Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Légyvadászok lehetőségei

Gönye László, 2009. június 05. - péntek 12:02
Címkék: vásárlás, adalékanyag, fertőzés, mérgezés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A sarkvidéken kívül a Föld minden pontján keserítik életünket, és mivel a tartós védekezés reménytelen, a legyek elleni küzdelem idényjellegű. Számba vesszük, legalább az idei nyári invázióra hogyan készüljünk, mit tehetünk a lakás és közvetlen környezetünk védelmében.


Különösen veszélyes

A legyekről beszélve, valószínűleg mindenkinek a házi légy jut eszébe. Pedig rengeteg légyfaj van nálunk, Magyarországon is, a legkülönbözőbb gyakorisággal és egészségügyi kockázattal. Vannak vérszívók, nektárivók, rovarevők és bomlásterméket fogyasztó fajok - közös bennük, hogy kedvelik a bomló szerves anyagokat, ez jelenti szaporodásuk legfőbb feltételét. Ám aki nem tart állatot, nincs a kertjében trágyagödör, és szomszédai sem foglalkoznak jószágokkal, az elsősorban a házi legyek által van - szó szerint - érintve, hiszen a lakásokban előforduló legyek kilencven-kilencvenöt százaléka ehhez a fajhoz tartozik. Nyári lakásunk társbérlői ők, és ha hagynak minket aludni, nem másznak bele levesünkbe, akár meg is tűrhetjük őket. Pedig ha megismerjük, mivel is jár az „együttélés”, rájöhetünk, közel sem egy ártalmatlan kis állatkáról van szó.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Kórokozókat "tenyészt"


Valójában a világ csaknem minden országának közegészségügyi rendszerében kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a legyek távoltartásának és irtásának, így a kórházakban, konyhákban, élelmiszer-feldolgozókban is feltétel a rovarok elleni küzdelem. A kiemelt figyelem nem csupán a házi légy rendkívüli szaporaságára vezethető vissza (egy nőstény átlagosan egy hónapos élete során hat-nyolcszáz petét rak le), de táplálkozási és ürítési szokásaiból eredő fertőzési kockázatára is. A légy kizárólag pépes és folyékony táplálékot fogyaszt, a szilárd élelmet előbb nyálával feloldja, majd miután az szervezetébe jutott, még egyszer „felböfögi” - így a testében lévő kórokozók tömegével juthatnak a szabadba. (Egy kutatás szerint a házi légy testében megközelítőleg tízszer annyi kórokozó van, mint testfelületén.) A jóllakottság utáni „tisztálkodási rítus” során pedig a testére tapadt szennyeződések és kórokozók jutnak lakásunkba, nem beszélve a napi átlag harmincszori ürítésről, amit persze szintén lakóterünkben végez, előszeretettel.

A házi légy által terjesztett betegségek között a gyomor- és bélbetegségek a leggyakoribbak. Néhány éve azt is tudjuk, hogy többek között ez a faj terjesztheti a gyomorfekély kialakulásában szerepet játszó Helicobacter Pylori nevű baktériumot is. Az állatok között még komolyabb betegségek üthetik fel fejüket a legyek közvetítésével, többek között a szivacsos agyvelőgyulladás vagy egyes bélférgek terjedése is nekik köszönhető. A myiasis elnevezésű légylárva-betegség során a sebbe vagy nyálkahártya szélére rakott petékből fejlődő lárvák fúrják be magukat az ép szövetbe. Ez elsősorban elhanyagolt sebeken, bőrfelületeken, illetve magatehetetlen állatokon, embereken fordulhat elő, így különösen veszélyeztetettek a hajléktalanok és az egészségügyi szempontból nem megfelelő körülmények között élő csecsemők. Dr. Szlobodnyik Judit, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezetője ugyanakkor megnyugtat minket: minimális higiéniai feltételek mellett elenyésző mértékűre szorítható a legyek által okozott megbetegedés esélye. Az elmúlt években nem volt olyan járvány vagy nagyobb számú megbetegedés, ami bármilyen rendkívüli intézkedést követelt volna.


Kívül tágasabb

Ami a betegségeknél a megelőzés, a legyeknél a távoltartás. Ennek legalapvetőbb feltétele az állatok szaporodásának, illetve táplálékszerzésüknek megakadályozása. A házi legyek peterakási ingerét a bomló szerves anyag szaga váltja ki, ezért a legfontosabb, hogy fedjük le a szemetest, komposztálót, szennyvízaknát. Különösen vonzza ezeket a rovarokat az édesség-, gyümölcs-, gyümölcslé-, illetve tejillat, így ezeket ne hagyjuk elő. Azért sem, mert az említett ételek és italok a méhek és darazsak számára is vonzó táplálékforrást jelenthetnek. Egyes kísérletek szerint - bár a legyek a színekre kevésbé érzékenyek - kerülik a vörös vagy kékesszöld felületeket.

Forrás: photos.com
Persze bármit is teszünk, ha a környéken vagy szomszédunkban tömegesen élnek legyek, mi sem úszhatjuk meg a nyári inváziót. Ilyenkor lehet hasznos a jól ismert szúnyogháló, amiről a szúnyogok kapcsán már szót ejtettünk. Néhány házi praktika alkalmazását is kipróbálhatjuk a legyek távoltartására. Nem kedvelik például a babér- vagy ricinusolaj szagát, így ha egy tálkába öntünk ezekből, azzal csökkenthető a négyzetméterre jutó legyek számát.

Kertünkbe ricinust vagy bazsalikomot is ültethetünk, egyes megfigyelések szerint pedig a csalánosok környékén is ritka vendég a házi légy. Persze csalánt nem ültetünk, de ha egy csokorral felakasztunk a lakás egy eldugottabb pontjára, azzal szintén csökkenthető a „légykoncentráció”.

Külföldi webáruházak kínálatában találtunk az Anty-Fly Sphere Debice fantázianevű légyriasztóra. Ez nem más, mint egy vízzel töltött, átlátszó műanyag gömb, amiben - a fénytörés által - felerősödnek a mozgások és a színek, ezzel riogatva el a rovarokat - állítólag.


Overkill

Az elűzés helyett a legyeket egy helyre is csalhatjuk, hogy ott mérjünk csapást rájuk. A sokak által ismert módszer egyben a lehető legegyszerűbb is: egy tálkába cukros-ecetes vizet öntünk, a lépre csalt legyek pedig a folyadékba fulladnak. Továbbfejlesztett változat, ha egy PET-palackot háromnegyed magasságban elvágunk, majd megfordítva a palack aljába tesszük. Miután ecetes-cukros vizet öntöttünk a szerkezetbe, felakasztjuk vagy a szekrényre tesszük, várva, hogy a legyek belerepüljenek, - kifelé már soha nem fognak.

Forrás: MTI
Régi idők módszere az enyves légyfogó, melynek mai változatai bármelyik nagyáruházban kaphatóak. Leginkább szalagszerű, felakasztható kivitelben forgalmazzák, pár száz forintos áron. Ezek a termékek feromon tartalmukkal csalogatják a rovarokat, akár hetekig is használhatók. Ugyancsak a feromonnal csalogatnak azok a matricák, spray-k és tubusos szerek is, melyeket nekünk kell felvinnünk valamilyen - általában műanyag - felületre. Célszerű eldobható tárgyakra, lapokra kenni, fújni őket, mivel a tetemeket - például a falról - meglehetősen nehéz eltávolítani.

Ugyancsak a csalogatva pusztítás módszerével élnek a különböző légycsapdák, melyekhez utántöltő folyadék is kapható. Több ilyen szerkezet is forgalomban van, a Biostop légycsapda például ezer forint körül, az utántöltő négy-ötszáz forintért kapható.

A legtöbb háztartásban alkalmazott légyirtók talán az aeroszolos szerek. Ezekből megint csak többféle gyártó különböző kiszerelésű terméke kapható. Egy négyszáz milliliteres aeroszol hatszáz-nyolcszáz forintos áron vehető, és egy átlag háztartásban egy nyárnál hosszabb ideig is elegendő. Az aeroszolokat zárt térben használjuk, figyelve arra, hogy sem gyermek, sem háziállat ne legyen a helyszínen, de az ételeket és italokat is takarjuk le vagy tegyük félre, míg befújjuk a területet.

Ugyancsak távol tartandók a gyerekektől és állatoktól a különböző granulátumok. Hetekig hatásos szerek ezek, csupán arra kell ügyelnünk, hogy az elpárolgott vizet mindig pótoljuk, hiszen csak vízben hatásos szerekről van szó. A Protect granulátuma 2×15 grammos kiszerelésben például ötszáz-hatszáz forint körüli áron kapható. Az aeroszolokkal és granulátumokkal kapcsolatban felmerül a rezisztencia kérdése, azaz a legyek egyes vegyszerekkel szembeni ellenállása. Dr. Szlobodnyik ezt határozottan cáfolja, állítva, hogy a jelenleg forgalomban lévő szerek mind megfelelnek a célnak.

Több gyártó is forgalmaz elektromos riasztókat, melyekbe vagy folyadékot, vagy kis lapocskákat kell helyezni, majd a szerkezet 220 Volttal üzemelve párologtatja a legyek számára végzetes vegyületet. A berendezések ezer és ezerötszáz forint közötti áron kaphatók, utántöltő lapokat (harmincas kiszerelésben) vagy folyadékot pedig hat-nyolcszáz forintért vehetünk. A Vape elektromos légy- és szúnyogirtó flakononként 60×8 óra nyugalmat ígér a legyek ellen.

Forrás: photos.com

A légyirtás "Excaliburja"


Semmiképpen nem szabad kihagynunk a légyirtás „Excaliburját”, a rovargyilkolás semmi mással nem pótolható élményét nyújtó légycsapót. Ennek az eszköznek számos tréfás változata is begyűrűzött a kereskedelembe, más vicces légyirtó eszközökkel karöltve, mint például az interneten rendelhető fly catcher műanyag húsevő növény.

Légyirtó termékek az üzletekben
Tesco
DM
G-Roby onl.
Chemotox aeroszol (250 ml)
499 forint
479 forint
-
Chemotox aeroszol (500 ml)
749 forint
699 forint
-
Raid aeroszol (400 ml) (ezüst)
599 forint
799 forint
-
Raid aeroszol (400 ml) (kék)
669 forint
679 forint
789 forint
Mortein aeroszol (400 ml)
699 forint
-
669 forint
Vape aeroszol (400 ml)
-
-
595 forint
Biostop csapda (ragasztós) (2 db)
-
399 forint
-
Orion légyfogó (4 db)
-
299 forint
325 forint
Biofly légyfogó henger
1180 forint
-
-
Vape magic (elektromos)
1299 forint
-
Vape utántöltő 30 lap
-
599 forint
-
Raid (elektromos)
1259 forint
-
1199 forint
Raid utántöltő 30 lap
819 forint
719 forint

Az ismertetett módszerek és termékek - bár egy lakásban elegendőnek bizonyulnak - egy gazdaságban, állatok között nem felelnek meg a célnak. A gazdák számára az ipari méretekben kapható kenhető készítmények, a permetezés és a szabadban szakemberek segítségével alkalmazható melegköd- és hidegködképzés jöhet szóba, esetleg a füstképzés és az ULV-eljárás kifejezésre érdemes rákeresni az interneten.
Forrás: photos.com

 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza