Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Külföldi nyaralás - ingyen betegellátás

Munkatársunktól, 2009. június 15. - hétfő 14:34
Címkék: utazás, egészség, biztosítás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHIC) egy ingyenes kártya, mely birtokosa számára garantálja, hogy ugyanolyan szintű állami egészségügyi szolgáltatáshoz férhet hozzá, mint a meglátogatott ország állampolgárai. A kártya állampolgárságtól függetlenül mindenki számára elérhető, amennyiben az EU huszonhét országa – valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc - valamelyikében rendelkezik a helyi egészségügyi rendszer biztosításával.


Ha a helyiek ingyenesen jutnak hozzá a közegészségügyi ellátáshoz, akkor az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokosa is ingyen fog hozzájutni. Ha az ellátásért fizetni kell, és utólag kapható költségtérítés, a páciens azt is azonos feltételek mellett kaphatja meg - mondta el Morvay György, az Európai Fogyasztói Központ Magyarország (EFK) igazgatója.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Minden tagállamban ismerik


Az összes részt vevő ország helyi egészségügyi szolgáltatói tudják, hogy a kártya birtokosa saját országában rendelkezik a kötelező egészségbiztosítással, ezért ugyanolyan kezelésre jogosult, mint a helyi páciensek. Az egyetlen, országonként változó paraméter a kártya érvényessége - az egyes tagállamok maguk döntik el, milyen hosszú ideig érvényes a dokumentum.


Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Hogyan kell igényelni a kártyát?

Az EHIC az úgy nevezett E111 nyomtatvány segítségével igényelhető a helyi egészségügyi hatóságtól, magyar állampolgárok esetén az OEP-től.

Mire használható a kártya?

-Egyszerűsíti az orvosi ellátás igénybevételét, de fontos tudni, hogy a baleset utáni hazaszállításhoz nem járul hozzá, ehhez biztosítás szükséges.
-Krónikus betegség esetén (asztma, cukorbetegség, rák) fedezetet nyújt az ellátásra a célországban.
-A kártya fedez minden, a terhességgel kapcsolatos kezelést, beleértve a gyermekszülést is.


Jó tudni

Ha elfelejtette magával vinni kártyáját, a helyi egészségügyi hatóságtól kérheti, hogy faxon vagy e-mailen juttassanak el az Ön számára egy ideiglenes igazolást, amely a kártyával egyenlő feltételeket biztosít az Ön számára.

Az EHIC használatában segít az EFK Németország fordítógépe. A weboldalon a kártyával kapcsolatos tudnivalók, és a használatkor felmerül legfontosabb kifejezések minden tagország nyelvére lefordítva szerepelnek. Így minden utazó kiválaszthatja azt a kétnyelvű brosúrát, amelyen egymás mellett olvashatja az információkat anyanyelvén és a célország nyelvén egyaránt.

Forrás: EFK
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza