Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Használt elemek - vissza a boltba

Munkatársunktól, 2009. június 05. - péntek 14:56
Címkék: hulladék, jog, törvény, ellenőrzés, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az áruházak, boltok üzemeltetői közül sokan nem tudják, hogy július elsejétől kötelező a szárazelemek visszagyűjtéséről gondoskodniuk. Ha egy üzlet nem helyez ki az elemek visszagyűjtésére szolgáló tárolóedényt, százezres nagyságrendű büntetésre számíthat.


Idén 2009. július elsejétől minden, elemet árusító áruház és bolt köteles a használt termékeket visszagyűjteni a vásárlóktól. Lényeges ponton módosult ugyanis a 181/2008. (VII.8.) kormányrendelet. Mindössze öt szó veszti hatályát ("…a gyártóval kötött megállapodás esetén…"), a jogszabály mégis ezzel válik általános érvényűvé − figyelmeztet az elem és akkumulátorhulladékok hazai kezelését koordináló Re’lem Kht. ügyvezetője.

Forrás: Fogyasztók/ Mizik Marcell

Mindegyik visszajár...


Fontos, hogy a kereskedő nem csak azt az elemet köteles visszavenni, amit ő adott el, hanem bármelyiket. Ha egy üzlet nem tesz eleget visszavételi kötelezettségének − tehát a boltban nincsen a megfelelő gyűjtőedény −, bírságra számíthat, amely alól gyakorlatilag nincs kivétel.


A gyűjtőkonténer kihelyezése ingyenes

Ha azonban az üzletvezető idejében lép, az elemek szelektív gyűjtésének kötelezettsége semmilyen pluszterhet sem okoz számukra. Nincs más tennivaló, mint jelezni a gyűjtőkonténer iránti igényt a Re’lem Kht. honlapján (www.relem.hu), s a társaság ingyenesen kiviszi, és ugyanígy elszállítja, ha megtelt. A gyűjtőtartály speciális felépítésű és anyagú, az elemekből esetleg kifolyó elektrolitnak ellenáll, így teljesen biztonságossá teszi a visszagyűjtést.

A Kht. országszerte eddig tizenháromezer gyűjtőpontot látott el tárolóedénnyel, számuk az idén több ezerrel bővül. A hazai lefedettség jó, a lakosság által visszavitt mennyiség pedig megfelel a törvény által jelenleg előírt mértéknek. A gyűjtőpontok számának növekedésével további javulás várható e téren, ami hazánk környezetvédelme szempontjából jelentős előrelépés.

Forrás: Heol.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza