Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Az alkoholárusítási korlátozás tapasztalatai

Munkatársunktól, 2009. május 25. - hétfő 13:56
Címkék: alkohol, jog, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sikeresnek tartják az általuk elrendelt alkoholárusítási, nyitvatartási korlátozást az önkormányzatok, a szabályozás bevezetése óta ezeken a helyeken jelentősen csökkent a lakossági panaszok száma. A tapasztalatok szerint a helyi vállalkozók alapvetően elfogadták és betartják a korlátozást - derül ki az MTI által készített országos körképből.


Az éjjeli italozás és az ezzel járó hangoskodás, szemetelés országszerte zavarta a pihenni vágyók nyugalmát. Ezért több fővárosi és vidéki önkormányzat döntött úgy, hogy szabályozással oldja meg a problémát.

Az önkormányzatok kétféle módon korlátozzák a szeszes ital árusítását: egyes helyeken az árusítóhelyek nyitva tartását szabályozzák, máshol az italok árusítása tilos késő estétől reggelig. A szabályok betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi, de néhol ebben a rendőrség és a hatósági iroda is közreműködik. A fővárosi kerületek több mint harmadában korlátozzák hosszabb-rövidebb ideje az alkohol éjszakai árusítását.

Óbudán tavaly fogadták el az üzletek éjszakai nyitva tartásáról szóló rendeletet - mondta Tarján Györgyné osztályvezető. Csak azok az élelmiszerboltok lehetnek nyitva este 10 és reggel 6 óra között, amelyek vállalják, hogy ekkor nem árulnak szeszes italt. A szórakozóhelyekre eltérő szabályok vonatkoznak: a lakótelepeken, családi házas övezetekben korlátozták az éjszakai nyitva tartást, de például a Római-parton és a Hajógyári-szigeten éjjel is lehet alkoholt vásárolni. A rendeletet elég jól fogadták a helyi vállalkozók, bár sokan megszüntették élelmiszerboltjuk éjszakai nyitva tartását - tette hozzá az osztályvezető, jelezve: a lakossági panaszok száma jelentősen csökkent.

A kispesti kocsmák este 10-kor zárnak be. A korlátozástól azt várták, hogy csendesebb és nyugalmasabb lesz a kerület, csökken az alkoholfogyasztás és javul az éjszakai közbiztonság. Az elvárások igazolódtak: kevesebb panasz ékezett. A vállalkozók betartják a szabályokat, bár a hatályba lépés előtt többen tiltakoztak - közölte az MTI-vel Nagy Endre, az önkormányzat kommunikációs vezetője.

A XV. kerületben a nyitvatartási rend szabályozását tartották jó megoldásnak - mondta Hajdu László polgármester az MTI-nek. Bevezették az este 11 órai általános zárást mindazon kereskedelmi és vendéglátóipari egységeknél, amelyeknek nincs melegkonyhájuk. A rendeletnek jó a hatása az alkoholfogyasztásra is: közterületi italozás miatt az utóbbi időben senkit nem büntettek meg. A lakók nagy megelégedéssel fogadták a szabályozást.

A XIII. kerület tavaly októberben döntött arról: csak azok az üzletek tarthatnak nyitva este 11 óra után, amelyek nem árusítanak alkoholt; a tilalom benzinkutakra és melegkonyhás engedéllyel rendelkező üzletekre nem vonatkozik. A XI. kerületben sajtóinformációk szerint szerdától alkoholtilalom érvényes bizonyos vendéglátóhelyekre, este tíz órától. A rendelet nem vonatkozik az első és második kategóriájú, valamint a szabadtéri zenés szórakozóhelyekre, a benzinkutakra és a bevásárlóközpontokra.

Debrecenben 2008 júliusától érvényes részleges korlátozás az alkoholt árusító boltokra és szórakozóhelyekre. A rendeletben rögzítettek egy "határvonalat", csak azon belül lehet este 10 óra után szeszesitalt árusítani. "A kétségkívül drasztikus és kemény rendelet eddigi tapasztalataink szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket" - mondta Papp László, az előterjesztő Fidesz-frakció vezetője. A köztéri alkoholfogyasztás korábban is tilos volt a városban.

Keszthelyen is beváltotta a reményeket a tavaly júliusban bevezetett közterületi alkoholfogyasztási tilalom, amely nem a vendéglátóegységekre, hanem az utcai italozásra vonatkozik. A közterület-foglalási engedéllyel rendelkező vendéglátóhelyek és az engedélyezett rendezvények kivételt képeznek - mondta Pálinkás Róbert alpolgármester. Hozzátette: jó a rendszer, bár pontos összesítés még nem készült arról, hány embert bírságoltak meg alkoholfogyasztás miatt.

Miskolcon évek óta érvényben van a közterületeken a szeszfogyasztási tilalom. Az ellenőrzések nyomán érezhetően visszaesett az alkoholfogyasztás, azt azonban korántsem lehet elmondani, hogy boltok előtt, parkok padjain ne italoznának jó néhányan - mondta Veres László, az önkormányzat szóvivője.

Pécsett már régóta, Mohácson pedig tavaly októbertől büntetik a közterületeken való alkoholfogyasztást. Néhány kivételtől eltekintve tavaly október óta tilos szeszesitalt fogyasztani Sárospatak közterületein is. Aros János alpolgármester közlése szerint a cél az volt: városképi, idegenforgalmi és közbiztonsági szempontok figyelembe vételével szabályozzák a közterületi alkoholfogyasztás rendjét. A rendelet hasznosnak bizonyult, életbe lépése óta jelentősen csökkent a közterületeken az alkoholfogyasztás.

Salgótarjánban január óta nem tarthatnak nyitva a szeszes italt forgalmazó üzletek 22 és 6 óra között. A tilalom elsősorban a városközponti éjjel-nappal nyitva tartó boltokra érvényes, ezek között olyan is van, amely a rendelet elfogadása után azonnal megváltoztatta üzletkörét. Mózer Judit, az okmányiroda vezetője elmondta: az önkormányzat e rendelet elfogadása előtt is tiltotta a közterületen történő alhoholfogyasztást, és ennek az utóbbi időben határozottan érvényt szerez a rendőrség a polgárőrök bevonásával.

Tatabányán is évek óta tilos közterületen alkoholt fogyasztani, de a rendelkezésnek nincs visszatartó hatása, mert az elkövetők rendszerint nem fizetik be a bírságot és vagyoni helyzetük miatt a behajtás is nehézségekbe ütközik - mondta a közterület-felügyelet vezetője. Bányai Szilárd hozzátette: napi rendszerességgel szabnak ki 5-10 ezer forint közötti bírságot közterületi alkoholfogyasztás miatt.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza