Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Betörés felvételről - biztonsági kamerák

Gönye László, 2009. június 12. - péntek 14:12
Címkék: vásárlás, műszaki cikk, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A ház kamerás figyelése nem is olyan régen még a kőgazdagok kiváltsága volt - ma az egyszerűbb rendszerek kiépítése már olcsóbb, mint egy bejárati ajtó. A megoldási lehetőségek és ehhez mérten az árak persze széles skálán mozognak, és nem is egyszerű eligazodni a számtalan technikai részlet között. Szakember segítségével és a költségek számbavételével próbáljuk most megkönnyíteni a választást.


A kiépítés nehézségei

Kaposi Gábor, egy elsősorban kamerarendszerek kiépítésével foglalkozó cég ügyvezetője mindjárt egy meglepő kijelentéssel kezdi: a megfigyelőrendszerek kiépítésénél a legnagyobb gondot a kábelezés jelenti. A kábeles rendszereknél az áramforrás és a kamera, illetve a kamera és a rögzítőrendszer között szükséges vezetékelni. Még épülő házaknál - amennyiben a tulaj ezt figyelembe veszi - már be lehet tervezni a kábelcsatornákat, a biztonsági rendszer elemeit, hogy azok ne rontsák az összképet. Egy kész házban viszont nem túl esztétikus a falon kígyózó kábelek látványa.

Forrás: MTI

Biztonsági kamera által készített felvétel egy budapesti bankrablásról


Ha se burkolat mögött, se padláson át nem lehet megoldani a kábelek elvezetését, természetesen van más módja is a képek továbbításának. Kiépíthető a rádiós jeltovábbítás, így a kamera és a rögzítő között nem lesz kábelünk, ám az áramforrástól húzódó vezetéket így is be kell tervezni. A rádiós jeltovábbítás gyengéje - állítja Kaposi Gábor -, hogy a továbbított kép tisztaságát megzavarhatja akár egy útba kerülő fémtárgy vagy egy elhaladó autó is. Hasonló a gyengéje a wifi-s továbbításnak is. Ebben az esetben egy úgynevezett IP-kamerát kell felszerelni, ami nem analóg, hanem digitális jelet továbbít a rögzítőrendszerünkre. Mivel az átviteli közeg ugyanaz (a levegő), a digitális jeltovábbításra ugyanazok a zavaró tényezők érvényesek, mint az analóg, rádiós sugárzásra.
Forrás: MTI

Amennyiben tehát már a házépítésnél előre gondolunk a kamerarendszer kiépítésére, érdemes a kábeles megoldás mellett döntenünk, a kábelek amúgy sem jelentenek komoly tételt, néhány ezer forintos összegről van szó.


Kameratípusok

A kamerákról szólva ma már nem érdemes megkülönböztetni a színes és fekete-fehér típusokat. Az elmúlt években annyira összemosódtak ezek árai, hogy a gyakorlatilag eltűnt az igény a fekete-fehér kamerákra. Vannak azonban úgynevezett day&light kamerák, melyek sötétedéssel érzékelik a fényviszonyok megváltozását, és fekete-fehér üzemmódba váltanak. Éjszaka ugyanis a színes kép szemcsésebbnek látszik, a fekete-fehér felvételek pedig részletgazdagabbak.

Aki kamerás rendszert szeretne az udvarába vagy kertjébe, természetesen minél nagyobb területet szeretne szemmel tartani a lehető legkevesebb kamerával. A megrendelők részéről ezzel kapcsolatban gyakori igény, hogy egyszerre nagy területet minden részletében élesen, jól kivehetően figyelhessenek meg - világosít fel minket a For Rest Kft. ügyvezetője. Érdemes ugyanakkor figyelembe venni, hogy a látószög és a távolság fordítottan arányos egymással, tehát egy nagylátószögű objektív - ami széles területet képes átfogni - néhány méteren túl már alig felismerhetőnek látja az alakokat. Az erkélyre tehát igen, a gyümölcsöskertbe nem érdemes ilyet telepíteni.

Forrás: MTI

Kínálat egy biztonságtechnikai kiállításon


A részletgazdagság fontos mutatója a felbontás. A házi használatra beüzemelt kameráknál általában nincs igény kiváló felbontásra, ám az árverseny következtében, valamint a digitális eszközök rohamos árzuhanásával nem vagyunk már messze a digitális kamerák alkalmazásától. Ezek ma még ugyanolyan felbontás mellett ötszörösébe kerülnek - nyolcvanezer forinttól - az analóg kamerákhoz képest, ám a helyzet valószínűleg változni fog. Ezekben az eszközökben egy miniszámítógép rögtön a felvételt követően elvégzi a felvételek tömörítését is, és internetes kapcsolaton keresztül továbbítja az információkat.

Ha csoportosítani akarjuk a magáncélú használatra célszerű kamerákat, a következő típusokat különböztethetjük meg:

A hagyományos kamerák már nagyjából tizenöt-húszezer forinttól kaphatók, persze számtalan márkában és variációban. A magánhasználatra, kisebb területek megfigyelésére a leginkább keresett típusok ezek. A beltéri és kültéri kamerák jórészt ugyanazt tudják, a különbség csupán annyi, hogy a szabad ég alatt egy kameraház védi a berendezést, amiben sok esetben fűtés is helyet kap.

A dome kamerák sötétített vagy fehérüveg borítással egy félgömbszerű szerkezetben vannak. Az egyszerűbb típusok nem mozgathatók, és már húszezer forinttól elérhetők. Az úgynevezett speed dome kamerák viszont vízszintesen 360, függőlegesen 180 fokban forgathatók, tehát belátják a körülöttük lévő egész teret, mozgatásuk pedig egy külön vezérlővel irányítható. Mivel a minőségi kétszázötvenezer forinttól kaphatók, és külön embert igényel a kamera mozgatása, magánhasználatra nem nagyon ajánlják. Ott lehet érdekes, ahol portaszolgálat is van.

A rejtett kamerák ma már számtalan formában kaphatók, akár órába, füstjelzőbe vagy tollba építve, a néhány tízezer forintostól a százezres nagyságrendig. A betörőktől tartó ingatlantulajdonosok ritkán választják ezeket a típusokat, hiszen egy jól látható kamera nem csupán a bűncselekmény rögzítésére alkalmas, hanem a betörők elriasztását is szolgálja. Ez utóbbi célból találták ki a műkamerát, ami már kétezer forintért plusz két ceruzaelem áráért szolgálhatja a nyugalmunkat.

A rejtett kamerák bizonyos típusai elsősorban az ellenőrzésre jók, üzletekben az alkalmazottak figyelésére, illetve a kapucsengőbe vagy az ajtó kukucskálójában telepítve a látogatók szemrevételezésére.

Külön kategóriát képeznek az éjszakai megfigyelésre alkalmas infrakamerák. Mivel az egyszerűbb típusok ma már alig drágábbak a csak nappal használható modellektől, és a házakba, lakásokba különösen az éjszakai betörések a jellemzőek, ezekre különösen nagy az igény a magáncélú megrendeléseknél.


Éjszakai műszak

Az egyszerűbb, kisebb távolságra alkalmazható berendezések az úgynevezett kompakt infrakamerák, húszezertől a nyolcvan-százezres árkategóriában. Az objektív körül kis pontok, infraledek láthatók, melyek a fényérzékelő „utasítására” kapcsolnak be. Ez valójában az emberi szem számára láthatatlan „világítás” a kamera számára, melyben az optika jól kivehető felvételeket tud készíteni. Aki látott már high-tech akciófilmet, vagy nyomon követte a hajdani valóságshow-k műsorait, felidézheti, hogyan is nézhetnek ki ezek a képek. Amit Kaposi Gábor fontosnak vél elmondani: a gyártók által megjelölt távolságnak általában nagyjából egyharmadát el kell felejtenünk, hogy megkapjuk, valójában milyen messzire is lát a kamera. Ha a műszaki leírásban húsz méter szerepel, tizennégy méternél távolabbról nem fogunk értékelhető képeket kapni.

Ha nagyobb területet szeretnénk belátni éjszaka is, akkor komolyabb, infravetős berendezésre lesz szükség. Az infravető akár száz méterre is megfelelő felvételek készítését teszi lehetővé, ez azonban a kamerán kívül többtízezer forintos költséget jelent.


A rögzítés

A kamera felvételeinek rögzítéséhez, tárolásához egy önálló berendezésre van szükség. Hiába választunk olcsóbb kamerát vagy kamerákat, a rendszernek ez a része meglehetősen költséges lesz. A videomagnós módszert ma már nem alkalmazzák, a digitális tárolásra pedig kétféle lehetőségünk van.

Akár egy számítógép merevlemeze is alkalmas a célra, ám mindenképpen egy erős gépre, illetve egy digitalizáló kártyára van szükség, ami ötvenezertől kétszázezer forintig kapható. Bár a hatályos jogszabályok szerint maximum három napig őrizhetjük a felvételeket (lásd Vagyonvédelmi Törvény: 2005.évi CXXXIII. törvény), egy ötszáz gigabájtos merevlemezen több hétnyi anyagot tárolhatunk. A rögzítés folyamatos, ha a vincseszter megtelik, a program mindig a legrégebbi felvételeket törli. Négy-harminckét kamera felvételeit tárolhatjuk egy számítógépen, természetesen a gép teljesítményétől, a felbontástól és a tömörítéstől függően. Több tömörítés is létezik, a legelterjedtebb talán az mpeg4, a legjobb viszont a H.264, amivel nagyjából háromszor annyi anyagot rögzíthetünk ugyanannyi tárhelyre.

A számítógépes tárolás mellett a másik lehetőség egy asztali rögzítő, az úgynevezett DVR, ami úgy néz ki, mint egy DVD-lejátszó, csak merevlemez van benne - teszi szemléletessé a berendezést Kaposi Gábor. Három kategóriában kaphatók ezek a rögzítők, attól függően, hogy négy, nyolc vagy tizenhat kamera felvételeihez szeretnénk használni - eszerint hatvanezer, kilencvenezer és száznegyvenezer forinttól kaphatók. Az alkalmazni kívánt kamerák számát érdemes tehát aszerint is átgondolni, milyen asztali rögzítőt használnánk, öt kamerához ugyanis már a tízezrekkel drágább rögzítőt kell megvennünk.

Természetesen nem szükséges a felvételek minden egyes kockáját megőrizni, elég, ha csak az eseményeket rögzíti számunkra a rendszer. Ez egy programmal oldható meg, ami a fény-tartalomváltozást figyeli, és csak azokat a felvételeket őrzi meg, melyeken mozgást „lát”. Az érzékenységet, hogy milyen pixelelváltozásra reagáljon, be is lehet állítani, aminek akkor van jelentősége, ha egy kerti kameránál nem akarjuk több száz órában rögzíteni a lombok mozgását vagy a verebek játékát.

Ma már gyakori és nem is túl költséges megoldás az internetes megfigyelés. Ha a munkahelyünkről vagy a világ másik végéről szeretnénk nyomon követni a biztonsági kamera felvételeit, egy fix IP-címet kell igényelnünk az internetszolgáltatónktól, ami havi három-négyezer forintba kerül.

Forrás: MTI
A biztonsági kamerás rendszerek kiépítésére kevés laikus vállalkozik. Ha egy céget bíznánk meg a feladattal, azt láthatjuk, hogy ugyanarra a feladatra egymáshoz képest többszörös árajánlatot fogunk kapni. Érdemes tehát a lehető legpontosabban meghatározni, mit is szeretnénk, hogy ne adjunk lehetőséget a nem szükséges, de drága berendezések beépítésére.

A cégek a terület felmérését általában ingyen elvégzik - akkor legalábbis mindenképpen, ha velük végeztetjük el a kiépítést. Maga a beszerelés egy házban vagy lakásban egy-két napot vesz igénybe, és a százezer forintot alig meghaladó összegtől kezdve a csillagos égig fizethetünk egy jól működő rendszerért. 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

kun tibor, 2013. február 10. - vasárnap 00:04

engem egy 3 rejtettkamerás internetes megoldás érdekelne kb mekkora költség?

Jenes Tünde, 2011. február 19. - szombat 10:24

Családiház védelmét szeretném biztosítani kamerával.Olvastam,hogy az érzékenység beállítható.Sajnos macskák bóklásznak a kertünkben,de a szomszéd fia is lehajolva,majdnem kúszva csemegézik a nálunk.Lehet erre a mozgásra érzékenységet beállítani?

liu, 2011. február 18. - péntek 09:44

Magánházban nem sért személyiség jogokat ha pl. visszanézi a tulaj hogy mit csinált a bébiszitter és ennek alapján kér számon dolgokat? Itt nem erőszakos cselekményekre utalok,hanem arra hogy leült és ivott egy teát,amit a tulaj kávénak hitt. Jogszerűen felhasználható ilyesmire is?

Kommentek

Mumu, 2020. február 27.

Náágyon náágy hitél ájánlát ván Ámériká, én címem bishopberrysmith@gmail.com És csák...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza