Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Külföldi nyaralás - ingyen betegellátás

Munkatársunktól, 2009. június 15. - hétfő 14:34
Címkék: utazás, egészség, biztosítás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHIC) egy ingyenes kártya, mely birtokosa számára garantálja, hogy ugyanolyan szintű állami egészségügyi szolgáltatáshoz férhet hozzá, mint a meglátogatott ország állampolgárai. A kártya állampolgárságtól függetlenül mindenki számára elérhető, amennyiben az EU huszonhét országa – valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc - valamelyikében rendelkezik a helyi egészségügyi rendszer biztosításával.


Ha a helyiek ingyenesen jutnak hozzá a közegészségügyi ellátáshoz, akkor az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokosa is ingyen fog hozzájutni. Ha az ellátásért fizetni kell, és utólag kapható költségtérítés, a páciens azt is azonos feltételek mellett kaphatja meg - mondta el Morvay György, az Európai Fogyasztói Központ Magyarország (EFK) igazgatója.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Minden tagállamban ismerik


Az összes részt vevő ország helyi egészségügyi szolgáltatói tudják, hogy a kártya birtokosa saját országában rendelkezik a kötelező egészségbiztosítással, ezért ugyanolyan kezelésre jogosult, mint a helyi páciensek. Az egyetlen, országonként változó paraméter a kártya érvényessége - az egyes tagállamok maguk döntik el, milyen hosszú ideig érvényes a dokumentum.


Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Hogyan kell igényelni a kártyát?

Az EHIC az úgy nevezett E111 nyomtatvány segítségével igényelhető a helyi egészségügyi hatóságtól, magyar állampolgárok esetén az OEP-től.

Mire használható a kártya?

-Egyszerűsíti az orvosi ellátás igénybevételét, de fontos tudni, hogy a baleset utáni hazaszállításhoz nem járul hozzá, ehhez biztosítás szükséges.
-Krónikus betegség esetén (asztma, cukorbetegség, rák) fedezetet nyújt az ellátásra a célországban.
-A kártya fedez minden, a terhességgel kapcsolatos kezelést, beleértve a gyermekszülést is.


Jó tudni

Ha elfelejtette magával vinni kártyáját, a helyi egészségügyi hatóságtól kérheti, hogy faxon vagy e-mailen juttassanak el az Ön számára egy ideiglenes igazolást, amely a kártyával egyenlő feltételeket biztosít az Ön számára.

Az EHIC használatában segít az EFK Németország fordítógépe. A weboldalon a kártyával kapcsolatos tudnivalók, és a használatkor felmerül legfontosabb kifejezések minden tagország nyelvére lefordítva szerepelnek. Így minden utazó kiválaszthatja azt a kétnyelvű brosúrát, amelyen egymás mellett olvashatja az információkat anyanyelvén és a célország nyelvén egyaránt.

Forrás: EFK
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza