Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nyaralj EU-kártyával!

Gyarmati Stefánia, 2009. május 25. - hétfő 16:12
Címkék: utazás, egészség, biztosítás, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Négy év alatt több mint egymillió Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EU-kártyát) adott ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), uniós országokba utazó turistáknak, tavaly már közel félmilliót. A kártya nem helyettesíti a klasszikus utasbiztosítást, egészségügyi alapellátások azonban könnyen és térítésmentesen vehetőek igénybe általa. Hol és hogyan igényelhető? Milyen szolgáltatásokat biztosít? Válaszok alább.


Rövid kártyatörténet

Mivel az unió az egyenlő elbánás elvét (1408/71-es EGK Rendelet) a társadalombiztosításban is érvényesíti, a tagországok érvényes hazai TAJ-kártyával rendelkező lakói egyforma alapellátást igényelhetnek, ha turistaként (ideiglenesen) egy másik tagállamban tartózkodnak. A térítésmentes ellátásra való jogosultság egységes kártyával igazolható, aminek tulajdonosa baleset esetén igénybe veheti az adott ország állampolgárainak járó ingyenes ellátásokat. OEP-tájékoztatás szerint tavaly 56 730 esetben láttak el külföldön megsérült vagy beteg magyarokat, közel tíz százalékuk kezelését EU-kártya alapján finanszírozták.

Forrás: Fogyasztók/Tóth sándor Péter

Utazás előtt
nem árt arról tájékozódni, hogy a célországban pontosan mit jelent az alapellátás és mely szolgáltatások után kell önrészt vagy teljes árat fizetni - ez ugyanis tagországonként más és más. Van, ahol a sürgősségi ellátás is pénzbe kerül (Csehország), sok helyen pedig fizetős a gyógyszer felírása, a betegszállítás vagy a kórházi napidíj. Az OEP honlapján tagországokra bontva találhatóak a fontosabb információk, így mérlegelhető, érdemes-e külön utasbiztosítást kötni, vagy EU-kártyánk is elegendő lesz.


Hogyan igényelhető a kártyát?

Ha nem azonnal indulunk, kártyánkhoz legegyszerűbben úgy juthatunk, ha letöltjük az OEP honlapjáról az igénylőlapot. (Igénylőlap letölthető innen.) Ezután postán küldjük be az állandó lakcímünk szerint illetékes kirendeltségre. Ha mindent rendben találnak TAJ-kártyánkkal (azaz nincs elmaradás a járulékokkal), harminc napon belül postázzák egy évig érvényes EU-kártyánkat. Ha sürgősen szükségünk van a kártyára, az igénylést személyesen is intézhetjük az OEP ügyfélszolgálatain. Ehhez a meglévő, érvényes TAJ-kártyánkra, személyi igazolványra és jó sok olvasnivalóra van szükség, ugyanis az ügyintézés a többi igénnyel (új TAJ-kártya kiállítás, elveszett kártya pótlása) egy kalap alatt folyik ami a fővárosban sokszor több órás várakozást jelent. Cserébe viszont azonnal kézhez kaphatjuk kártyánkat, amelynek kiváltása ingyenes.


Mire jó az EU kártya?

A kártyával térítésmentesen csak alapellátás vehető igénybe, baleset, illetve hirtelen felmerülő, előre nem tudható szükséghelyzet bekövetkeztekor, olyan egészségügyi szolgáltatónál, amely szerződésben áll az OEP-pel (magánrendelő és magánkórház tehát kizárva). Mivel egyes kezelések vagy ellátások indokoltságáról az orvos dönt, például nem tervezett szüléssel és fertőzéses megbetegedésekkel, valamint a vesedialízissel vagy vakbélgyulladással kapcsolatos költségeket a hazai társadalombiztosítás önrész nélkül is állja.

Forrás: Fogyasztók/Tóth sándor Péter
Azonnal és helyben kell fizetni viszont minden olyan egészségügyi szolgáltatásért, amit az adott országban csak előjegyzésre végeznek, vagy ami már nem tartozik az alapellátás körébe. Mivel alapellátás alatt szinte mindenütt mást és mást értenek, jól jöhet, ha tájékozottak és felkészültek vagyunk, nehogy a nyaralásra szánt pénz kevésnek bizonyuljon, egy váratlan baleset vagy rosszullét miatt.

Egyes tagállamokban (Finnország, Belgium, Franciaország, Luxemburg) visszatérítéses rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy érvényes EU-kártyánk felmutatása mellett is ki kell fizetnünk az alapellátás teljes díját, majd itthon, utólag rendezhető számlánk, az OEP-pel. A kártya sehol nem mentesít a több európai tagállamban is létező vizitdíj, receptdíj, illetve kórházi napidíj megfizetése alól.

Utólagos elszámolás van akkor is, ha nem váltottuk ki a kártyát, mégis kénytelenek voltunk igénybe venni valamilyen orvosi ellátást. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a számlán nagyobb összeg szerepel, mint amennyit akkor fizetnénk, ha felmutattuk volna a kártyánkat. Ekkor a különbözetet be kell nyelnünk, mert az OEP csak annyit térít vissza, amennyit az adott ország egészségbiztosítójával való egyeztetése során jogosnak ítél.


EU-kártya kontra utasbiztosítás

Éppen az ilyen meglepetések elkerülése miatt érdemes fontolóra venni az utasbiztosítás megkötését. A biztosítótársaságok által kínált csomagok ugyanis sokkal szélesebb körű szolgáltatást tartalmaznak, mint az EU-kártya. Ha balesetet szenvedünk és csak magáncég tud segítségünkre sietni, netán csak magánkórház van a közelben, akkor EU kártyánk mit sem ér. Utasbiztosítással viszont ezek is igénybe vehetőek. Ráadásul nem kell aggódnunk az önrész vagy a megelőlegezett fizetés miatt, hiszen a biztosítók általában ezt is rendezik helyettünk, az utasbiztosításokban meghatározott összegig.

Az alapvető különbségek között az alábbi táblázat segít eligazodni:

Európai Egészségbiztosítási Kártya
Utasbiztosítás
Csak szerződött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele Magán egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni vele
Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi A biztosítási szerződés szerinti összes ellátást fedezi (halottszállítást, poggyászbiztosítást, stb.)
A szükséges ellátásokat azok árára tekintet nélkül nyújtani kell a nyomtatvány ellenében Az ellátások költségeit csak a befizetett összeg erejéig vállalja a biztosító
Az önrészt a biztosítottnak kell kifizetni, annak visszatérítésére nem számíthat Az önrészt is fedezi
Bizonyos tagállamokban az ellátás költségeit a biztosított előlegezi meg Minden tagállamban a biztosító fizet
forrás: euvonal.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kayden Itua, 2014. október 11. - szombat 09:20

Szüksége van egy hitel? Ha IGEN, lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: kaydenjointorganisation@gmail.com Alkalmazni a kölcsön. kínálunk személyi hitelek nagyon minimális éves kamatok olyan alacsony, mint 3%. A hitelek jól biztosított a maximális biztonság a legfontosabb. Fel velünk a kapcsolatot e-mailben: kaydenjointorganisation@gmail.com Jelentkezzen egy fedezett hitel

zotyo58, 2009. augusztus 25. - kedd 12:30

Sajnos, ez sem segít. Most július végén Görögországban balesetet szenvedett az egyik utas társunk. A görög orvos meg ő is hiába hivogatta csütörtök du 2-4 ig az OEP ügyeletét, ha nem lett volna CIB kártyája, amihez automatikusan jár az assistance, még mindig ott ülne és telefonálgatna. Az görög orvos szerint a kártyával minden rendben volt, csak neki egyeztetnie kellett volna a magyar OEP-vel !! ( Nem a reklám helye, de minden tiszteletem a CIB-nek )

Varga Károlyné, 2009. május 27. - szerda 05:28

Nem a járulékfizetés ellenőrzése történik a kártya kiadása előtt! Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság ellenőrzése! Tehát a bejelentések /biztosítottként, vagy egyéb jogcímen ellátásra jogosultként kell szerepelnie az illetőnek az OEP adatbázisában/ ellenőrzése előzi meg a kártya kiadását. A jogosultság igazolása pedig a gyors ügyintézéshez, pontosításhoz kell. Ennek hiányában előfordulhat, hogy csak 30 napon belül - a jogosultság tisztázását követően - kerülhet sor. Vidéki viszonylatban nem kell órákat várni, mivel kisebb az ügyfélforgalom, mint Budapesten. Barátságos, kedves ügyintézők várják az ügyfeleket.

vape, 2009. május 26. - kedd 16:54

Tavaly próbáltam ezt a kártyát kiváltani magamnak és a családom tagjainak nyaralás miatt. Amikor megláttam, hogy munkáltatói igazolás kell a biztosítási jogviszony fennállásáról, az agyamat eldobtam. Minek azt igazolni, amiről az OEP-nek is tudomása van (vagy elméletileg kellene, hogy legyen)? Már megint magyarok vagyunk, agyonbürokratizálunk mindent... Végül nem váltottam ki a kártyát, csak utasbiztosítást kötöttem mindenkire.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza