Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tizenhat hatóság ellenőrzi a fesztiválokat

Munkatársunktól, 2009. június 15. - hétfő 14:22
Címkék: fogyasztóvédelem, vendéglátás, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A fesztiválszervezők és az árusok számára nem a szórakozásról szólnak a rendezvények. Sőt összeszorul a gyomruk, amikor megjelenik a tizenhat ellenőrző hatóság valamelyikének képviselője. A kültéri rendezvényekre idén nyáron kiemelt figyelem irányul.


Nem minden strandon és fesztiválon nyomnak nyugtát a kezünkbe a korsó sör és a sült kolbász mellé. A megjelenő ellenőrök hírére azonban mindenki törvénytisztelő állampolgárrá válik: az is ad számlát, aki máskor nem feltétlenül.

Van, amit nem lehet rögtön eltüntetni, márpedig ha egy bontatlan doboz lejárt szavatosságú tejfölt találnak a pavilonban, az akár ötvenezer forintba kerülhet - állítják a szabadtéri rendezvényeken melegkonyhát üzemeltetők. A vállalkozók nevüket nem adják nem túl hízelgő véleményükhöz, attól félnek, így még több büntetésre számíthatnak.

Nem értem, miért ellenőrizhetnek egy fesztiválon tizenhat különböző szerv munkatársai, miért nem intézheti ezt egy hatóság? - vetette fel egy szakács, aki azt is fájlalta, hogy mindig csak bírságot varrnak a nyakukba, ahelyett, hogy tanácsot kapnának.

Ezt előzi meg Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke azzal, hogy amikor fesztiválon vesz részt, megkeresi az összes hatóságot és egyeztet, hol mire kell figyelni. A mesterszakács szerint sok ember és jó szervezés kell ahhoz, hogy minden szabályt betartsanak.

Egy másik, meleg ételeket készítő vállalkozó szerint viszont a sok dolgozó foglalkoztatása elviszi a haszon nagy részét. Szerinte tudomásul kellene venni, hogy a sátor nem fényűző étterem, nem lehet mindenhova folyóvizes mosogatót telepíteni körömkefével és fertőtlenítővel. Márpedig ezt elvárja az ÁNTSZ, sőt azt is, hogy a szabadban élelmiszert árusítók három oldalról zárt, mosható padozatú sátorban, pavilonban dolgozzanak és a kóstoltatáshoz eldobható eszközöket biztosítsanak.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

A VPOP sátra a Szigeten


Bár az árusok nagy része úgy véli, a hatóság ahol megfordul, ott büntet is, a statisztikák nem ezt mutatják. Legutóbb Gyulán jártunk az egyik fesztiválon és jó tapasztalatokkal gazdagodtunk - mondta dr. Horváth Zsuzsanna, a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója. Harminc ellenőrzésből csak tíz esetben találtunk szabálytalanságot. A rendezvényeken a leggyakoribb gond a hamis mérés, főleg tömény italból adnak kevesebbet, mint amennyit kifizettetnek a vendéggel.

Az adóhatóság munkatársai sem feltétlenül szórakozni mennek a fesztiválokra. Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága május 25. és június 7. között több társhatósággal együttműködve kiemelten ellenőrizte a Békés megyében levő, idegenforgalmilag látogatott helyeket, így a strandokat, üdülőövezeteket, valamint különböző gasztronómiai fesztiválokat. Két hét alatt nyolcvanegy ellenőrzést végeztek és találtak is hiányosságokat. A leggyakrabban a nyugtaadás maradt el, máskor az alkalmi munkavállalói könyvvel való foglalkoztatás szabályait sértették meg a vállalkozók. Összesen 4,6 millió forint bírságot szabtak ki.


Trükköznek az alkalmi munkavállalói kiskönyvekkel

A foglalkoztatást ellenőrzi a Dél-alföldi Munkaügyi Felügyelőség is. Dr. Balázs Mihály igazgató elmondta, általában heti terv alapján döntenek arról, hogy mikor hol jelennek meg. A legtöbb gondot továbbra is az alkalmi munkavállalói könyv ki nem töltése okozza. A trükközés nem újkeletű. Van, aki a bélyeget felejti el beragasztani, de a régión kívül olyan is megesett már, hogy hőre eltűnő vagy éppen kiradírozható tintával írták a bejegyzéseket. Ez természetesen szabálytalan.

Forrás: Beol.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza