Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

BKV pótdíjak: egy év lenne az elévülési idő

Munkatársunktól, 2009. június 03. - szerda 13:44
Címkék: bkv, díj, jog, utazás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A pótdíjkövetelések elévülési ideje minden közlekedési eszköz esetén egy év legyen - kezdeményezte az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman szerint megkülönböztető jellegű, és nem felel meg az alkotmányos követelményeknek, hogy a BKV Zrt. pótdíjköveteléseit ötéves elévülési időn belül érvényesíti, amennyiben valakit a metrón, vagy a HÉV-en bírságolnak meg. Ugyanez az elévülés az autóbusz, villamos, trolibusz esetében egy esztendő.


Szabó Máté országgyűlési biztos már egy tavalyi jelentésében rámutatott, hogy egy minisztertanácsi rendelet alapján a Polgári törvénykönyvben meghatározott általános, ötéves elévülési idő helyett egyéves határidőt kellene alkalmazni valamennyi pótdíjkövetelés érvényesítésében.

Idézet a 20/1981. (VI. 19.) MT rendeletből:

(a közúti személyszállítási szerződésekről)

Bevezető rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya az autóbusszal, trolibusszal, villamossal vgy személygépkocsival díj ellenében végzett személyszállításra, továbbá a járművek bérbeadására terjed ki.
(2) Ha a személyszállítás országhatáron túlra vagy országhatáron túlról történik, a rendeletben foglaltakat csak annyiban kell alkalmazni, amennyiben nemzetközi szerződés vagy egyezmény, illetőleg szabály másképpen nem rendelkezik.
2. §
3. § (1) Személyszállításnál, valamint autóbusz és személygépkocsi - gépjárművezetővel történő - rendelkezésre bocsátásánál a szerződő felek jogaira, kötelezettségeire, valamint a szerződés teljesítésére a Polgári Törvénykönyv vállalkozásra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni, a 4-13. §-ban foglalt kiegészítéssel.
(2) A személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el.

A BKV Zrt. álláspontja szerint ezzel szemben az egyéves elévülési idő csak az autóbusszal, trolibusszal, és villamossal való utazás esetén érvényes, és nem terjeszthető ki más közlekedési eszközzel - például a metróval, a HÉV-vel - történő személyszállítási szerződéséből fakadó követelésekre

Forrás: MTI

 

Szabó Máté

Az ombudsman megállapította, hogy a BKV Zrt. a jogállamiság elvével és az abból fakadó tisztességes eljáráshoz való joggal összefüggő visszásságot okoz, ha pótdíjköveteléseit az egyéves elévülési idő esetenként többszörös elteltével kezdi érvényesíteni. A biztos szerint az utasok között nem tehető megkülönböztetés attól függően, hogy éppen autóbusszal, vagy metróval utaznak, ezért a BKV Zrt.-nek minden esetben az egyéves elévülési szabályt kellene figyelembe vennie.

A követelések érvényesítésének - közlekedési eszköztől függő - eltérő gyakorlatával a BKV Zrt. megvalósítja a metróval, HÉV-vel, fogaskerekűvel utazók hátrányos megkülönböztetését - erősítette meg korábban is közzétett véleményét az állampolgári jogok biztosa.Tekintettel arra, hogy a BKV Zrt. a pótdíjkövetelései érvényesítése során a hatályos jogszabályi rendelkezések keretei között nem biztosítja valamennyi utasa számára az egyenlő elbánást, Szabó Máté kezdeményezte a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszternél a vonatkozó kormányrendelet módosítását, annak érdekében, hogy az elévülési idő egységesen egy évben legyen meghatározva.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Az ombudsman idei kiemelt közlekedési jogi projektjének első műhelyrendezvényén, június 4-én ezen kívül részletesebben lesz szó a szabad mozgás alkotmányos jogának mindennapi érvényesüléséről (egyéni- és tömegközlekedés, objektív felelősség, parkolás, rendőrségi eljárások, stb.).

Forrás: OS/MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza