Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fogyasztóbarát termékcímkézést szeretne az Unió

Munkatársunktól, 2009. június 02. - kedd 13:22
Címkék: jog, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A jövőben minden mezőgazdasági termékre kiterjesztené az Európai Bizottság az élelmiszerek termelési helyére utaló címke használatát. A cél a jelenlegi bonyolult és a fogyasztók számára nehezen követhető élelmiszer-minőségi tájékoztatás egyszerűsítése.


Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos úgy véli, hogy az európai mezőgazdaságnak nem olcsó tömegáruk előállításával kell versenyre kelnie a külvilággal, hanem azzal, amiben igazán jó: kiváló minőségű, biztonságos és hozzáadott értékek képező agrártermékekkel. A színvonalat garantálja, hogy az uniós agrártermelőknek a világon egyedülállóan szigorú sztenderdeknek kell megfelelniük, legyen szó a környezetvédelmi, az állatjóléti, vagy a növényvédő szerek alkalmazására vonatkozó előírásokról. A sokszor bonyolult tájékoztatási szabályok miatt azonban kérdéses, hogy megtérülnek-e ezek az erőfeszítések.

A Bizottság ezért csütörtökön állásfoglalást fogadott el, amelynek célja a termékminőségre vonatkozó címkézési rendszerek használatának és értelmezésének a megkönnyítése. Egy sor mezőgazdasági termék esetében - ezek a marha- és a borjúhús, a zöldségek, a tojás, az importált baromfihús, a méz és az olívaolaj - már meglehetősen részletes és pontos tájékoztatást kell nyújtani a fogyasztóknak. Mariann Fischer Boel most azt szeretné, ha ezek a szigorú címkézési szabályok a jövőben minden termékre kiterjednének.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Pontosabb, egyértelmű jelölési rendszer a cél


Az EB több más változtatást is megfontolásra javasol a tagállamok agrárminiszterei által a jövő hét eleji brnói informális tanácsülésen először megvitatandó állásfoglalásban, amit később követ majd a hivatalos javaslat. Brüsszel szerint mérlegelés tárgyát kell, hogy képezze, hogy a választható fenntartott jelölések között bevezessék-e a „hegyvidéki gazdálkodásban előállított termék” és a „hagyományos termék” jelölést. Ez utóbbi felválthatná a „hagyományos különleges termékek” rendszerét, annál is inkább, mert ennek bevezetése, a ’90-es évek óta az agrárbiztos szerint mindössze húsz terméket vettek nyilvántartásba. A Bizottság emellett valamennyi földrajzi eredetmegjelölés számára (a borokra, a szeszes italokra, illetve a mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre) egységes nyilvántartás létrehozását javasolja, az egyes rendszerek sajátosságainak megőrzésével.

Brüsszel a biotermékek esetében is hatékonyabb címkézési rendszert tart szükségesnek, és a földrajzi termékek fokozottabb védelmét ígéri a nemzetközi piacokon. A tervek közé tartozik továbbá a magántanúsítási rendszerekre vonatkozó bevált gyakorlati megoldásokat tartalmazó iránymutatás kidolgozása, ami amellett, hogy csökkentené a termelők bürokratikus terheit, az esetleges fogyasztói félreértések elkerülését is megkönnyítheti.

Forrás: Jogi Fórum
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza