Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

ÁSZF-ek kereszttűzben

Munkatársunktól, 2009. június 11. - csütörtök 10:16
Címkék: jog, törvény, eljárás, szerződés, szolgáltató
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Alapjaiban rengetheti meg az egyes szolgáltatók egyes általános szerződési feltételeit az Európai Közösségek Bíróságának minap kihirdetett ítélete.


A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez (FEOSZ) is több fogyasztó fordult amiatt, hogy jelentős terhet jelent számukra azon peres eljárásban való személyes részvétel, melyre lakóhelyüktől távol, a szolgáltató székhelye szerint illetékes bíróságon kerül sor. Ez pedig amiatt lehetséges, mivel az általános szerződési feltételek (ÁSZF) ilyen kitételeket tartalmaznak.

Forrás: photos.com
Az Európai Közösségek Bírósága egy magyar peres eljárás kapcsán hozott előzetes döntéshozatali kérelmében mondta ki „A fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szóló 93/13/EGK irányelvvel” kapcsolatban, hogy tisztességtelennek tekinthető a fogyasztók és a szolgáltatók közötti szerződés olyan feltétele, mely a szolgáltató székhelye szerinti bíróság kizárólagos illetékességét köti ki, amennyiben ez a fogyasztókra nézve súlyos hátrányokkal jár. Az így kijelölt bíróság előtt való személyes megjelenés akár több száz kilométeres utazási kötelezettséggel járó terheket róhat a fogyasztókra, ezért védelmük adott esetben nagy mértékben megnehezül. Az egyes eljáró bíróságok feladata minden esetben annak vizsgálata, hogy a szerződésben alkalmazott illetékességi kikötés tisztességtelen-e.

A Bíróság ítélete amiatt is jelentős, mivel kimondta, hogy a nemzeti bíróság hivatalból köteles vizsgálni a fogyasztó és a szolgáltató között megkötött szerződésben alkalmazott valamely feltétel tisztességtelen jellegét, azaz a fogyasztónak arra hivatkoznia sem kell. Azaz magának az eljáró bíróságnak kell valamely szerződési feltétel tisztességtelenségének jellegét megállapítania, akár saját illetékességének vizsgálata szempontjából is.

Bár az ítéletet egy konkrét ügyben hozta meg a Bíróság, a magyarországi fogyasztók számára is rendkívül fontos ennek a következménye. A szolgáltatók által az általános szerződési feltételekben egyoldalúan meghatározott kizárólagos illetékességi kikötés tisztességtelennek minősülhet. Így - mint az a konkrét ügyben megvalósult - a Budaörsi Városi Bíróság kizárólagos illetékességének meghatározása tisztességtelen akkor, amikor a fogyasztó lakhelye a bíróságtól 275 kilométerre, Dombegyházán van.

Forrás: FEOSZ
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza