Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Víztisztítók tesztje

Munkatársunktól, 2009. május 20. - szerda 15:22
Címkék: víz, teszt, tartós, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Bár a vezetékes víz az egész országban iható, a fertőtlenítésére használt klór mellékíze és a vízminőség-romlástól való félelmek miatt nemcsak az ásványvíz-fogyasztás nőtt jelentősen, de egyre többen vásárolnak otthonukba víztisztítót. Mennyit javítanak a víz minőségén e berendezések? Milyen veszélyei lehetnek az ezekkel kezelt víz fogyasztásának? A hvg.hu felkérésére az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) nyolc különböző típusú víztisztító- berendezéssel kezelt vizet vizsgált és hasonlított össze az ugyanabban a háztartásban folyó csapvízzel. Tapasztalatok, tanulságok és forgalmazói reakciók.


A tisztított vizet használom főzéshez, a kávém és a teám készítéséhez, valamint a gyerekek is ezt viszik iskolába. Sőt még a kutyáinknak is ezt adom, akik láthatóan többet isznak ebből, mint a csapvízből - hangsúlyozta az eSpring (Amway) víztisztító berendezést maga is forgalmazó tulajdonos. Egy másik családban a nagyszülők, az újszülött unoka egészségét óvva, vásároltak Lux márkájú berendezést, gondolván az kiszűri a csapvízből a klórt, a különféle hormonokat és nem utolsósorban a káros vegyületeket is.

Olyan is akadt, aki orvosilag előírt diétája miatt vett meg egy harmadik típusú, Nikken PiMag víztisztító berendezést, arra számítva, ebből gond nélkül ihat bármennyit. A víztisztító berendezések használatától a vásárlók általában lágyabb, klórmentes, vasban és szerves anyagokban szegény ivóvizet remélnek.

A hvg.hu felkérte az Országos Közegészségügyi Intézetet, vizsgáljon meg néhány forgalomban lévő készüléket működés közben.


A víztisztító vizsgálat háttere

Az OKI a vizsgálatot nyolc különböző helyszínen végezte. Minden készülékből - volt, ahol közvetlenül szűrőcsere után - vett mintát, és összehasonlította az adott háztartásban használt csapvízből vett mintával. A helyszíneken levett mintákat még aznap laboratóriumi körülmények között megvizsgálta. Az adatok tájékoztató jellegűek, és kizárólag az adott berendezéssel, adott háztartásban és körülmények között előállított vízre vonatkoznak. A vizsgálat a mintákban található baktériumokra, szerves vegyületekre, a vízkeménységre és a klór értékére irányult. Azt viszont nem ellenőrizte, hogy milyen mennyiségben találhatóak gyógyszermaradványok, hormonok, illetve arzén a tisztított vízben. Fontos azt is kiemelni, hogy a készülékek engedélye vezetékes ivóvíz utókezelésére vonatkozik, egyedi kútvizek kezelésére nem.


Víztisztító teszt

Az OKI-nak az engedélyezett víztisztítókat eddig csak forgalomba hozataluk előtt állt módjában tesztelni. A szakvéleményezés során elvégzett ellenőrző laboratóriumi vizsgálatok pedig rövid ideig tartanak, így nem lehet ellenőrizni, hogy több hónapos használat után mi változik.

Forrás: MTI
A vizsgálat nyolc különböző típusú - három fordított ozmózis elvén működő (a TGI visszasózó patronnal, a RO anélkül, a LUX by-pass alkalmazásával működik), két darab kancsós (Kenwood, Brita), valamint három aktívszénszűrővel működő (Nikken Pi Mag, eSpring, Everpure) - készüléket hasonlított össze.

A nyolc bevizsgált készülékből a vizsgálat hétben talált jelentős számú baktériumot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a telepszám a - OKI gyakorlatában alkalmazott - kifogásoltsági határértéket (500/ml) meghaladta, vagyis egészségügyi szempontból nem elfogadható - mondta Borsányi Mátyás, az OKI vizsgálatát vezető munkatárs. Az egyik vízmintában ráadásul a természetes vizekben gyakori Pseudomonasok is kimutathatók voltak.

Ezek az intézet magyarázata szerint jelentős nyálkaanyagot képezve tápanyagokká válhatnak további baktériumok számára, ezért jelenlétük az ivóvízben nem ajánlott.

A mintákban található baktériumokkal kapcsolatban megkeresett forgalmazók többségétől nem érkezett érdemi válasz. A Nikken PiMag - a hvg.hu kérdésére reagálva - elmondta: termékét forgalomba hozatal előtt alapos vizsgálatnak vetette alá, és úgy találta, hogy az azzal tisztított víz az emberi szervezetre nem ártalmas. Szerintük a használat és a tesztelés körülményei az eladott termékek esetén nem ellenőrizhetők. Az eSpring berendezést forgalmazó Amway szintén egy korábbi, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által még a forgalomba hozatal előtt kiadott engedélyre hivatkozott.

A mostani szakvéleményezés azonban - mint az Sebestyén Ágnes, a vizsgálatot végző OKI biomérnöke hangsúlyozta - nem a termék engedélyét és az akkori eredményeket "kérdőjelezi meg". Szerintük az akkori vizsgálat - a használati útmutató leírásait szem előtt tartva - egy teljesen új berendezés tesztelésére irányult, a mostani pedig egy már használatban lévőt ellenőrzött, adott körülmények között.

Azokat a berendezéseket, amelyeknek van engedélyük, vizsgálta már az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízbiztonsági Osztálya, és szakvéleményt is adott róluk. Ezeknél a berendezéseknél tehát már ellenőrizték a vízzel érintkező anyagok minőségét, és vizsgálták, hogy a rövid vizsgálati periódus alatt a kezelt vízzel történik-e olyan minőségi változás, ami egészségkockázattal jár. Engedéllyel nem bíró kisberendezéseknél előfordulhat, hogy nem tartalmaznak baktériumok elleni védelmet, vagy az egészségre más okból kockázatos anyag van bennük.


A víztisztító használata

A baktériumok elszaporodása, az íz- és szaganyagok megjelenése, illetve a vízminőségromlás kockázata az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) tájékoztatása szerint csökkenthető a rendeltetésszerű üzemeltetéssel, a karbantartásra vonatkozó előírások betartásával. A mintavétel során arra is fény derült, nem mindegyik készülék tulajdonosa tartja be precízen a géphasználatához szükséges előírásokat. A Lux készülékben például egy éve és három hónapja nem cseréltek szűrőt, holott a használati útmutatóban legfeljebb egy évig lehet várni ezzel. De, mint az OKI és a hvg.hu közös vizsgálatából kiderült, a használati útmutató betartása sem elegendő óvintézkedés minden esetben. A Brita Classic és a Nikken PiMag víztisztítónál ugyanis közvetlenül szűrőcsere után vizsgálták a vizet. Ahogy a készülékek OTH-engedélye sem garancia arra, hogy használat közben nem szaporodnak el a baktériumok.


Előírt határértékek

A telepszám, vagyis a kimutatott baktériumok száma 22 Celsius fokon legfeljebb 500 lehet milliliterenként; ez a gyakorlatban használt kifogásoltsági határ
Pseudomones (biofilm baktérium, ami lehetséges kórokozóra utal); határértéke: 0 telepszám/100 milliliter
pH - érték: 6,5 összes keménység határértéke (kalcium): 50 és 350 milligram/liter közötti
vas 0,2 mg/l
ammónium: 0,5mg/l
nitrit: 0,5 mg/l
nitrát 50 mg/l
vezetőképesség: 2500 mikrosiemens centiméterenként

Forrás: Országos Közegészségügyi Intézet


A víztisztító teszt eredményei

A mintavétel előtt cserélt szűrővel működő Brita Classic nevű készülék által tisztított vízben nem érte el a határértéket a telepszám, viszont több ammóniumot találtak benne, mint amennyi megengedett. Az ammónium megjelenésének veszélye - hangsúlyozta Borsányi -, hogy bakteriális tevékenység miatt nitritté alakulhat, de a kezelt vízben még nem jelent meg ilyen vegyület.

Ammónium az OKI feltételezése szerint az új szűrő nem megfelelő üzembe helyezése miatt alakulhatott ki, vagyis üzembe helyezés előtt a készülék tulajdonosa nem áztatta a szűrőt. Ám a tulajdonos, mint állítja, szűrőt az előírásnak megfelelően aktivizálta. Szerinte érdemes lenne többször megismételni a víztisztító tesztet, több szűrő használatánál, hogy kiderüljön, ez technológiai hiba, vagy valami más oka lehet a szennyeződésnek. A Brita szűrő további, speciális problémája az ezüstözött aktív szénből kioldódó - WHO ajánlás feletti - ezüst. Az ezüstöt fertőtlenítő hatása miatt alkalmazhatják a víztisztisztító berendezésekben, tolerálható mennyisége 0,1 mg/l, de a csecsemők érzékenyebbek, mivel ez az anyag számukra mérgező lehet. Ezért csecsemők részére 0,01 mg/l koncentráció felett nem javasolható. Az ammónium és az ezüst értéke - a készüléket azóta is használó kétgyermekes családapa szerint - elgondolkoztató.

Nitritet három mintában - a Nikken PiMag, az eSPRING, valamint a TGI RO berendezésben is - találtak, de egyik esetben sem haladta meg a határértéket, vagyis a 0,5 mg-ot literenként. A nitrit elsősorban olyan esetben jelenik meg, amikor egyes baktériumok az ammóniumból nitritet állítanak elő, de valamilyen okból a nitrit nem alakul át nitráttá. A megengedett határérték felett a nitrit szintén megbetegedést okozhat.

A baktériummal szennyezett készülékeket - az OKI ajánlása szerint - minden esetben fertőtleníteni kell, amihez a gyártó vagy forgalmazó véleményét kell kikérni. Javaslatuk szerint fontos a használati útmutató betartása, a berendezések rendszeres karbantartása és a kisberendezések baktériumok elleni védelme. Ennek leggyakoribb módjai az UV-lámpa, valamint az olyan aktívszén alkalmazása, amelynek baktériumok elszaporodása elleni védelme valamilyen módon meg van oldva (nanotechnológiával előállított aktívszén, ezüstözött aktívszén, KDF szűrőházban lévő aktívszén). Továbbá a szűrőket - amelyik készülékhez tartozik, ott az UV-lámpát is - meghatározott időközönkénti cserélni kell.

Nemcsak a baktériumok elszaporodása, hanem a víz vezetőképességének csökkenése is problémát okozhat a fogyasztásnál. A vezetőképesség ugyanis, mint az OKI a vizsgálat értékelésénél hangsúlyozta, az összes szervetlen ion mennyiségével van összefüggésben.

Az ionok közül főként a kalcium és a magnézium mennyiségének csökkenése jelenthet kockázatot. Az ivóvízben lévő kalcium azért fontos a szervezet számára, mert a magyar étkezési szokások alapján kevés tejterméket fogyasztunk, s így a kalciumbevitel egyik fontos forrása az ivóvíz.

A kalcium hiánya az ionháztartás felborulását, csontritkulást okozhat. Ezért sem javasolják a szinte ionmentes víz hosszú távú, kizárólagos ivóvízként történő fogyasztását, különösen a nyári, kánikulai időszakban. A túl nagy kalciumtartalmú víz viszont vesekövet okozhat, emiatt szerepel a kormányrendeletben minimum (50 CaO mg/l) és maximum (350 CaO mg/l) közötti érték.

A megengedettnél kisebb, azaz literenként harmincegy mikrogramnyi értéket három - a visszasózó patron nélküli RO berendezés, a Brita Classic és a TGI márkájú, fordított ozmózis elve alapján működő - készüléknél mérték. Ez utóbbiban annak ellenére, hogy a készüléket olyan visszasózó patronnal szerelték fel, ami épp a kalcium- és magnéziumionokat lenne hivatott pótolni.

A TGI RO készüléket forgalmazó TGI Tisztavíz Kft. képviselője elmondta, ismeri a felsorolt problémákat, de azt is hangsúlyozta, a szóban forgó készülék nem a terméke. A kezelt víz ásványianyag-tartalma szerinte visszasózással növelhető a kívánt mértékben, de sehol máshol a világban nem kritériuma a kezelt víznek, csak a magyar szabvány írja elő.

A kezelt víz határérték alatti összes keménysége (kalcium és magnézium) miatt az OKI javasolja nagyobb kapacitású visszasózó patron alkalmazását, illetve azt, hogy a kezelt vizet ne alkalmazzák hosszú távon kizárólagos ivóvízként.

A kormányrendeletben meghatározott vízkeménységi határértéket a 8-ból 5 készülékben - Kenwood és LUX, eSpring, Nikken Pi Mag, Everpure által tisztított vízben - mértek.

A bevizsgált készülékek többsége a víztisztítás során csökkentette a vas és a klór vízbeni mennyiségét, de száz százalékosan csupán a TGI és az RO szűrte ki mindkét vegyületet. A vas mennyiségének csökkentése azért is előny, mert nagy koncentrációban elszíneződést, ízproblémákat okozhat a vízben. De sokan megfeledkeznek arról, hogy a csapvízben lévő klór megfelelő szinten tartja a baktériumok számát - mutat rá az OKI.

Mivel a legtöbb kisberendezés csökkenti a víz klórtartalmát, ráadásul a kiszűrt szerves anyagok és a kisberendezésekben található műanyagokból származó szerves anyagok jó táptalajt biztosíthatnak a baktériumoknak, azok könnyen szaporodnak, különösen, ha melegben, azaz hűtés nélkül tárolják a készüléket. Már csak hab a tortán, hogy ha néhány napig nem használják, jó eséllyel többszöröződik meg a bacilusok száma.

Forrás: hvg.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

ZepterGirl, 2015. március 12. - csütörtök 00:13

Azért a mi viztisztitonkat nem mertek bevallalni,hogy letesztelik:) 5 lépcsős szűrőrendszerrel dolgozunk, ezek kötött van aktív szenszuro és fordított ozmozis membrán. Ha valaki igazán próbál utána járni,én kb 3 hete,észre veszitek a kis csusztatasokat. Pl: a vizmuvek belső vizsgálata/cikke, vagy hogy a nagy leleplezes a viztisztitokkal kapcsolatban,a lap alján pedig hogy vedd meg a termekuket. Ha bárkinek komoly kérdése van, bátran keressen meg:hr.dora1003@gmail.com

Nagy Klaudia, 2015. március 05. - csütörtök 10:18

Jó lenne, ha tesztelnék a PurePro és a Biocom készülékeket is egyszer. Ahogy látom, elég sok helyen kapni őket. Kíváncsi lennék, hogy tudnak e annyit, mint a dupla annyiba kerülő társaik. PurePro http://www.viztisztitomarket.hu/purepro-ro-105 Biocom http://olx.hu/hirdetes/forditott-ozmozis-csaladi-viztisztito-ID1BJnX.html#9be22dfb31

Nagy Istvánné, 2014. augusztus 18. - hétfő 13:46

Tudna valaki nekem mondani valamit a Cristalle Aqva víztisztítóval kapcsolatba mondani valamit engem ők vertek át. Nagy Istvánné

Víztisztító GURU, 2013. július 20. - szombat 07:48

Víztisztító értékesítésben gyakori átveréseket itt találja: http://viztisztitoguru.hu/category/megtevesztes-es-atveres/

Gaál Béláné, 2013. február 12. - kedd 19:31

Most akkor melyiket érdemes megvenni az aktív szenest vagy az ozmózis rendszerűt? Melyik márkát válasszam, ha most akarok venni, a rengeteg adattól inkább elbizonytalanodtam, maradjon a csapvíz?

Vizesember, 2012. január 21. - szombat 12:10

WaterMan, 2011. június 18. - szombat 01:40 A vizsgálat eredményeinek részletes elemzése, összefoglaló táblázat: http://viztisztitos.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1145536 Válasz erre: A táblázatból kiderül, hogy a 3 aktívszenes víztisztító közül az eSpring volt a legjobb! A feltárt probléma meg lehet, hogy egyedi eset.

Vizesember, 2012. január 21. - szombat 12:02

WaterMan, 2009. június 02. - kedd 00:25 „Bár a vezetékes víz az egész országban iható” - Tehát folyékony. Mert van olyan település, ahol a Magyar ideiglenes határértékeket is túllépi a víz káros anyag tartalma. Azt a határértéket, ami az Európai határértékekhez képes pl. az arzénból 5X-ösét, a kékcsecsemő halált okozó nitrit 10X-esét, és Európában már betiltott permetező szerből (Propanil) 1750X-es mennyiséget engedélyez. Azt, hogy azt a 1750-szeres értéket nem lépte e túl, 5-10 évente egyszer ellenőrzik. De azért azt sem tanácsolnám senkinek, hogy az ilyen határértéken belüli vizet fogyassza! Nem hiszem, hogy a Magyar polgárok, kisgyermekek szervezete 1750-szer többet bírna, mint Európai társaiké. „Azt viszont nem ellenőrizte, hogy milyen mennyiségben találhatóak gyógyszermaradványok, hormonok, illetve arzén a tisztított vízben.” Az arzén kivételével a csapvízben sem ellenőrizte. Pedig tudjuk, hogy ezek az anyagok tonnaszámra kerülnek vizeinkbe. Egy jó minőségű RO berendezés ezeket is el tudja távolítani. „Fontos azt is kiemelni, hogy a készülékek engedélye vezetékes ivóvíz utókezelésére vonatkozik, egyedi kútvizek kezelésére nem.” Természetesen csak olyan víztisztító berendezésre lehet ilyen engedélyt kiadni, aminek pontosan ismertek az anyageltávolítási képességei, részletes összetevők szerint. Európa első vízkezelő berendezéseket gyártó nagyvállalata, aki fordított ozmózis elvén működő víztisztítót fejlesztett ki (CEASA), mára olyan víztisztítót is kifejlesztett (Osmotic Silver), amely - a kútvíz összetételének részletes vizsgálata után - akár a kútvizek kezelésére is alkalmas lehet, mivel rendelkezik a részletes anyageltávolítási képességéről tanúsítvánnyal. A kútvíz összetétele és a berendezés anyageltávolítási képességéből egyszerűen kiszámolható, hogy alkalmas e iható vizet biztosítani. „A vizsgálat nyolc különböző típusú - három fordított ozmózis elvén működő (a TGI visszasózó patronnal, a RO anélkül, a LUX by-pass /kezelendő víz visszakeverése a tisztított vízhez/ alkalmazásával működik), két darab kancsós (Kenwood, Brita), valamint három aktívszénszűrővel működő (Nikken Pi Mag, eSpring, Everpure) - készüléket hasonlított össze. A nyolc bevizsgált készülékből a vizsgálat hétben talált jelentős számú baktériumot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a telepszám a - OKI gyakorlatában alkalmazott - kifogásoltsági határértéket (500/ml) meghaladta, vagyis egészségügyi szempontból nem elfogadható - mondta Borsányi Mátyás, az OKI vizsgálatát vezető munkatárs. Az egyik vízmintában ráadásul a természetes vizekben gyakori Pseudomonasok is kimutathatók voltak.” 1. Bouquet Everpure: csapvíz telepszám: 150/ml, Bouquet Everpure: 910/ml; 2. Kenwood: csapvíz: 0/ml, Kenwood 1000/ml; 3. TGI RO: csapvíz: 63/ml, TGI RO: 530/ml; 4. RO készülék: csapvíz: 0/ml, RO készülék: 660/ml ebből Pseudomonas: 25/ml; 5. Nikken Pi Mag: csapvíz: 69/ml, Nikken Pi Mag: 1000/ml; 6. Lux: csapvíz: 9/ml, Lux: 590/ml; 7. eSpring: csapvíz: 0/ml, eSpring: 860/ml; 8. BRITA Classic: csapvíz: 0/ml, BRITA Classic: 150/ml (határérték alatti, de befertőződött, pedig közvetlenül szűrőcsere után mérték) és olyan berendezés is van ezek között, ami tartalmaz egy átfolyós rendszerű UV-C csírátlanító lámpát is! Látható, hogy nem sokat ér! (Egyáltalán működött? Mi garantálja, hogy az előírt csereperiódus alatt nem ég ki, mint bármelyik más fényforrás?) - Sajnos visszaüt, ha valaki elhamarkodottan, kellő körültekintés nélkül választ magának egy vízminőség-módosító készüléket (nem véletlen, hogy nem víztisztítót írtam!). Miért várja valaki is, hogy egy porszívókat (egyébként nagyon jó porszívókat), konyhai robotgépeket gyártó cég, ugyan azt a minőséget tudja nyújtani, mint egy hosszú évtizedek óta, milliárdos fejlesztéseket végrehajtó vízkezelő specialista nagyvállalat? (A CEASA sem tudna olyan porszívókat gyártani mint a Lux, a jelentős lépéshátrány miatt, de nem is próbálkozik!).) Nem is beszélve az olyan - sokszor távolkeleti - kis cégekről, akik a CEASA 20-30 évvel ezelőtti technológiájának gyenge utánzatait gyártják, vagy - Európában, Amerikában - gyenge, távolkeleti alkatrészekből összeszerelik és forgalmazzák! - A Magyarországon is hozzáférhető Osmotic Silver víztisztító berendezés már olyan egyedülálló fertőtlenítő rendszert tartalmaz, ami garanciát nyújt arra, hogy a berendezés csapjából kifolyó víz mindig, minden körülmények között fertőzésmentes. Itt a tartályban helyezkedik el a megfelelő teljesítményű UV-C csíramentesítő lámpa, amely a vezérlés szerinti időközönként - a szűrőházak átöblítésével kiegészítve - több perces átvilágítási idővel megakadályozza a tartályban álló víz (és a szűrők) befertőződését, nem a tartály után próbálja az átfolyás töredék-másodperces időtartama alatt elpusztítani a fertőzött tartályból kilépő milliónyi korokozót. Nem véletlen, hogy erre, az egész Európában érvényes engedéllyel rendelkező, piacvezető víztisztító berendezésre maga a világ legelismertebb mikrobiológiai intézete, a Párizsi Pasteur (Pasztőr) intézet adott ki tanúsítványt, hogy minden körülmények között fertőzésmentes vizet biztosít! Ráadásul, mivel megakadályozza a befertőződést, a korokozók által termelt mérgek sem kerülhetnek a tisztított vízbe, amit egy utólagos UV kezelés semmiképpen nem tudna semlegesíteni! (a részletes működési elv megtekinthető a http://viztisztitos.lapunk.hu oldalon, a technológia menüpont alatt) „A baktériumok elszaporodása, az íz- és szaganyagok megjelenése, illetve a vízminőségromlás kockázata az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) tájékoztatása szerint csökkenthető a rendeltetésszerű üzemeltetéssel, a karbantartásra vonatkozó előírások betartásával.” - Elég nagy baj lenne, ha megfelelő odafigyeléssel, az előírások bemagolása, és észbenntartása után, azt érnénk csak el, hogy kevesebb az esély, hogy a víztisztítónk rosszabb vizet ad, mint ami belemegy! - Tegye ezt a berendezés számítógépe, ami a víz minőségének folyamatos - a berendezésen belül több ponton történő - elemzése alapján vezérli a víztisztítás folyamatát, figyelmeztet, és szükség esetén le is tilt, ha veszélyben van a tisztított víz minősége! Így mindig makulátlan minőségű vizet fogyaszthat! „De, mint az OKI és a hvg.hu közös vizsgálatából kiderült, a használati útmutató betartása sem elegendő óvintézkedés minden esetben. A Brita Classic és a Nikken PiMag víztisztítónál ugyanis közvetlenül szűrőcsere után vizsgálták a vizet. Ahogy a készülékek OTH-engedélye sem garancia arra, hogy használat közben nem szaporodnak el a baktériumok.” - Viszont egy, a vízminőség lehető legmagasabb szintű biztosítására elkötelezett, hozzáértő, és több évtizedes fejlesztési tapasztalattal bíró cég megalkuvást nem ismerő folyamatos fejlesztése igazi garancia! „Az ionok közül főként a kalcium és a magnézium mennyiségének csökkenése jelenthet kockázatot. Az ivóvízben lévő kalcium azért fontos a szervezet számára, mert a magyar étkezési szokások alapján kevés tejterméket fogyasztunk, s így a kalciumbevitel egyik fontos forrása az ivóvíz. A túl nagy kalciumtartalmú víz viszont vesekövet okozhat, emiatt szerepel a kormányrendeletben minimum (50 CaO mg/l) és maximum (350 CaO mg/l) közötti érték.” - Tehát ezzel az 50 mg vízkővel kéne pótolnunk - ami D vitamin, és különböző aminosavak hiányában hozzávetőleg 1%-ban hasznosul csak - (többel ne, mert az már növeli a vesekő és a különféle meszesedések veszélyét) azt a 1000-1300 mg szerves kalcium szükségletünket, amit az ásványvizekkel egy árban lévő tejjel, vagy sajtokkal (10-20 dkg) könnyedén megtehetnénk? A tejet a gazdák meg nem tudják eladni! Jó ez a rendelet? Talán hallott valaki olyat, hogy ahol kemény a víz, ott ismeretlen a csontritkulás? „Mivel a legtöbb kisberendezés csökkenti a víz klórtartalmát, ráadásul a kiszűrt szerves anyagok és a kisberendezésekben található műanyagokból származó szerves anyagok jó táptalajt biztosíthatnak a baktériumoknak, azok könnyen szaporodnak, különösen, ha melegben, azaz hűtés nélkül tárolják a készüléket. Már csak hab a tortán, hogy ha néhány napig nem használják, jó eséllyel többszöröződik meg a bacilusok száma.” - Ezért lenne fontos, hogy az Osmotic Silver víztisztítóhoz hasonlóan, csak szigorúan ellenőrzött és minősített, orvosi/élelmiszeripari anyagok érintkezhessenek a tiszta vízzel. Ezekből az anyagokból a víz minőségét veszélyeztető anyagok nem oldódhatnak ki! Sajnos ezt a legtöbb gyártó nem tartja fontosnak! További információkról, és a vizek kezelésének lehetőségeiről a www.viztisztitos.lapunk.hu oldalon olvashat. Hérics Nándor osmosiswater@gmail.com www.viztisztitos.lapunk.hu 06 70 549-5590” Válasz erre: Tisztelt WaterMan! Ez rendben van, viszont az eSpring piacvezető víztisztító, NSF minősítése szerint – az egyedileg fejlesztett aktívszenes víztisztítók közül – a leghatékonyabb víztisztító rendszer! Hangsúlyoznám, hogy ugyan az a minősítő szervezet adta ki a tanúsítványát, az NSF, mint az általad ajánlott víztisztítónak. Akinek fordított ozmózisos víztisztítóra van szüksége, vegye azt, akinek meg aktívszenes víztisztítóra, annak meg ott az eSpring.

spartaco, 2011. október 22. - szombat 08:22

Természetesen a hazai csapvíz európai minőségű, sőt... Elgondolkodtató azonban az, hogy az emberek miért vásárolnak nyakra főre "ásványvíz"-nek csúfolt, sokszor silányabb minőségű, általában saját márkás "ivóvizeket". Talán azért, mert érzik, hogy a vezetékes vízzel valami nem jó. Pedig ha tudnák, hogy ezek a fantasztikus ásványvizek a nyári kánikulában a legnagyobb multiknál is a hátsó fedetlen részen aszalódnak. A PET palack ugye meg kőolaj származék a nap meg csak süti szegény PET palackot, illetve az ásványvizet. Lehet nem túl szakmai és tudományos tálalása a problémának, de ez sajnos csak 1 ok arra, hogy miért kell az ivó, sőt a fürdő vizet is tisztítani (kezelni) háztartáson belül. Az ásványi anyag visszasózás meg valóban fontos ha csak RO víztisztítási folyamattal előállított ivóvizet fogyasztunk. Valóban eltérnek különböző országok szabványai ezen kérdés tekintetében és eltérnek a táplálkozási szokások is(ásványi anyag bevitel tekintetében fontos). Ezért a mi általunk forgalmazott PurePro víztisztító termékekhez a magyarországi viszonyokkal kompatibilis, nagyobb "teljesítményű" AIMRO visszasózó egységeket ajánljuk. http://viztisztito-nagyker.hu

Jakab Bálint, 2011. október 05. - szerda 11:02

A látottak alapján az Aquaphor víztisztító berendezéseket http://www.aquaphormodern.hu sem vizsgálták a nagy víztisztító tesztben, pedig van OTH engedélyük és elég jó a szűrési hatékonyságuk. Persze nem ez volt a lényeg gondolom a kiválasztásnál. Ezek az ivóvíztisztítók olyan szűrési rendszerrel rendelkeznek, amit érdemes lehet itthon használni konyhai víztisztítás során. Az oldal segít választani az érdeklődőnek, hogy kinek mi az optimális készülék választás. http://www.aquaphormodern.hu/ivoviztisztito.html

Echo, 2011. június 26. - vasárnap 02:01

Milyen kár, hogy éppen azt a készüléket nem vizsgálták, amelyet a kedves víztisztítós oldal munkatársai önzetlenül és kérés nélkül odaillesztettek a táblázat végére. Ez ugyanis minden problémára szinte 100%-os megoldást ad. Ejnye már, hiszen pont ilyet kell beszerezni. Az oldal munkatársai persze segítenek. A táblázat előtt és után pedig részletesen bemutatják miért is olyan jó az övék és csúnya rossz az összes többi. De jó.


1 2

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza