Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kalóriaszámlálással a kövérség ellen

Munkatársunktól, 2009. június 12. - péntek 09:52
Címkék: élelmiszer, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az ételek kalóriértékének feltüntetésével akarnak harcolni az amerikai gyorséttermek a lakosság kövérsége, illetve az ellen a vád ellen, hogy ők is felelősek a fogyasztók túlsúlyossá válásában.


A legnagyobb gyorséttermi hálózatok közölték: támogatják az arra irányuló törekvéseket, hogy szövetségi törvény írja elő a kalóriatartalom feltüntetését. A húsz vagy több étteremmel rendelkező láncoknak kötelező lenne megjelölniük az ételeket és árakat ismertető menütáblán minden egyes tétel mellett a vonatkozó kalóriainformációt. Így a vendégek egy pillantással felmérhetnék, mennyi kalóriát visznek be a rendelt ételekkel. A vendégek kérésére az éttermeknek további információkkal is kell majd szolgálniuk az ételek összetételéről, például arról, hogy azok mennyi cukrot, sót vagy koleszterint tartalmaznak. Az ételek kalóriatartalmának és összetevőinek feltüntetéséről szóló előírás bekerülhet az egészségügyi reformcsomagba, amelyet a kongresszus várhatóan heteken belül megvitat.

Forrás: photos.com
"Amerikában elhízási járvány van, amelyet országos szinten kell kezelni" - mondta Lisa Murkowski szenátor, aki több szenátortársával együtt az erre vonatkozó törvényi előírást szorgalmazza. Szerinte ez egy olyan kompromisszum, amely lehetővé teszi, hogy az amerikaiak már az ételek megvásárlása előtt informálódhassanak azok tápanyagtartalmáról. A szövetségi államok szintjén már több helyen törvény rendelkezik az említett ételinformációk feltüntetéséről; a gyorséttermek számára ezt először Kaliforniában tették kötelezővé tavaly ősszel. A New York-i éttermekben tavaly óta szintén olvashatók az ételek nevei és az árak mellett a kalóriaadatok. Tucatnyi további államban is fontolgatják ilyen törvény elfogadását.

Az országos gyorséttermi hálózatok szerint szövetségi szintű szabályozásra van szükség ahelyett, hogy minden állam a saját útját járva írja elő, milyen adatokat kell feltüntetni. Az éttermek az egységes törvényi szabályozással meg akarják előzni a fogyasztók által ellenük indítandó esetleges pereket.

Az Egyesült Államokban évek óta mind riasztóbb adatok látnak napvilágot a lakosság elhízásáról, egyre több kórosan kövér embert látni. A statisztikák szerint a felnőttek egyharmada elhízottnak számít: a népesség szóban forgó hányadánál nagyobb a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és más egészségügyi rendellenességek kialakulásának kockázata.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2009. június 14. - vasárnap 08:10

Szerintem - bár nem vagyok orvos csak elolvasom az írásokban megjelenő érveket és ellenérveket, valamint látom amit látni engednek a " nagyok" - valami nem stimmel ezzel az egész fogyozzunk , valamit mitöl vagyok beteg dologgal. Régebben nagyszüleim reggel megettek egy fél tábla szalonnát / még disznóból volt / megittak napi egy liter bort, vagy pár felest / még gyümőlcsből volt / egész nap dolgoztak a főldeken és semmi bajuk nem volt. A betegség és az elhízás FŐ OKA szerintem az a sok "műtrutyi " amit megetetnek velünk. Nagy ritkán egy-egy orvos még be is vallja, ha figyelmesen nézzük a TV-t, vagy olvassuk az ujságot.

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza