Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mindent a horgászatról

Ruprecht Vilmos, 2009. június 10. - szerda 08:44
Címkék: sport, vásárlás, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hazánkban jelenleg több mint négyszázezren horgásznak igazoltan, engedéllyel. Ez a szám nem kevés, még mondja azt valaki, hogy horgászni unalmas dolog!


A legtöbben gyermekkorban tanulják a horgászatot, azonban, ha valakinek ez nem adatott meg, úgy felnőttként is nyugodtan belekezdhet. Bizonyára lesz, aki szívesen megmutatja a módszereket, kötéseket és persze a szükséges felszerelést.

Forrás: MTI

Horgászok a Tisza magas vízállása miatt megáradt Zagyva partján SzolnokonHorgászvizsga

Kezdő horgász első lépése a horgászvizsga letétele. Ez nem nehéz, de fontos, a szabályok megismerése és betartása miatt. A tudnivalókat egy, a célra kiadott könyvből tanulhatjuk meg, a vizsga pedig tesztlapok kitöltéséből áll.

A horgászvizsgán a következő ismeretekről kell számot adni:

- halászati, horgászati jogszabályokról,
- méretkorlátozással, a tilalmi időszakkal védett és a természetvédelmi oltalom alá tartozó halfajok meghatározásáról, főbb biológiai jellemzőiről,
- alapvető horgászmódszerekről,
- zsákmánnyal való kíméletes bánásmódról,
- vízparti és a csónakból történő horgászat legfontosabb biztonsági szabályairól,
- halászati őrzés ismereteiről,
- horgászattal kapcsolatos legfontosabb természet- és környezetvédelmi szabályokról,
- egyesületi tagságból eredő jogokról és kötelezettségekről.
A vizsga ára ezer forint.

A sikeres vizsgázó egy könyvet kap, amelyben benne van a „Fogási napló”, amit szigorúan vezetni kell. Ha tehát méretes halat fogunk, azt be kell vezetni a kiskönyvbe. Jobb, ha betartjuk, ugyanis ennek hiányában a halőr megbüntethet, a retorzió pedig akár ötszázezer forint, sőt többéves eltiltás is lehet.


Halak

A halak méretkorlátozását a Magyar Horgász Szövetség (MOHOSZ) határozza meg, a fajok védelmében rendkívül fontos.

A legfontosabb nemes halak mérettáblázata
Kősüllő 20 cm
Sebes pisztráng 22 cm
Szivárványos pisztráng 22 cm
Ponty 30 cm
Fogassüllő 30 cm
Pisztrángsügér 30 cm
Márna 40 cm
Amur 40 cm
Balin 40 cm
Csuka 40 cm
Kecsege 45 cm
Harcsa 50 cm
Folyami rák 10 cm
A méret az orrtól a faroktőig értendő!

A halak horgászhatósága nem csak méretüktől függ, hanem a fajok ívási - azaz a szaporodási - időszakától is. Ikrarakási időszakban tilos a halak horgászata, az időtartamot szintén a Magyar Horgász Szövetség (MOHOSZ) határozza meg. A halakat ívási időszakban amúgy sem nagyon lehet megfogni, ilyenkor ritkábban esznek. A szabályozás lényege inkább az, hogy a halakat ne zavarja semmi szaporodásban.


Felszerelés

A rabló- és a békéshalak horgászatának módszerei nagyban különböznek - ugyanígy a szükséges felszerelések is. Hazánkban a legnépszerűbb hal, a békés, növényevő ponty (tőponty, vadponty, tükörponty, nyurgaponty, bőrponty, Koi-ponty). A pontyok horgászata úszós és fenekezős készségekkel végezhető. Az úszós készség horgászbotból, orsóból, damilból, úszóból, némi ólomból, horogból és a mélységet szabályozó, apró gumicsőből áll. A fenekezős készség majdnem ugyanebből áll, a különbség mindössze annyi, hogy mivel fenéken csaljuk horogra a halakat, úszó helyett olyan ólmot használunk, amely segítségével messze dobható a csalink. Pontyoknál fontos szempont, hogy mivel ezek erős, küzdő halak, a botnak és damilnak is erősnek kell lennie. Egy pontyozó bot ára kétezer, de akár hatvanezer forint is lehet. A speciális készségek ára ennél magasabb is lehet.

Forrás: MTI

Horgász egy huszonöt perc alatt fogott két kilogrammos ponttyal Oroson


A helyzet orsók tekintetében is hasonló, hiszen többféle minőségű kapható, így az olcsóbb és drágább termékek közt itt is nagy árszakadék van. A legolcsóbb, ötezer forintos orsók persze közel sem olyan tartósak, mint drágább társaik, de nem feltétlenül szükséges a hatvanezer forintos, sok csapágyas változatot választani, hiszen 15-25 ezer forintért már rendkívül jók kaphatók. Mostanában a legnépszerűbbek a nyelető-fékes orsók, amelyek megkönnyítik, biztosabbá teszik a halfogást. Áruk tíz-hetvenezer forint között van.

A egyszálú műanyag (monofil) zsinór 1937-es (Du Pont) bevezetése óta egyeduralkodó, a horgászok körében. Ezeket vastagság szerint osztályozzák, így ponty esetében például a 0,20-astól a 0,35 mm-esig terjed a megfelelő vastagság. Kisebb halra vékonyabbat, nagyobbakra vastagabbat használhatunk. Szürkeharcsára például nem érdemes 0,50-esnél vékonyabb damillal horgászni, hiszen ezek a „szörnyek” akár mázsásra is megnőhetnek, így csak nagyon erős készséggel próbálkozzunk. A damilok ára ötszáz-ötezer forint közt alakul.

Forrás: MTI

Ha nincsen ladik, megteszi egy faág is - hajnali horgász a Tiszán


Az első rézből készült füles horgok az ókori Egyiptomból (i.e. 2600) származnak. A horog méretétől függ, milyen halra használható, így a legapróbb (gyufafej nagyságútól), snecire (Szélhajtó küsz) használttól, a harcsázó horgokig (majdnem tenyérnyi) számos méret létezik. A pontyozó horog mérete egyesre tehető, ami körülbelül akkora, mint mutatóujjunk körme. A horog nem drága, ráadásul tízes, huszas vagy még bőkezűbb kiszerelésben árulják. Sőt! Manapság már előre kötött kiszerelésben is kaphatók, amipraktikus ugyan, bár egy igazi horgász abban a legbiztosabb, amit ő maga csinál. A horgok ára száz-kétezer forint közt alakul, kiszereléstől és mérettől függően.

Az ólom a legapróbbtól a komolyabb, ötvengrammos méretig sokféle lehet. Az aprókat főként úszók súlyozására, míg a nagyobbakat fenekezéshez, nagyobb távolságok és mélységek elérésére használhatjuk. A ponty horgászatánál használatos ólmoknál a legpraktikusabb, ha önetetős készséget veszünk (húsz-harminc forint darabja), amibe beletömködhető a halak figyelmét felkeltő etető csali, így egyben a dobósúly is növelhető. Az apróbb ólomkiszerelések több száz darabosak, áruk kétszáz-ezerötszáz forint közé tehető. A nagyobb ólmokat darabra árulják, tíz-kétszáz forintba kerülnek.

Horog és ólom vásárlásánál ne feledjük, hogy ezek a víz fenekén előforduló akadók miatt beszakadhatnak, így jó, ha a biztonság kedvéért egyből többet veszünk. Zsinórnál sem baj, ha több tekercset vásárolunk, bár egy tekercsen legalább száz-kétszáz méter damil van. Botok használatánál fontos, hogy ne súlyozzuk túl - ezt az adatot feltüntetik a botokon - így elkerülhető a kellemetlen spicctörés.

Forrás: MTI

Harcsafogó verseny a Hajdú-Bihar megyei látóképi horgásztavon


A Magyarországon fogható halakhoz, természetesen a csalik is különbözőek. A ragadozóhalakhoz vehetünk élőcsalit, például apró keszeget (ötven-száz forintért darabját), ami süllő, csuka, balin és harcsa horgászatához használható. Harcsára még piócával vagy nadállyal is mehetünk, ami meglehetősen gusztustalan taktika, ám annál hatékonyabb. A békés halakra azonban számtalan csali létezik. Legnépszerűbb az egyszerű csemegekukorica, a földigiliszta és a csontkukac. Ezek a csalik minden horgásztónál megvehetőek, áruk nem több mint száz-kétszáz forint, dobozonként.


Kiegészítők

A horgászathoz elengedhetetlen néhány kiegészítő. Először is a merítő és a haltartó szák (háló). Haltartók különböző méretben léteznek. Áruk ezer-hétezer forint között alakul, míg merítőket ezerötszáztól hétezerig kínálnak. Nagyon fontosak a botok és felszerelések tárolására és hordozására szolgáló táskák is. Legpraktikusabbak az úgynevezett „botzsákok”, és bár drágák, tulajdonképpen örök darabok. Áruk öt és harmincezer forint között alakul, de aki nagyon szeretne, ennél drágábbat is találhat. A bottartók variációja is sokrétű, ahogyan az áruk is, - ötszáz és hetvenezer(!) közt - csakúgy, amennyire a kapásjelzők is, a legegyszerűbb csipeszestől (száz-ötszáz forint) a bonyolultabb, botra szerelhető jelzőkön át (ezerötszáz-tizenötezer forint), a legmodernebb elektromosig (négy-ötvenezer forint).

Forrás: MTI


Horgászhelyek

A horgászvizsga letétele még nem jogosít hazánk horgásztavainak meghódítására, legfeljebb jogosultságot ad. Ha tehát horgászni akarunk - mondjuk a Balatonon -, napijegyet kell vennünk. A szabályok minden horgásztavon mások, a kifogható halak elvitelétől függően, ahogyan a napijegyek árai is. Az állami vizeken bevezetett árakat minden évben a MOHOSZ határozza meg, átlagosan olyan ötszáz-kétezer forintra tehető. Ugyanez az ár a magántavaknál már magasabb (kétezer-ötezer forint). Vannak olyan tavak is, ahol az ár olcsó ugyan, de ha valaki haza szeretne vinni néhány kifogott halat, kilóra ki kell fizetni (hatszáz-ezer forint).

A horgászrekordokról a következő oldalon olvashat!

1.  Mindent a horgászatról
2.  Kapitális pontyok, gigantikus busák

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza