Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Illetékdilemma: fellebbezhetetlen?

Szabó Emese, 2009. június 11. - csütörtök 15:22
Címkék: díj, vásárlás, szerződés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ingatlanvásárlás után félve vizslatjuk a levelesládát: vajon mikor érkezik az értesítés, amelyből kiderül, mennyi az illeték. Ha jön a levél, jön a dilemma is: vajon érdemes részletfizetési kedvezményért, esetleg illeték elengedésért vagy csökkentésért rimánkodnunk? Levél híján újabb kérdések merülnek föl: szóljunk emiatt, vagy lapítsunk, hátha elévül a fizetési kötelezettség?


Sokszor alighogy átutaljuk az ingatlan vételárát, máris érkezik a hivatalos levél, amelyben az APEH közli velünk, hogy a vásárlás miatt mennyi illetéket kell befizetnünk. Máskor hónapok, esetleg évek telnek el, és azt hihetjük, odafönt megfeledkeztek rólunk, és talán soha nem kell illetéket fizetnünk. Ilyenkor merül föl bennünk a kérdés: vajon elévülhet az elfeledett tartozás?

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Kérhetünk részletfizetést - idővel elbírálják


"Az adó, jelen esetben az illeték megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított öt év elteltével évül el, amelyben az adóról, jelen esetben az illetékről a bejelentést, bevallást meg kellett volna tennünk, vagy bevallás, bejelentés híján az adót be kellett volna fizetnünk" - idézi a törvényt dr. Ruszthi Hunor, a Szikora és Ruszthi Ügyvédi Iroda tagja, majd hozzáteszi, hogy bevallási, bejelentési kötelezettség illeték esetében nem merül föl, hiszen az adásvételi szerződést a földhivatal a megfelelő APEH nyomtatványokkal együtt automatikusan továbbítja az adóhivatal felé. "Ha a földhivatalhoz ezeket a nyomtatványokat nem adjuk be, a földhivatal hiánypótlásra is fölszólít bennünket. Az érkeztetésre kötelezett személy ily módon nem is mulaszthatja el a bejelentési kötelezettséget, tehát az illetékkiszabás általában az adóhatóság mulasztása miatt maradhat el" - hangsúlyozza az ügyvéd.


Egyre csak ketyeg

Mint megtudtuk, az illetékfizetési kötelezettség az adásvételi szerződés földhivatalhoz történő beérkezésekor keletkezik: ha tehát az APEH az adott év végétől számított öt éven keresztül nem szabja ki az illetéket, elévül az illetékfizetési kötelezettség. Az adóhatóság az illetéket ettől függetlenül öt év elteltével is kiszabhatja, hiszen az elévülést hivatalból nem veszik figyelembe: ilyenkor az ingatlantulajdonosnak kell hivatkoznia az elévülésre. A fentiekből az is következik, hogy nem kell az APEH-nél reklamálni abban az esetben, ha pár hónapon belül nem érkezik illetékfizetési felszólítás: a levél előbb utóbb szinte biztosan befut, mi pedig fizethetünk, kérvényezhetünk...


Próbát megér

Az illetéket alapesetben a illetékfizetési meghagyás átvételétől számított tizenöt napon belül kell megfizetni, és ez idő alatt lehet fellebbezni is: kérni lehet az illeték összegének mérséklését, elengedését vagy a részletekben történő fizetés engedélyezését.

Forrás: Fogyasztók
"Ha megkapjuk a fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt, a jogszabály szerint a fizetési könnyítés idejére pótlékot kell fizetnünk, méghozzá az illetékfizetési meghagyás keltétől kezdődően, a jegybanki alapkamatnak megfelelő mértékben.

Előfordulhat az is, hogy az ingatlan vevője egyszerűen csak fizetési halasztást szeretne kérni arra hivatkozva, hogy az APEH már kiszabta az illetéket, de ő az adásvételnél hosszabb fizetési periódusban állapodott meg az eladóval, és még be sincs jegyezve a tulajdonjoga - csak a tulajdonjog fenntartásával történő vétel és eladás. Az APEH ilyenkor a logika ellenére jogszerűen szabja ki az illetéket, és azt a vevőnek be is kell fizetnie.


Ha a felek ilyenkor az illeték befizetését követően valamilyen oknál fogva mégis elállnak a szerződéstől, kérniük kell, hogy az adóhatóság törölje az illetékfizetési kötelezettséget.


Szorult helyzetben

Az illeték kiszabását követően a jogerőre emelkedésig lehetőség van fellebbezésre, vagy amennyiben az ingatlantulajdonos nem tudja egy összegben leróni az illetéket, lehetősége van részletfizetési kérelem benyújtására is (a gyakorlatban az adóhatóság az ilyen kérelmeket a határidő leteltével is befogadja, és akár pozitívan is elbírálhatja). Az adóhatóság irányelvei szerint a kérelem akkor bírálható el pozitívan, ha a fizetési nehézség nem róható föl a kérelmezőnek, vagy az minden tőle telhetőt megtett annak elkerülése érdekében.

Engedélyezhető a részletfizetés akkor is, ha a fizetési nehézség átmeneti jellegű, tehát az illeték későbbi megfizetése valószínűsíthető. Magánszemély esetében a részletfizetésre akkor is lehetőség van, ha a fizetésképtelenség ugyan felróható az ingatlantulajdonosnak, de az igazolja vagy valószínűsíti, hogy az illeték egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos megterhelést jelent. A kérelmezhető részletek számát jogszabály nem határozza meg, ezt az APEH minden esetben egyedileg bírálja el.


Kifürkészhetetlen

A részletfizetési kérelemhez elvileg csatolni kell az ügyfélszolgálatokon beszerezhető vagy az APEH honlapjáról letölthető "Adatlapok fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához" nevezetű nyomtatványt, amely a jövedelmek mellett az egy háztartásban élő személyek számát, a havi kiadásokat, a kérelmező és a vele közös háztartásban élő személyek ingatlan- és gépjárműtulajdonát, százezer forintál értékesebb vagyontárgyait veszi számba. A nyilatkozatot ugyan büntetőjogi felelősség tudatában kell kitölteni, de ennek ellenére tudunk olyan esetről, amikor az ingatlantulajdonos a papíroson "elfelejtette" megemlíteni nagyértékű Audiját - és megkapta a részletfizetési kedvezményt. Ugyanez nem illette meg azt a családot, amelynek Suzukija volt, a családfenntartó pedig vidékről járt Budapestre dolgozni - autóval, ami luxusnak számít.

Forrás: Fogyasztók

Olyan eset is volt, amikor az ingatlantulajdonos az ügyszámra hivatkozva, indoklás és nyomtatvány nélkül, bőven az illetékfizetési kötelezettség jogerőre emelkedését követően mindössze annyit írt egy A4-es papírra: "legyenek kedvesek engedélyezni az illeték 24 hónapos, kamatmentes részletekben történő megfizetését." Szó nélkül engedélyezték.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

nagy lajos, 2015. június 29. - hétfő 21:52

??,,csak azt szeretném tudni,hogy -hogyan ,írjam -szerkesszem meg a Fizetési könnyítési kérelmet !!???,,mert 63 év alatt 1x sem volt ez a gondom. Aki tud,írja meg,.Köszi !

Marianna, 2014. augusztus 05. - kedd 15:53

Csak annyit tennék hozzá, hogy én konkrétan a totálkárosra leégett házam kárösszegéből vásároltam lakást. Aki azt mondja töröljék el a fellebbezés lehetőségét, csak annyit mondok: ne kerüljön hasonló helyzetbe, amikor jön a 600 ezres felszólítás és egy éve annyid maradt egy estén ami a gyerekeden és rajtad volt ruha.

Maus Róbert Péter (Tele-Maus Nonprofit Consulting), 2014. június 02. - hétfő 10:15

Korábbi kommentben szerepel - helyesen - a kézbesítési vélelem megdöntése: javaslom, hogy arra IS hivatkozzon aki erre vetemedik, hogy nem volt értesítő a Magyar Posta Zrt. részéről, miután az értesítőket e nemes cég nem könyvelt küldeményként, nem postaszolgálati úton (borítékban, megcímezve) küldi ki, de még csak az e-értesítőt sem ismerik (díjmentesen!) alapból, hanem fogja magát és a szerencsétlen egységesített kézbesítő (igen, így hívják őket!) kézzel töltögeti ki, és vagy eltalálja a postaládádat, vagy sem . . a lényeg: a Magyar Posta Zrt, utólag képtelen annak bizonyítására, hogy értesített!

Maus Róbert Péter (Tele-Maus Nonprofit Consulting), 2014. június 02. - hétfő 10:09

Javítások: 1./ " különös méltánylásra érdemes adózó/körülmény esetén az addig felkönyvelt (!) kés. pótlékot is; " --> " különös méltánylásra érdemes adózó/körülmény esetén az addig felkönyvelt (!) kés. pótlékot is ELENGEDIK; " 2./ " a szabad-szöveges (!) érdemes (sőt: kötelezően ajánlott!) levezetni a család összjövedelméből az elkerülhetetlen " --> "a szabad-szöveges (!) KÉRELEMBEN érdemes (sőt: kötelezően ajánlott!) levezetni a család összjövedelméből az elkerülhetetlen" ( és persze elnézést kérek! )

Maus Róbert Péter (Tele-Maus Nonprofit Consulting), 2014. június 02. - hétfő 10:03

(szakimai megjegyzés: igen-igen helytelen a komment-rendszert úgy üzemeltetni, hogy kiveszi a tördeléseket!)

Maus Róbert Péter (Tele-Maus Nonprofit Consulting), 2014. június 02. - hétfő 10:02

Elnézést kérek, de álláspotom szerint az alábbi bekezdés pontatlan és így megtévesztő - ugyanis a méltányossági fizetési könnyítés (részletfizetés, mérséklés elengedés) a valóságban NEM kötődik a teljesítési határidőhöz, egyedül a késedelmi pótlék (== összegében kés. kamat) kezd el peregni a később benyújtott f.k. kérelem esetében, ennek benyújtásáig; de van rá precedens, hogy különös méltánylásra érdemes adózó/körülmény esetén az addig felkönyvelt (!) kés. pótlékot is; pontatlannak (megtévesztőnek és leegyszerűsítőnek) vélem, hogy csak részletfizetési kérelem nyújtható be; egyfelől eleve az eljárást egységesen fizetési könnyítésnek hívjuk; másfelől a fizetési könnyíts (szemben a NAV adatlap sugalmazásaival is!) eredendően a teljes vagy részleges elengedést és a halasztott fizetést is tartalmazza az Art. rendelkezései szerint, ill. jó lett volna ide idézni a fizetési kedvezmények hatályos NAV (elnöki) állásfoglalását a fizetési könnyítések eljárásrendjéről )pdf); téves a zárójeles utalás is, hiszen nem csak a gyakorlatból (ami mindig szubjektív és így érdeksérelmet veszélyeztető lenne!), hanem az Itv. és az Art. együttes értelmezéséből következik a fizetési könnyítési kérelemnek az időben való kötetlensége; ugyancsak pontatlannak érzem a felróhatóság általános elvű kizárását, mivel a magánszemély természetes személy adózóra ez a korlátozás nem vonatkozik; hiányos az adatlapos utalás is, hiszen egyfelől külön adatlap is van (még) a fizikai benyújtásra, másfelől Ügyfélkapun is indítható lehet (elvileg!) az ügy; ugyanakkor külön ki kell emelni, hogy adatlap ide, adatlap oda, szabványos kérelemmel - letanúzva akár faxon is! - a kérelem benyújtható, és ekkor eleve a hiánypótlásra felhívást kérni kell a kérelemben (adatlap, mellékletek); nem említi a cikk, hogy NEM csak a jövedelmek, de pl. sajt lakhatásra ingatlan megszerzésekor az arra fordított összes kiadás, így a hiteltörlesztés és a (hitelszerződésből következően kötelező) biztosítás díja is, ill. az összes felmerült rezsiköltség (víz, csatorna, áram, gáz/távfűtés) maradéktalanul felsorolandó a kérelemben; nem szerepel, pedig lényeges körülmény, hogy a szabad-szöveges (!) érdemes (sőt: kötelezően ajánlott!) levezetni a család összjövedelméből az elkerülhetetlen kiadásokkal történő csökkentés után az egy főre - ad absurdum már csak alapvető létfenntartásra: étkezésre, ruházkodásra! - fennmaradó havi összeget, amely esetben ha ez a minimálnyugdíj (sőt: az ennél kevéssel magasabb elismert létminimum) alatti összeg, a NAV a teljes elengedést jogszerűen meg sem tagadhatja (finomítok: nem tehetné) így elutasítás esetén érdemes (ez már az reg, igazgatóhoz vagy a NAV Elnökéhez megy) fellebbezni! és sajnos hiába van ott mindegyik esetére (jórészt) valahol az utalás az általam elmondottak szerinti kivételekre/kitételekre! ez egy magyarázó cikk, és megérdemelt volna a publikum annyit, hogy nem a NAV végzések és határozatok - pont ilyen szériájú! - közlésével dobja fel a tényeket (ahogy a jogszabály is ebben a tematikában sorolja); mert ahogy azt nem fogják sokan érteni így, sajnos, ezt sem; szeretettel: Maus Róbert Tele-Maus Nonprofit Consulting* www.tele-maus.hu (* mint természetes személy magánszemély) "Próbát megér Az illetéket alapesetben a illetékfizetési meghagyás átvételétől számított tizenöt napon belül kell megfizetni, és ez idő alatt lehet fellebbezni is: kérni lehet az illeték összegének mérséklését, elengedését vagy a részletekben történő fizetés engedélyezését." ill. "Az illeték kiszabását követően a jogerőre emelkedésig lehetőség van fellebbezésre, vagy amennyiben az ingatlantulajdonos nem tudja egy összegben leróni az illetéket, lehetősége van részletfizetési kérelem benyújtására is" ill. "(a gyakorlatban az adóhatóság az ilyen kérelmeket a határidő leteltével is befogadja, és akár pozitívan is elbírálhatja)"

Kovács István, 2011. április 27. - szerda 21:11

Először is szeretném leszögezni,hogy van, igen van rá mód és lehetőség, hogy elengedjék, csökkentsék vagy részletfizetést engedélyezzenek !! A lakásvásárlásra kiszabott illetékre, több lehetőség is van. - első körben a szociális helyzetedre való tekintettel kérheted, az illeték elengedését, csökkentését. A szociális helyzetre hivatkozhatsz : kevés jövedelem,gyermekek száma, munkanélküliség,betegségek,közüzemi tartozás...stb. - kérheted a részlet fizetést, ez általában 24 hó. - ha már megkaptad a részletfizetést, ismételten a rosz anyagi helyzetre tekintettel, ennek is az idéglenes felfüggesztését. Általában, illeték elengedése csak szociális alapon lehetséges. Viszont a mostani helyzetre tekintettel, majdnem minden átlag keresetből élő, gyerekes család ide vonatkozik. Egy jól megfogalmazott kérelemben mindezek össze foglalhatóak. A legfontosabb, hogy a hivatal azt lássa, nem zárkózol el a megoldástól. Nem győzöm hangoztatni, hogy mindig időben válaszolni,válaszolni,és valósat állítani. Senki ne essen abba a hibába, hogy hetet havat össze hord, és kérincselő siránkozó levelet ír. Csak olyan írja meg a levelet, akinek van már tapasztalata. Precíz, jól összeszedett,tömör levélre van szükség. A hivatalok felé megírt levelekben, csak egy dobásunk van. Ajánlom mindenkinek ezt az oldat, http://www.kerelmek-beadvanyok.hu A tanácsok menüben, összeszedett segítséget kapsz. Ha esetleg úgy döntesz, itt meg is írják ! Sok sikert mindenkinek!

Laci, 2010. május 08. - szombat 10:32

Azért az nagyon érdekes, hogy a leadózott fizetésemből veszek egy 15 milliós lakást, illetve egész pontosan az elkövetkező 20 évben megkeresendő fizetésemből, mert ugye csak hitelre tudom megvenni, majd ez után fizessek meg még több, mint 600 ezer forintot. Minek? Kinek? Hova? Miért? Hova lesz ez a pénz? Mire költik el? Ez több mint pofátlanság. És a röhej az egészben, hogy azért mert normálisan be vagyok jelentve a munkahelyemen, nagy valószínűséggel még részletfizetést sem kaphatok, miután az éves bruttó bérem meghaladja a 8 millió forintot. Én, aki rendesen tisztességesen kifizetek mindent, nekem semmi nem jár, és semmilyen kedvezményt nem kapok. Persze erre ez a válasz, hogy ne sírjak, mert jól keresek. Csak éppen az a gond, hogy hiába keresek jól, lépten nyomon lehúzkodnak százezrekkel, mert nekem minden sokkal többe kerül, de mégsem kapok érte semmit, még egy "köszönjük, hogy vagy olyan marha, hogy tisztességesen élsz" És mire oda jutnék, hogy na akkor éljek jól abból, amit tisztességgel megkerestem, akkorra már semmi nem marad.

vape, 2009. június 22. - hétfő 16:26

ortootto: Én már legalább egy emberről tudok, akinek elengedték az illetéket visszterhes vagyonszerzésnél: http://homar.blog.hu/2008/09/26/ha_hibazik_az_apeh_bosszubol_jol_megbuntet#more681355 Valószínűleg nem teszik ezt mindennap, de attól még létező dolog. Véleményem szerint (lásd fentebb) sajnos.

Tóth Sándor Péter, 2009. június 20. - szombat 17:38

Tisztelt Olvasók! Alant olvashatják Dr. Ruszthi Hunor válaszát a kézbesítéssel kapcsolatos kérdésekre. Üdvözlettel, Tóth Sándor Péter /Fogyasztók/ "Amennyiben kétszer megkísérlik kikézbesíteni az illetékfizetési meghagyást, de nem veszi fel azt valaki a postán, akkor a második kézbesítést megkísérlését követően ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni a meghagyást, és innentől kezdve 15 nap áll rendelkezésre a fellebbezéshez. Ha valóban az illeték fizetési meghagyást postázták ki, akkor könnyen jogerőre emelkedhet az illetékfizetési kötelezettség. Ilyenkor lehet kérelmet beadni az illetéket kiszabó adóhatósághoz a kézbesítési vélelem megdöntésére, ami vagy a kézbesítés szabálytalansága miatt lehetséges (pl. ritkán, de előfordul, hogy nem hagy a postás értesítést a hivatalos küldeményről) vagy önhibáján kívül nem tudta átvenni, pl.: külföldön volt, stb. Általában valami életszerű és kellően súlyos indok szükséges ahhoz, hogy a kérelmet elfogadja a hatóság, a "nem volt időm, mert sok a dolgom" típusú kifogásokat sehol sem szeretik. Ha elfogadja az APEH a kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet, akkor lehetőség van fellebbezni a fizetési meghagyással szemben (pl. mert nem jól számoltak vagy nem vettek figyelembe valamilyen kedvezményt)." "A késedelemre vonatkozóan a lényeg, hogy ha a kézbesítési vélelem alapján (második megkísérlést követő 5. munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni a levelet) emelkedik jogerőre az illetékfizetési meghagyás, akkor a fizetési határidő eltelte után a késedelem idejére késedelmi pótlékot kell fizetni."


1 2

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza