Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szél-jegyzet a ventilátorokról

Szerepi Hella, 2009. június 03. - szerda 16:33
Címkék: vásárlás, műszaki cikk, tartós, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Várhatóan az oszlopventilátor lesz az idei sláger a levegőt megkavaró termékek között, ám ez nem jelenti, hogy a klasszikus asztali vagy „egyszemélyes” mini típus ne fogyna a boltokban. Egyre többen keresik a távirányítható készülékeket, miközben sokan nem tudják, mi a különbség a klíma és a ventilátor között.Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Bár az igazi nyári kánikula még várat magára, sok helyen kaphatóak ventilátorok. A legtöbb helyen kiemelt ajánlatokkal, akciós termékekkel várják a vásárlókat. Az egyszerűbb asztali ventilátorok már háromezer forintnál olcsóbban is elérhetőek, mini változatuk pedig még ennél is olcsóbb. A klasszikus, álló ventilátorok átlagosan négy-hatezer forintba, az oszlop kialakítású típusok hat-nyolcezer forintba kerülnek. A bokszventilátorok - amelyek leginkább az asztali készülékre hasonlítanak - ára négy-hatezer forint körül mozog. Az igényes kivitelezést, különleges designt vagy a nagyobb teljesítményt óhajtók is találhatnak maguknak készülékeket, de a krómozott, üvegtalpú, antik hatást keltő, távirányítható, dupla lapátos vagy éppen ionizáló típusokért az átlagárak két-háromszorosát is ki kell fizetni.


A ventilátor nem klíma

„Fontos tudni, hogy a ventilátor nem klímaberendezés. Nem hűti le a környezetében lévő levegőt, csak keringeti, átmozgatja, így a természetes szélhez hasonlóan kelt hűsítő érzetet” - mondta el Pamuk Andrea, aki tizenöt éve foglalkozik klímaberendezések és ventilátorok forgalmazásával. A megfelelő ventilátor kiválasztása során fontos szem előtt tartani, hogy az asztali gépek tipikusan munkahelyi eszközök, amelyek személyre szabott ventilációt biztosítanak, íróasztalunk mellett. Nagyobb terek, akár ötven négyzetméteres helyiségek levegőjének átmozgatására - teljesítményüktől függően - az álló, illetve az oszlopventilátorok alkalmasak.

Forrás: photos.com
Szakértőnk jó tanácsokat is adott azoknak, akik ventilátort szeretnének vásárolni: „A termék kiválasztásakor feltétlenül fel kell mérni a helyiséget, nagyobb légköbméter esetén nagyobb teljesítményű ventilátorra van szükség. Ügyelni kell a helyiségben tartózkodók számára is: egy húsz négyzetméteres irodában egyedül dolgozónak felesleges nagy teljesítményű készüléket venni, ott egy megfelelően elhelyezett asztali modell is tökéletes ventilációt biztosít.

A harmadik fő szempont a szoba vagy iroda fekvése, szellőztethetősége. Ha a nap folyamatosan süti az épület homlokzatát, és nem nyithatóak az ablakok, akkor nagy teljesítményű ventilátorra van szükség.”

A szakember szerint egy húsz-huszonöt négyzetméteres, kétszáznyolcvan centiméter belmagasságú térben már egy ötven wattos teljesítményű ventilátor is hatékonyan működhet.


Típushibák, garancia

A termékek bizonyos ár fölött tulajdonképpen hasonlóan megbízhatóak, bármelyik cég is gyártja őket. Egy-kétezer forintos készülékeket nem érdemes venni, azok nem csak hogy megbízhatatlanok, veszélyesek is lehetnek.

Forrás: photos.com
Asztali és állóventilátor működése közben három típushiba jelentkezhet. Az oszcillációt szabályozó kapcsoló elromlása után nem szabályozható a vízszintes irányú mozgás. Eltörhet a fej dőlésszögét beállító kar is. Ilyenkor a ventilátor feje lelóg, a készülék használhatatlanná válik. A ventilátor lapátjainak rögzítése is elfáradhat, ekkor a készülék meglazul, zörögni kezd, teljesítménye is komolyan visszaesik.

Az oszlopventilátoroknál jellemző hiba lehet a propeller szennyeződése, ez is leálláshoz vezethet. Ritkábban a távirányító és az elektromos rendszer meghibásodása is előfordulhat. A gyártók egy-két év garanciát vállalnak készülékeikre, ám az alacsony árfekvés miatt nem igazán éri meg a szervizelés.

Tapasztalatok szerint a legtöbb átlagos árú ventilátor rendszeres használat mellett két-három szezonon keresztül képes ugyanolyan teljesítményt nyújtani, ezért három év elteltével érdemes cserét tervezni.


Gyulladt szemtől a felfázásig

Egészségük megóvása érdekében az asztali ventilátor közelében dolgozók állítsák a készüléket alacsony fokozatra. „Célszerű az oszcillációs funkció használata is, hogy a ventilátor a levegőt ne fújja hosszabb időn keresztül közvetlenül az arcunkba. Kötőhártya- vagy arcüreggyulladásra hajlamosak számára egyáltalán nem javallott az asztali ventilátor használata. Ők a készüléket néhány méterrel arrébb, alacsonyan helyezzék el, így a légmozgás csak a padlóhoz közel lesz érezhető. Ilyenkor viszont a felfázásra hajlamosaknak kell jobban odafigyelniük.” Sokan nem tudják, hogy az asztali ventilátorok mini változata a huzatra különösen érzékenyek számára készült. Ezek a készülékek körülbelül kétezer forintért kaphatóak.


Nagyobb teljesítmény

Az álló és oszlopventilátorok már egy egész irodában képesek a levegő folyamatos mozgását biztosítani. Az álló készülékek feje több fokozatban, függőlegesen dönthető, emellett vízszintes mozgásuk is állítható. A legtöbb típust három fokozatba lehet kapcsolni.

Forrás: flexiobt.hu
Az oszlopventilátor közkedveltségét kis helyigényének köszönheti. A készülékek fordulatszáma általában három fokozaton szabályozható, a működési ideje beállítható, és a hűsítő hatás rögzített vagy oszcilláló mozgással fokozható. A funkciók manuálisan, a legtöbb típus esetében távirányítóval is kiválaszthatóak. Az oszlopventilátor állóval szembeni legnagyobb előnye a sokkal halkabb üzem, ám az egészségre káros hatások a huzatra, a hideg levegőre érzékenyeknél ettől függetlenül ugyanúgy előfordulhatnak. Füredi Zsuzsa műszaki eladó szerint a ventilátorok között ebben a szezonban az oszlopventilátor a legkeresettebb termék. Egyre többen választják a távirányítható, programozható készülékeket, bár ezek ára pár ezer forinttal magasabb, mint a manuálisan állíthatóké.

Az eladó tapasztalata szerint az asztali ventilátor népszerűsége még a klimatizált terekben is töretlen, de az igazán nagy teljesítményű készülékre vágyók részére a padlóventilátort ajánlja.


Tudnivalók vásárlás előtt

Az oszcilláció hasznos funkció, ilyenkor a ventilátor széles sávban forog körbe, így az egész légtérben kering a levegő. Az időzítő, az automata kikapcsolás vagy a sleep funkcióval a felhasználó energiát takaríthat meg. Az alábbiakban a ventilátortípusok árait tekinthetjük át (forintban).

 
Tesco
Interspar
Media Markt
Praktiker
Euronics
Internet
Asztali
5 990
2 990
3 990
2 990
2 999
3 180
Álló
6 990
4 490
5 990
4 990
4 999
4 290
oszlop
5 990
-
8 490
-
-
6 641
box
4 490
-
5 990
-
-
-
mini asztali
-
-
2 790
-
-
2 100
torony
-
-
-
9 990
-
8 730
szélgép
-
-
-
9 900
-
34 920
torony időzítővel
-
-
14 990
-
-
11 940

Speciális típusok
 
asztali üvegtalpú, krómozott
17 970
dupla lapátos álló
13 440
üvegtalpú, álló
21 210
világító álló
17 160
kültéri álló
39 200
torony távirányítóval
16 110
oszlop ionizátorral
12 270
padló
6 600
akkumulátoros
6 780

Bizonyos ventilátorok véletlenszerűen változtatják a légáramlás erősségét, így természetes „szellő hatást” idéznek elő. A magasabb ventilátorok könnyedén átfújnak egy nagyobb szobát is, a kisebb toronyventilátorok csak asztali használatra valók. Kültérre masszív szerkezetű, vízálló, erősebb teljesítménnyel rendelkező, minimum nyolcvanwattos készülék való, amellyel akár a rovarok is távol tarthatóak.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter/photos.com
Néhány száz forintért minden elektronikai szaküzletben kapható kisméretű, ceruzaelemmel működő kézi ventilátor, amely zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, forró autóban vagy akár egy levegőtlen váróteremben jelenthet hűsölési lehetőséget.

Az apró készülékek a legkülönfélébb színben és formában kaphatóak, létezik kulcstartóra szerelhető változat, sőt olyan is, amely USB-port segítségével számítógéphez, telefonhoz vagy laptophoz csatlakoztatható. A kézi ventilátor egészen speciális fajtája, a már ezerötszáz forintért beszerezhető grillventilátor, amely a grillsütőben lévő faszén felizzását segíti elő.


A mennyezetre szerelhető ventilátortípusok nem igazán népszerűek Magyarországon, pedig meglehetősen jó hatásfokkal működnek, különösen az egy méter feletti átmérővel rendelkező típusok. Ezek csendesebbek is, mint kisebb társaik. Ez a fajta ventilátor télen is hasznos eszköz, mert a felszálló meleg levegőt visszaforgatva csökkentheti a fűtési költségeket is. Nagyon fontos a helyes beszerelés: a készüléknek a talajtól és a világítótestektől is biztonságos távolságra kell lennie, éppen ezért egyes típusok csak szakemberrel szereltethetők fel, különben elvész a garancia. Mennyezetventilátor nem minden áruházban kapható, a legolcsóbb, megbízható minőségű típusok ára húszezer forintnál kezdődik.

Mennyezeti ventillátorok
 
Polar
19 900
Conrad
10 900
Princess
11 990
Brico Store
7 495


Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza