Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hajhullás és ellenszerei

2009. május 20. - szerda 11:52
Címkék: kozmetikum, adalékanyag, egészség, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

„Garantált hajnövekedést okoz!”, vagy: „Már az első használat után változás tapasztalható!”. A hasonló szlogeneket jobb óvatosan kezelni, mert általában nem tükrözik a valóságot: a hajhullás ellen nincs tökéletes gyógymód.


A hajhullás minden embert érint, napi ötven-nyolcvan szál elvesztése természetes dolog. A problémák akkor kezdődnek, amikor a hajvesztés látványossá válik. Ilyenkor első utunk feltétlenül a bőrgyógyászhoz vezessen! A bőrgondozók nagy valószínűséggel meg tudják állapítani, mi okozza a problémát, és, hogy mivel tudjuk kezelni azt. Egyes gyógyszertárakban pusztán kíváncsiságból is kivizsgáltathatjuk hajunkat, néhány hajgyógyászat pedig mikrokamerás módszerrel végez elemzést, két-háromezer forintért.


Reverzibilis és irreverzibilis hajhullás, okok, kezelések

Az okokról és gyógymódokról Dr. Simola Margittal, a budapesti VIII. kerületi bőrgondozó vezető főorvosával beszélgettünk. "A hajhullásnak két fontosabb típusa van, a diffúz (szétszórt), illetve a foltos hajhullás. A két jelenség oka egymástól eltérő. A diffúz hajritkulás egyenletes. Okozhatja táplálkozási hiányosság: gondolhatunk vas-, vagy fehérjeszegénységre, ezek a hajhagymák táplálásának szükséges összetevői. Jellemző lehet vegetáriánusokra, sőt egyszerűen a helytelen táplálkozás is okozhatja." - ismerteti az átmeneti kopaszodás egyik legfőbb okozóját a főorvos, majd a gyógyulás útját is megmutatja: " Legjobb ellenszer a vegyes táplálkozás. Étrendünk legyen gazdag állati és növényi fehérjékben, növényi zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A változatosság is fontos." Szintén diffúz hajhulláshoz vezethetnek a lázas- és fertőző betegségek, a toxikus anyagok, a gyógyszerek (fogamzásgátlók). A stressz is okozója lehet hajvesztésünknek. Végül, a pubertáskori fokozott androgén-hormon termelés ugyancsak hajhulláshoz vezethet. A kopaszodás ezen módjai az alapbetegség kezelésével, adott esetben a toxikus gyógyszerek elhagyásával gyógyíthatóak.

Forrás: Fogyasztók/Tóth sándor Péter

Rossz táplálkozás, stressz vagy örökölt hajlam?


A hormonális betegségek okozta hajhullás már lassabban gyógyul. Ilyen pl. az androgén típusú kopaszodás. "Ezt a férfi nemi hormonok túlsúlya okozza, akár nőknél, akár férfiaknál. Az erősebbik nemnél emiatt alakul ki a ’titkos tanácsos’ hajtípus (a fejtetőn kihullik a haj, csak körben marad meg). A nőknél is van androgén típusú hajhullás, főleg a változó kor körül, hormonproblémák miatt. Ezek csak nagyon óvatosan és csak helyileg kezelhetők. Olyan hajszeszt, vagy gyógyszert kell választanunk, amely helyileg tartalmaz nemi hormont. Ilyen szempontból különbséget kell tenni a nőknél és a férfiaknál alkalmazott hajszeszek és gyógyszerek között."

A hajhullás eddig említett, enyhébb formái visszafordíthatóak, de léteznek irreverzibilis (visszafordíthatatlan) folyamatok is - Simola doktornő ezekről is beszélt: "Ezek az úgynevezett autoimmun betegségek (a szervezet a saját antigénjei ellen termel antitestet) mellé társuló hajhullások. A másik ilyen a gombás fertőzések okozta kopaszodás, de ez nálunk ritka. Mélygombás fertőzés esetén foltokban hullik ki az ember haja és soha nem is nő vissza." Léteznek betegségek, amelyek nem közvetlen okozói a hajhullásnak, de hozzájárulnak: "Ilyen pl. a seborrhea. Jóindulatú betegség, de időről-időre kiújul. Hasonló a pikkelysömör is, ám az még súlyosabb." - mondta el a bőrgyógyász. Az okok felsorolásából a hajfestés sem maradhat ki - ez szintén káros a hajra. Főleg a sötét haj világosra festése veszélyes, de a sűrű festés és a hajszín gyakori váltogatása is hajvesztéshez vezet. Festés mellé ezért javasolt pl. hajápoló olajakat alkalmazni.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A hajfesték sem hajbarát...


Dr. Simola az általános kopaszodás elleni védekezés sarkalatos pontjait eképpen összegzi: "Legfőbb az egészséges életmód, amit megfelelő étkezéssel és a stressz minimalizálásával érhetünk el. Fontos, hogy hajunk és fejbőrünk típusát figyelembe véve mossunk hajat. Akinek zsíros, korpás, esetleg seborrheás a haja, minden nap mossa meg. Akinek vékony, törékeny, száraz hajszálai vannak, annak csak négy-hétnaponta javasolt a hajmosás. Hajtípushoz igazodva használhatunk helyi szereket is, amivel a fejbőrt még egészségesebbé tehetjük - a seborrheánál ezzel megnyújtható a tünetmentes időszak. A különféle pakolások is jót tehetnek a megviseltebb hajnak: például a búzacsírás, vagy mukoproteines."


Nagyotmondó reklámok, hajnövesztő szerek

Mindenki találkozott már hihetetlenül hangzó, mégis nagyon csábító reklámokkal a kopaszodás elleni csodaszerekről. Pl. "Már az első használatok után észlelhető lesz a változás, a haj megerősödik, növekedésnek indul". Elkeseredettségünkben talán hajlamosak is volnánk ezeket a szlogeneket elhinni; mégse tegyük! "Kizárható, hogy az azonnali hatásról szóló reklámok igazak legyenek. Ahogyan nem lehet egyik óráról a másikra megőszülni, úgy a hajunk sem nő vissza ilyen gyorsan. Ez biológiailag nem lehetséges. Kell lennie egy növekedési fázisnak, egy nyugalmi fázisnak, és egy végső fázisnak. A növekedés éveket, kb. négy-hat évet vesz igénybe. Ahhoz, hogy egyáltalán bármilyen változás állhasson be, hónapok szükségesek, általában három-négy hónap." - leplezi le a marketingszöveget a bőrgyógyász. Az ilyen, cseppentős hajnövesztő termékeket általában meglehetősen drágán, tizenötezer forinttól árulják. A habok már olcsóbbak, ötezer forinttól juthatunk hozzájuk.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
A különféle hajápoló szerek rengetegében a VIII. kerületi Hajnal Gyógyszertár vezetője kalauzol bennünket: "Hajnövesztők hatására egészen más küllemű haj nő, inkább szöszszerű. A régi haj és a kopasz terület behajasodása egymástól eltérő módon látszik. A szerek (akár külsőlegesek, akár belsőlegesek) általában alvó hajhagymáinkat stimulálják, amelyek ennek hatására elkezdenek intenzív módon működni. Nincs különbség női és férfi fejbőr, vagy haj kezelése között. Kén, kátrány, korpaelleni készítmény, esetleg szteroidok jöhetnek szóba. Alapvetően ezek az összetevők segíthetnek, az eset súlyosságától függően, ebben a sorrendben." Kétszázötven milliliteres hajszeszek hatszáz-kétezer forintért kaphatóak, a gyógyszertárakban. A cseppek már drágábbak, ötven milliliterért akár háromezer forintot is fizethetünk. A hajhullás elleni samponok ezerhétszáz- kétezer hétszáz forintba kerülnek. A különböző kapszulák három-ötezer forintért kaphatóak. Ám ezek használata sem lehet mindenre gyógyír: "Gyógytermékkel csak kisebb fokú hajhullás hozható helyre, és csak akkor, ha kúraszerűen kezeljük. Különféle hajregeneráló készítmények is léteznek, de ezek hatékonysága csak használatuk során derül ki. A különböző gyógynövényes hajszeszek kapszulás, vagy hajszeszes formában is kaphatóak, ezek a csalán-, vagy bojtorjánkészítmények. A kozmetikai szalonokban ampullás készítményeket is használnak, amelyek képesek a mélyebb hámrétegekben is hatást kifejteni.

A férfias hajhullásra kevesebb megoldás van. A különféle hajszeszek és bedörzsölők legfeljebb lassíthatják a folyamatot. A bőrgyógyászon kívül ilyenkor minden esetben érdemes szakorvossal - andrológussal, vagy urológussal - is konzultálni, hogy kiderítsék, nincs-e a háttérben más, veszélyesebb folyamat is."

Cikkünk következő részében a hajbeültetéssel foglalkozunk.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Gabo, 2013. október 27. - vasárnap 19:28

Akinek nem sikerült újra növeszteni a kihullott haját, úgy mint nekem sem, ajánlani tudom a Mane hajdúsítót, amely megnöveli a haj tömegét. A megritkult haj dúsabb lesz és eltakarhatja a kis kopasz foltot.

Zóny Dóra, 2013. április 16. - kedd 19:51

Szuper! Szeretnék üzletileg foglalkozni a termékkel.

Zsófi, 2013. február 25. - hétfő 14:40

Nekem a ginzeng ampulla és a B-komplex vitamin vált be hajhullásra. Már megjelentek a baba hajszálak. :) A ginzeng ampulla tulajdonképpen egy hajszesz, amit hajmosás után kell a fejbőrbe masszírozni. Fodrászkellék boltban lehet kapni. Ha ezeket még nem próbáltad, szerintem tehetnél velük egy kísérletet.

Nagy Ildikó, 2013. február 25. - hétfő 13:04

18 éves vagyok. Kb.2 éve folyamatosan hullik a hajam, már ott tartok, hogy teljesen átlátszik a fejbőröm a fejem tetején. Voltam nőgyógyásznál, bőgyógyászoknál, belgyógyásznál, pchihológusnál, sőt még hemopátiás kezelésen is. A hajam hullik folyamatosan, két naponta mosom a hajam, mert nagyon zsírosodik és nagyon szálkás is. Teljesen el vagyok keseredve,nem merek a tükörbe nézni. Az orvosok pénzileg teljesen levettek, de segíteni nem tudott senki, sőt még csak vissza sem hívtak, hogy megnézzék javult-e az állapotom. Ennyit az orvosi hivatásról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy megálljon a hajhullásom és talán még kinőhetne is valaha. Nagyon kérem a segítséget, ha tudnak segíteni.

Kinga, 2012. július 23. - hétfő 23:12

A segítségét szeretném kérni.Kb egy évtizede küzdök hajhullással. A különböző alternatív szerek pl. Dercos, revalid, volt hogy segítettek, vagy némiképp javítottak a helyzeten. De sajnos visszatérő a problémám. Jelenleg csomókban hullik a hajam, mosásnál tincsek maradnak a kezemben, elég sokkoló. Télen elég stresszes volt az életem, akkor foltok is kialakultak, de azóta megszűntek a stresszforrás és sok vitamint szedtem, így a foltok elmúltak, de a diffúz hullás erősödött. Voltam orvosnál is, enyhe pajzsmirigy alul működést és enyhe vérszegénységet állapítottak, kaptam mindkettőre gyógyszert. Mindkettőt több mint egy hónapja szedem de egyre rosszabb a helyzet azóta még jobban hullik. Mindenféle más vitamint is szedtem hónapokig, nem tudom mi lehet a gond. Kérem segítsen!

Mari55, 2011. augusztus 11. - csütörtök 15:39

Az én hajam a stresszes és rendszertelen életmódtól kezdett el hullani,és muszáj volt már valamit csinálnom.Akkor úgy döntöttem, hogy a tv-ben reklámozott Herb-Pharma Hair-t próbálom ki, mert mást nem nagyon ismertem. A hajhullásom egy idő után megállt, és lassan a kis hajak is elkezdtek nőni, sokkal rugalmasabb lett a hajam. Doktornő Önnek mi a véleménye erről a szerről? Vagy más megoldást javasolna?

Krisztina, 2011. április 07. - csütörtök 22:59

Tisztelt Doktornő! 33 éves vagyok és a hajam 80%a kihullott az elmúlt 3 évben. PCOS és pajzsmirigy alulműködésem van.A hajam ritka mindehol és el van vékonyodva. Tudna engem fogadni a rendelőjében? Van értelme küzdeni ez ellen a gyógyíthatatlan kopaszodáshoz vezető hajhullás ellen? Köszönöm:Kriszti

janika, 2010. február 11. - csütörtök 19:54

a foltos hajhullás egyszerűen sz*pás nicsen ellenszere és semmit nem lehet tenni

BĂłdi ZoltĂĄn, 2009. július 18. - szombat 15:06

Nem tudom miért, de a nevem nem jól olvasható. Bódi Zoltán a nevem és Berekfürdőn élek. Mellékesen a Berekfürdői gyógyvíznek is van köze a Fejbőr Regeneráló Gélemnek, amit 1,5 éve tesztelek. Mivel a gyógyvizünknek nagyon magas a JÓD tartalma, így kitűnő hatása van a bőrre. Tehát a gyógynövények, olajok és a Berekfürdői gyógyvíz, közös hatása eredményezi a hajhullás gyors megállítását és a haj új növekedés hatását. Mellékesen a korpa megszűnik, zsíros haj, száraz haj normálissá átváltozik és az ősz haj is vissza kapja az eredeti hajszínét. Kétszer olyan gyorsan nő a haj mint normálisan. Egészséges szép erőteljes dús hajjal koronázza meg a felhasználót. A Bódi Hajápoló termékekről bővebben tájékozódhat a www.bodihair.info oldalon Szívesen adok mindenkinek a tapasztalataimról és másokéról beszámolót.

BĂłdi ZoltĂĄn, 2009. július 17. - péntek 18:36

Körülbelül 35 éve Svájcban, elkezdtem kopaszodni. Apukám kopasz, hát én is kopasz. Örököltem, azt mondják sokan. Nem lehet ellene semmit tenni. Van remény! Teljesen az elején járok, de úgy tűnik, hogy a kopasz terület a fejemen, egyre szűkebb és kisebb. Ezt mondják akik a régi fényképet és mostanit összehasonlítják, vagy engem élőben látnak. Hölgyeknél egyenesen hihetetlen a hatás. Házilag készített fotók igazolják állításomat és szívesen megmutatom mindenkinek. www.bodihair.info oldalon megtekinthető a találmányom leírása, használata és a fotók. Jó egy éve kezelem a fejbőröm a fejbőr regeneráló gélemmel és láthatóan hat. Tudom, kitartás kell hozzá. Talán még 1 év és a teljes siker bejön. A termékem teszt időszakán van, de remélem ősszel a boltokban kapható lesz. 2 - 3 év múlva talán gyógyhatású készítményként lehet majd megvásárolni a Bódi Haj Ápoló termékeket. Kedves Doktornőnek szivesen átadok a találmányomból, hogy megvizsgálja. GYÓGYNÖVÉNYEK-ket tartalmaz, dermatológilag már meg van vizsgálva a DOTE által. Tekintsék meg: www.bodihair.info


1 2

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza