Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mentés másként - értékmegőrzők, széfek

Gönye László, 2009. május 28. - csütörtök 12:02
Címkék: vásárlás, díj, tartós
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A közbiztonság látványos romlásával és a nem éppen befektetésösztönző gazdasági hangulattal összefüggésben egyre nagyobb igény mutatkozik az értékmegőrző szolgáltatásokra és termékekre. Milyen megoldást válasszunk, ha a hálószobánkban, egy banktrezorban, a nyaralás alatt vagy éppen átutazóban szeretnénk biztonságban tudni értékeinket?


Otthoni széfek

Meglepően nagy kínálattal szembesül az, aki a párnahuzatot vagy dunsztosüveget biztonságosabb értékmegőrzőre cserélné. Mielőtt azonban választásra kerülne a sor, tisztáznunk kell, pontosan mire is van szükségünk, és jó, ha megismerünk néhány - a kereskedők által használt- alapfogalmat.

Biztonság

A MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) a forgalomban lévő értékmegőrzőkre egy egységes minősítést alkalmaz, és egy A-tól M-ig terjedő skálán helyezi el azokat, biztonsági fokuk szerint. Bár ez a rendszer elsősorban azt jelzi, mekkora értékhatárig biztosíthatók a bennük tárolt értékek, igazából termékjellemzőként is felfogható, hogy egy széf milyen minősítést kap: minél magasabb betűjelzéssel van ellátva, annál nagyobb biztonságban vannak értékeink. Azok a széfek, melyek mellett nem jelzik a MABISZ-minősítést, a legkevésbé biztonságos tárolási eszközök, a bennük tartott értékek nem biztosíthatók. A legalacsonyabb kategóriába az A besorolású, úgynevezett lemezszekrények tartoznak (ötszázezer forintig biztosítható), B-től D-ig találhatjuk a bútorszéfeket és fali széfeket, a legmagasabb kategóriát pedig az E-től M jelzésű páncélszekrények képviselik (háromszázmillió forintig biztosítható). A biztosítási értékhatár megduplázódik, amennyiben riasztórendszerrel látjuk el a tárolót, ez az I kategóriától pedig nem választható lehetőség, hanem feltétele a biztosításnak.
Forrás: photos.com
A MABISZ-rendszeren kívül létezik még egy úgynevezett EURONORM minősítőrendszer is; az így bevizsgált széfek és páncélszekrények az EURO-SAFE jelzést kapják. Ez egy Európa-szerte, az Európai Biztosítók Szövetsége által elfogadott rendszer, elsősorban azoknak ajánlott, akik külföldi lakásban, külföldi társasággal szeretnék biztosíttatni értékeiket.

Attól, hogy egy lemezszekrény, széf vagy páncélszekrény MABISZ-besorolást kap, a bennük tárolt összeg vagy értéktárgy még nem válik automatikusan biztosítottá. A biztosítótársaságok készpénzt egyébként is csak korlátozott mértékben biztosítanak. Papp-Váry Borbála a Generali Providencia munkatársa arról tájékoztatott, hogy magánlakásokban csak háromszázezer forintig vállalják a biztosítást. Ebben az esetben is feltétel a MABISZ-besorolású (tehát legalább A kategóriájú) értéktároló. A vállalkozások esetében más a helyzet: magasabb összegre, akár egymillió forint felett is vállalják a biztosítást, ugyanakkor a biztosítási összeg függvényében több az elvárás: a helyiség védelme, időzáras értéktároló, élőerős őrzés.

Különböző értéktárgyakra más szabályok vonatkoznak, de egyes - különösen nagyobb értékű - tárgyak (ékszerek, műtárgyak) biztosítását szintén minősített tárolókhoz kötik a biztosítók.

Méret, típus, elhelyezés

Kulcskérdés, hogy mekkora tárolót szeretnénk és hova helyeznénk a lakásban. Akár falba vagy padlóba is építhetjük a széfet (fali és padlószéfek), ekkor viszont a biztosításnak nemcsak a MABISZ-besorolás, hanem a megfelelő beépítés is feltétele. Csak tégla- és betonfalba, illetve bizonyos vastagságú betonágyba helyezhetjük ezeket a tárolókat, amihez szakembert kell hívnunk. Dr. Vincze Tamás, az IST Biztonságtechnika ügyvezető igazgatója szerint típustól és nagyságtól függően tíz-húszezer forintba kerül a beépítés, de több cég ezért nem számol fel külön díjat. A fali és padlószéfek abban különböznek a bútorszéfektől, hogy az oldalvastagságuk kisebb (úgyis betonágyban van a tároló), illetve egy úgynevezett szoknya van a hátsó falukon, ami megakadályozza, hogy a tárolót kihúzzák a helyéről. Ami a fali széfek elhelyezését illeti: a kép mögé rejtés nem jó ötlet, hiszen a betörők is néznek filmeket. A szakemberek inkább a faburkolat egy kiemelhető része mögé, illetve a szekrény hátlapjának kivágásával, a falba süllyesztve javasolják a beépítést.

Az úgynevezett bútorszéfek is rögzítéskötelesek (persze csak ha biztosítanánk a bennük tárolt értékeket), kivéve az ezer kilót meghaladó tárolókat. Természetesen annál biztosabb egy széf, minél nagyobb a súlya: rablás során már egy száz kilós tárolót is nehéz gyorsan mozgatni. Ugyancsak nagyobb biztonságot jelent, ha emeleten tartjuk az értékeinket - főleg a nagyobb súlyú páncélszekrényeket. A nagyobb eszközök esetében viszont nemcsak a rablóknak, de nekünk gondoskodnunk kell a szállításról. A széfek és páncélszekrények forgalmazásával foglalkozó cégek túlnyomó többsége szerződésben áll valamilyen fuvarozó vállalattal. Tárolótól, távolságtól és szállítási nehézségtől függően minimum tízezer forint költséggel számolhatunk, de a nagyobb trezorokat (tonnás páncélok) akár harmincezer forint fölötti áron is szállíthatják. Bizonyos üzletek árai a szállítást is tartalmazzák.

Speciális kategóriába tartoznak a tűzbiztos tárolók. Ezek három osztályba sorolhatók: harminc, hatvan és kilencven percig bírhatnak egy esetleges lakástüzet anélkül, hogy a bennük tárolt papír vagy mágneses adathordozó károsodna.

A különböző értékek tárolásának igénye szerint az áruházak kínálatában vannak még kulcstárolók, fegyvertárolók, laptoptárolók is. Ezeknél az elnevezés a formára utal; ezen kívül sem anyagukban, sem zármegoldásaikban nem különböznek széftestvéreiktől.

Zárak

Széfvásárláskor azt is el kell döntenünk, hogy kulcsra vigyázunk, kódot akarunk megjegyezni, esetleg mindkét feladattal elbírunk.

Forrás: photos.com
A kulcsos zárakból a kulcs csak zárt állapotban vehető ki, és ma már szinte mindenhol a biztonságosabb, kéttollas kulcsos megoldások láthatók. A kulcsos zárak hátránya: ha elvesztjük a kulcsot, a zárcsere meglehetősen komoly kiadás. A háromtárcsás számkombinációs zárak mintegy egymillió-négyszázezer kombinációs lehetőségükkel védik a széf tartalmát. A kombinációt ugyan elfelejthetjük, de egy biztonságos helyre feljegyezve kivédjük egy költséges zárcsere veszélyét.

A két megoldást ötvözi a kulcsos-számkombinációs zár, ezek nyitásához kulcs és kód is szükséges. Az elektronikus zárak szintén kóddal működnek, ezek négy és tíz számjegy között választhatók. A kombinációban betű is szerepelhet.

Ezek a szerkezetek három helytelen kód megadása után a további próbálkozásokat nem veszik figyelembe. Az elektromos zárak elemmel működnek, és jelzik az elem merülését. Állapotára folyamatosan figyelnünk kell, hiszen ha lemerül, csak megfelelő szakember tudja kinyitni a széfet, ami meglehetősen időigényes és költséges megoldás. Az elektronikus zárak kényesek a nedvességre, ezért nem ajánlott nedves, párás szobában, pincében elhelyezni a tárolókat.

”Bármilyen zárral rendelkezik széfünk, nincs biztos megoldás” - osztja meg velünk meglepő véleményét az IST Biztonságtechnika ügyvezető igazgatója. „Az a zár, amit tizenöt perc alatt nem tud feltörni egy profi, már jónak nevezhető” - teszi hozzá. Az is elgondolkodtató, hogy a széfeket forgalmazó cégek többsége külsős szakembereket alkalmaz arra az esetre, ha elvesztenénk a kulcsot, vagy elfelejtenénk a kombinációt. Ha ezek a szakemberek - szakzsargonban „mackósok” - boldogulnak a széf kinyitásával, miért ne bírhatnának vele a „másik oldalon játszó” kollégák?

Árak

A széfek, páncélszekrények ára alapvetően mérettől és biztonsági fokozattól függ. Minősítéssel nem rendelkező kis tárolók már tízezer forinttól kaphatók, de léteznek, többmilliós szekrények is, melyekre magánembernek valószínűleg nincs szüksége. A következő táblázatban látható, mire számíthatunk a százezer forint alatti kategóriában.

Típus
Belső méret
Zártípus
MABISZ-minősítés
Ár (forint)
Asist ST17
226×164×166
kulcs+kód
0
9900
Sentry W110 fali széf
198×260×121
kulcs
B
24900
Dolomit2 fali széf
200×330×90
kulcs
A
26400
Sentry T1-100 bútorszéf
294×374×258
kulcs
A
39900
Format Tresor M-210 bútorszéf
346×220×296
kulcs
AA
52800
Consafe Oxford tűzbiztos széf (60 percre)
205×355×290
elektronikus
AA
67700
Technomax Gold 6D
185×315×100
kulcs+számkód
B
84900

A széfekre természetesen garanciát adnak az üzletekben. Ez általában egy-három - a nagyobb értékű széfeknél esetleg ennél is több - évre szól. Dr. Vincze Tamás szerint azonban nagyon ritkán kerül sor a garancia érvényesítésére, hiszen ezek az eszközök nem romlanak el, és a zárhibásodás sem jellemző.

A széfbérlésről a következő oldalon olvashat!
1.  Mentés másként - értékmegőrzők, széfek
2.  Széfbérlés

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza