Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Intelligens locsolók

Gönye László, 2009. június 02. - kedd 14:54
Címkék: tartós, vásárlás, víz, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Összegubancolódott slag, vizes papucs, kiszáradt gyep, mocsaras kert - sok kertésznek ismerős képek ezek. A kézi öntözés nemcsak sok kényelmetlenséggel jár, de jelentősen emeli vízszámlánkat is. Így annak, aki a hosszú távú megoldás érdekében néhány százezer forintot is áldozhat az ügyre, érdemes öntözőrendszer telepítésén gondolkodnia - amihez ezúton kínálunk segítséget.Elképzelés és tervezés

Manuális öntözőrendszer használata során magunk indítjuk be az öntözést. Ma már alig választják ezt a lehetőséget, többnyire az automata rendszer kiépítésére van igény - ami nem sokkal drágább, ám sokkal kényelmesebb megoldás. Ezek a rendszerek a növényzet számára legmegfelelőbb időszakban - főképp hajnalban - végzik az öntözést, de lehetőség van időjárás-érzékelő beépítésére is: ha megfelelő mennyiségű eső esik, a berendezés nem fog öntözni.

Forrás: photos.com
A tervezési folyamat nem csupán a szórófejek közti távolság és az öntözés gyakoriságának meghatározásából áll, a feladat ennél jóval sokrétűbb. Az általunk megkérdezett öntözőrendszerek kiépítésével foglalkozó cégek mindegyike ingyenesen végzi el a felmérést. A folyamat helyszínrajz készítésével kezdődik, melyen feltüntetik az épületeket, növényeket, a kert lejtését és a vízforrást. Fontos ismerni a vízforrás néhány paraméterét, így a víznyomást és a vízhozamot. A víznyomás értékét megtudhatjuk a Vízművektől, a vízhozam pedig a nyomásból kalkulálható. Ha kerti csapra kötnénk az öntözőrendszert, egyszerűen aláteszünk egy tízliteres vödröt, és megmérjük, mennyi idő alatt telik meg - ezzel meg is tudtuk, mennyi a vízhozam. A helyszínrajzot vállalkozó kedvűek maguk is elkészíthetik, ehhez program is letölthető.

Ha megvan a helyszínrajz, számba kell vennünk, mennyi és milyen szórófejre lesz szükség. Ezt a kertünkben lévő növényzet és a terület „formája” alapján lehet megtervezni. Attól függően, hogy gyepes terület, sziklakert, esetleg virágágy vagy cserjesor, netalán dézsás növények vagy balkonedények öntözéséről van szó, a megbízott cég szakemberei számtalan szórófej- és fúvókatípust ajánlanak, illetve a terület alakjának megfelelően, a leggazdaságosabban kell megtervezni elhelyezésüket. A kiépítést végző cégek általában a négy nagy gyártó valamelyikének alkatrészeivel dolgoznak - Rain Bird, Toro, Nelson, Hunter -, ezek mind megbízható, világszerte használt berendezések. Ha megvan a helyszínrajz és a pontos tervrajz, kezdődhet a kivitelezés.


Telepítés

Tervezni bármikor lehet, kivitelezés viszont csak kora tavasztól késő őszig lehetséges - figyelmeztet minket Antal Miklós, a HydroLight Kft. ügyvezetője. Az öntözőrendszer telepítése csak fagymentes időszakban lehetséges, ebben az időintervallumban viszont bármikor - a kertépítés, növényültetés vagy füvesítés sem akadály.

Forrás: photos.com
Ha a tervezéssel is a kivitelező céget bíznánk meg, egy átlagos kert esetében négy-öt munkanap alatt készülnek el, maga a telepítés pedig nagyjából egy-három napot vesz igénybe. Optimális esetben tehát a gondolattól az első locsolásig kevesebb, mint tíz nap telhet el. Ha mi magunk végeznénk el a munkát, az olcsóbb, de hozzáértést igényel. Az egyik legismertebb, öntözőrendszereket gyártó cég, a Hunter ugyanakkor egy olyan programot kínál (My Hunter), mellyel a felmérés után rögtön hozzájuthatunk az alkatrészekhez, az öntözési terv segítségével pedig akár magunk is összeszerelhetjük a rendszert, nagyjából feleannyiért, mint amennyibe egy komplett telepítés kerül - világosít fel minket Antal Miklós.

Az esetek túlnyomó többségében a kerttulajdonosok a telepítéshez is szakember segítségét kérik.

Hogy mindez mennyibe kerül, az elsősorban a kert tagoltságától és a vízhozamtól függ - állítja Sziklai Tamás, a Vízözön Kft. ügyvezető igazgatója. A kert „geometriája”, a domborzati viszonyok és az egyéni igények mellett az árat leginkább a túlságosan gyenge vízhálózati nyomás befolyásolja. „Ha csak nagyon kis vízmennyiségekkel lehet számolni, az sok zónára osztja az öntözőrendszert, ami fajlagosan magasabb árat eredményez” - egészíti ki a választ Antal. Így a kiépítés négyzetméterenként ezer és ezerötszáz forint között kalkulálható, ami már „kulcsrakész” ár, teljes felszereléssel és munkadíjjal. A munkadíj és az anyagköltség nagyjából hatvan-negyven százalékos arányban oszlik meg. Ebből kiszámítható, mennyit spórolunk, ha magunk vállalkoznánk a telepítésre.

Kivitelezés során először bejárják a területet, kijelölve a tervben jelölt csövek nyomvonalát. Ezt követi a földmunka, majd a csövek lefektetése, a szelepcsoportok, szórófejek beszerelése, majd beállításuk. Az automata öntözőrendszerek telepítését a tereprendezés után az elektromos szerelési munkák követik. Ha magunk vállalkoznánk a telepítésre, sem kell félnünk - kisfeszültségű berendezésekről van szó.

Ezután már az üzembe helyezés következik: a szórófejek beállítása, az esőérzékelő „hangolása”, ha van majd az automata programozása.


Működtetés, karbantartás

A rendszert úgy érdemes beállítani, hogy az öntözés a hajnali órákban induljon be - ekkor a legalacsonyabb a párolgási veszteség, és a víznyomás is erősebb, mint például a kora esti órákban. Az öntözés időtartama elsősorban a szórófejtől függ. A gyepes területekhez használt spray szórófejek napi öt-tizenkét percet locsolnak, a szintén füves területekhez alkalmas, rotoros (forgó) fejek napi tizenöt-negyven percet is működhetnek. A csepegtetőcsövek, melyeket veteményesekhez, tujasorokhoz ajánlanak, húsz-hatvan percig látják el vízzel a növényeket. Persze nem kell minden növényt naponta vagy naponta többször öntözni. Tujákat, cserjéket például heti egy-két alkalommal is elég megöntözni, akkor viszont nagyobb vízadaggal. A lejtős területeket viszont naponta akár többször, kis adagban érdemes locsolni, hiszen a víz nem ugyanúgy szivárog a talajba, mint a sík területeken.

Az öntözőrendszerek működtetéséről tudnivaló: tél közeledtével feltétlenül vízteleníteni kell a rendszert. A meghibásodások okai között a téli fagykárok előkelő helyen állnak. A csőrendszer ugyanis 25-30 centiméter mélyre van telepítve, így a fagy beálltával tönkremehet a rendszer, nem beszélve a szelepek és szórófejek károsodásáról. A víztelenítést mi magunk is elvégezhetjük, de a kiépítést végző cégek is vállalnak kompresszoros víztelenítést - ez talán a legalaposabb módja a rendszer kiürítésének -, a Vízözön például hétezer forintért végzi el a téliesítést.

Forrás: photos.com
Tavasszal újraindítható az öntözőrendszer
: kinyitjuk a főcsapot, kitisztítjuk a szűrőt, újraprogramozzuk a vezérlőt, majd zónánként elindítva a rendszert, ellenőrizzük, megfelelően működnek-e a szórófejek. Innentől gyakorlatilag az egész szezon alatt nincs dolgunk az üzemeltetéssel, esetleg a vezérlő programját igazíthatjuk időnként a hőmérséklethez.

A fagyáskár mellett gyakori probléma, hogy fűnyírás során mennek tönkre az alkatrészek. Ez a süllyesztett rendszereknél - melyek csak akkor emelkednek ki, ha öntöznek - is előfordul, javításuk jellemzően nem drága. Ha a fúvóka sérül meg, pár száz forintba, ha pedig egy rotoros szórófej megy tönkre, hat-hétezer forintba kerül az új alkatrész.


Ha a fűnyíróval pusztítjuk öntözőrendszerünket, a kiszállásra is szánnunk kell néhány ezer forintot. A Vízözönnél ez például ötezer forintot jelent, az anyagköltségen kívül. Ha a rendszer valamely eleme nem saját hibánkból megy tönkre, egy vagy két évig garanciális javításra is számíthatunk.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Pénzügyileg és szükséged van egy kölcsönre, hogy megváltoztasd a sürgős szükségletedet, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Kell hitel? Személyi kölcsönök? Üzleti kölcsönök? jelzálogkölcsönök? Mezőgazdasági és...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

David Peterson, 2018. október 19.

Mindenkinek szüksége van egy kis segítségre. A Személyi Kölcsön segíthet abban, hogy megenge...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés