzintézetek - így az FHB is - emiatt vetnek be ilyen eszközöket ügyfeleik elérése és megszólítása érdekében.

Más kérdés, hogy a párbeszéd valószínűleg ugyanannyiszor akad el a bankoknál és szolgáltatóknál, mint az adósoknál. Olvasóink ugyanis arról is beszámoltak, hogy az érintettek nem reagáltak észrevételeikre vagy éppen az ügyfélszolgálati munkatárs nem ismerte az adósság rendezésének törvényes lehetőségeit. Az is gyakori, hogy a felszólítások nem jutnak el a címzetthez, így aztán marad a végrehajtóval történő huzavona, ami sokkal nehézkesebb és drágább vesszőfutás. 
 
Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Szabó László, 2011. szeptember 18. - vasárnap 12:57

Ha ellenőrizni akarja valaki,hogy bárlistára került-e, azt hogyan és miképp tudhatja meg. hetetőség vanvalamelyik honlapon ezen lista megnézésére! Kérem válaszukat a fenti email-címre Köszönettel

...., 2009. július 01. - szerda 11:20

Közüzemi számla tartozásom miatt a vizet kikapcsolták a kerítésen kívül,mert senki nem tartózkodott a lakásban. Másnap vettem észre, hogy nincsen vizem a szomszédom elmondta ők szóltak a 3 úri embernek, nem lenne jó ha a tulajdonos itt hol lenne válaszoltak rá már 2007 óta tartozik / ami nem fedi a valóságot/ és már 1x ki volt kötve valami blombát hiányoltak az óráról és azért kell itt kikötni szeretném tudni ezzel személyemet megsértették vagy nem még ha tartozom is, fordulhatok ezzel a sérelmemmel a szolgáltatóhoz , mert az egész utca tudja. P. L.

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza