Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mitől bio a bio?

Munkatársunktól, 2009. május 25. - hétfő 10:58
Címkék: bio, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Amellett, hogy több és több magyar árut vásárolunk, az ár és minőség után a választáskor egyre fontosabb szempont, hogy a terméken megtalálható-e a bio-jelölés. A fogyasztók számára a bio és öko szavak azon üzenetet hordozzák, hogy a termékek az egészséges életre, vagy a környezetre tekintettel készültek.


A bio és öko kifejezések között nem teszünk különbséget a mindennapi szóhasználatban, viszont a vonatkozó jogszabályok az „ökológiai” esetleg „biológiai” szavak használatát írják elő.

Fontos tudni, hogy a bio megnevezés elkülönül az egyéb, divatos kifejezésektől, mint például az „alternatív”, „integrált”, „natúr”, „reform”, „vegyszermentes”.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Mustra az ökopiacon


Biogazdálkodás során tilos a szintetikus vegyszerek, műtrágyák, növényvédő szerek, mesterséges adalékanyagok használata, tilos a GMO-k (génmódosított szervezetek) alkalmazása, az ionizációs besugárzás, az állattartásban antibiotikumok, hozamfokozók használata.

Több országban, beleértve Magyarországon is, jogszabályok írják elő, hogy milyen követelmények betartása esetén lehet a termék „bio”, „öko” jelölésű.

A 2009. évi XXVIII. törvény szerint ökológiai termelésre utaló kifejezéssel csak olyan élelmiszer vagy takarmány hozható forgalomba, amely a 834/2007/EK tanácsi rendeletben meghatározott feltételek szerint lett előállítva.

A lefektetett elvek betartását igazolnia kell egy független, elismert ellenőrző-tanúsító szervezetnek. A szervezet ellenőrzése teljes körű: vagyis a terméket, élelmiszert figyelemmel kíséri a termőföldtől egészen a fogyasztóhoz jutásig. Magyarországon a biominőséget ellenőrző cégek pl. a Biokontroll Hungária Kft. (HU-ÖKO-01), illetve az Ökogarancia Hungária Kft. (HU-ÖKO-02).

Egy élelmiszer csak akkor jogosult az ökocímkézésre, ha összetevőinek legalább 95%-a biogazdálkodásból származik. Ha az ökológiai összetevők aránya 70-94,9%, akkor feltüntethető a terméken, hogy biotermelésből származó alkotót tartalmaz, természetesen az arány megjelölésével. De mit is jelent, ha az „átállási termék” jelöléssel találkozunk? Ekkor arra kell gondolnunk, hogy a terméket legalább egy éve ellenőrzött területen termelik. Abban az esetben, ha a fő összetevő halászati vagy vadászati termék, a feldolgozott termék összetevőinek felsorolásában – a megnevezéssel egy sorban - alkalmazhatók a korábban már említett kifejezések.


Mi szerepel a címkén?

A címkézésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak a biotermékeknél is, mint általában: fel kell tüntetni a termék megnevezését, összetételét, minőség megőrzési időre utaló dátumot, gyártót, és ezen kívül az ellenőrző szervezet utolsó ellenőrzésének dátumát, a szervezet nevét és kódszámát.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Nem árt a címkét is megnézniPraktikus tanácsok

Amit jó ha tudunk, és mindenképp keressünk a címkén, ahhoz, hogy biztosan tudjuk: valóban bioterméket vásárolunk:

1. Az ellenőrző szervezet neve, kódszáma, a legutolsó ellenőrzés dátuma

2. Az összetevők felsorolásában az ökológiai összetevők százalékos arányát a mezőgazdasági összetevők teljes mennyiségéhez képest (ezen jelzéseket egyforma színben, méretben és betűtípussal kell feltüntetni)

3. Az ellenőrzött alkotórészek gyakran *-gal vannak jelölve

4. A termékeket főként mezőgazdasági eredetű összetevőkből állítják elő (a hozzáadott vizet és konyhasót nem kell figyelembe venni)

5. Ökológiai összetevő nem lehet jelen ugyanazon nem ökológiai formájú, vagy átállásból származó összetevővel együtt

6. Ha piacon, vagy árucímkével nem jelölt ömlesztett terméket vásárolunk, - például zöldséget, gyümölcsöt -, az árukísérő bizonylat és a megnevezésről szóló minősítő tanúsítvány alapján győződhetünk meg az eredetről. Ilyen tanúsítvánnyal minden bioterméket árusító kereskedőnek rendelkeznie kell!

Forrás: Fome
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza