Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Árubemutatók - pénzhalászok hálójában

Munkatársunktól, 2009. június 05. - péntek 10:22
Címkék: fogyasztóvédelem, vásárlás, átverés, ellenőrzés, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Számtalan hiányosságra bukkantak a fogyasztóvédők a főként idősebbek körében népszerű termékbemutatók ellenőrzése során - a hatóság azt tanácsolja, alaposan fontoljuk meg a döntést, mielőtt ezeken a helyeken bármit vásárolnánk.


Gerincvédős, infrás, mágneses matrac, edénykészlet, mágneses derékalj - 300-400 ezer forintért. Akinek nincs ennyi pénze, annak sem kell az árubemutatóról üres kézzel távoznia: fiatalságot adó étrendkiegészítő, univerzális tisztítószer, különféle bajokra gyógyírt jelentő levespor néhány ezer forintért megvehető.

Csak itt, csak most, csak a jelen lévőknek – és a hatásos, lendületes előadó által meggyőzött, többnyire idős emberek viszik is az olcsónak korántsem nevezhető termékeket mint a cukrot. Legalábbis ezt tapasztalták baranyai ellenőrzéseik során a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai.

Ahogy az is látható, hogy az ilyen előadásokat szervező cégek száma egyre bővül – szinte nincs nap, hogy ne kerülne ingyenes ajándékokkal kecsegtető, sokszor egész napos kirándulással egybekötött árubemutatókra invitáló szórólap a postaládánkba. Ugyanakkor a panaszok száma is sokasodik. Jellemző, hogy a vevő csak a bemutatóról hazatérve döbben rá, hogy nem is csinált olyan jó vásárt mint hitte.

Majd jön a kétségbeesés. A legtöbben ugyanis nem tudják - mivel az előadáson erről nem beszélnek -, hogy a termék kézhezvételétől számított nyolc munkanapon belül azt indoklás nélkül visszaküldhetjük az eladónak. Az árát pedig maradéktalanul vissza kell kapnunk. Ez az előírás akkor is, ha a bemutatóról vittük haza az árut és akkor is, ha ott csak megrendeltük és később postán kaptuk kézhez.

Mint azt Góra Zoltánné, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pécsi kirendeltségének munkatársa kiemelte, volt példa arra, hogy egy idős hölgy a háromszázezer forintért vásárolt mágneses derékaljat – amit negyvenezer forintos részletekben kellett volna törlesztenie - és azért nem merte visszaküldeni, mert aláírta, hogy ilyen esetben köteles száznyolcvanezer forint bánatpénzt fizetni a cégnek. Jóllehet a jogszabály szerint a termékbemutató szervezője se foglalót, se bánatpénzt nem kérhet - kizárólag előleget, amit köteles visszafizetni, ha az ügyfél eláll vételi szándékától.

A baranyai ellenőrzések során feltárt számtalan hiányosság miatt a megvizsgált termékbemutatókat szervező cégek több százezer forintos bírságra számíthatnak.

Forrás: Bama.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza