Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A leszokás ára: alternatív módszerek

Szabó Emese, 2009. május 18. - hétfő 15:33
Címkék: gyógyszer, árkörkép, egészség, mérgezés, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Előző írásunkban azokat a készítményeket és gyógyszeket tekintettük át, amelyek segíthetnek abban, hogy elnyomjuk az utolsó csikket, most pedig sorra vesszük a hagyományos orvoslás alternatívnak tartott területeit, valamint azokat a módszereket, amelyekre egyesek esküsznek.A dohányzásról való leszokás nehéz: ezt az érzést mindenki ismeri, aki próbálta már föladni káros szenvedélyét. A problémát az okozza, hogy a pöfékelés kétféle függőséget alakít ki: az első típus a farmakológiai függőség, azaz nikotinhoz való hozzászokás (ezen segítenek az előző cikkünkben bemutatott módszerek), a második pedig a pszichés hozzászokás, ami szintén komoly tüneteket okoz.

A két típusú függőség együttesen felelős amiatt, hogy a leszokófélben lévő dohányos feszült, ingerlékeny, türelmetlen és ideges, ég a gyomra, émelyeg, fáj a feje, csökken a koncentrálóképessége is. A megvonási tünetek miatt a dohányosok többsége annyira rosszul érzi magát, hogy végül mégiscsak rágyújt. A függőség erejét az is jól mutatja, hogy a nikotinpótló kezelések önmagukban csak az esetek húsz-huszonöt százalékában eredményesek tartósan.


Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Közbeszól a psziché


A leszokás kellemetlenségeiért persze nem csak a nikotinmegvonás a felelős: a dologban ludas a pszichés függőség is, hiszen a cigarettázás rutinja olyannyira beépül a mindennapokba, hogy a dohányos reflexszerűen rágyújt, még csak az okát sem tudja. Leszokás éppen azért csak akkor lehetséges, ha a dohányos mindkét függőségével megküzd. A pszichés függőségtől legkönnyebben úgy szabadulhatunk, ha a leszokni vágyó az orvossal, a pszichoterapeutával vagy családjával közösen kielemezzük azokat a pillanatokat, eseményeket, amikor rágyújtunk. A cél: kideríteni, hogyan kapcsolódik napi rutinunkhoz a dohányzás. A módszer segítségével megtalálható az „menekülőút”, melynek segítségével kiküszöbölhető a csábítás.

Ha a drágább megoldást választjuk, azaz pszichoterapeutához fordulunk, egy ötvenperces foglalkozásra nagyjából hétezer-nyolcezer forintot kell szánnunk (és minimum négy-öt alkalomra van szükség). A speciális magánklinikákon pedig alkalmanként húszezer forintnál többet is otthagyhatunk.


Hagyományos orvoslás - gyógyszer nélkül

A hagyományos orvoslásban a leszokás segítésére és a függőség leküzdésére hipnózist és akupunktúrát egyaránt alkalmaznak. Az akupunktúra - az egyik leggyakrabban használt kiegészítő kezelés - csökkenti a cigaretta utáni vágyat, enyhítve az elvonási tüneteket. Bár ez a módszer sem eredményes mindenkinél, fontos kiemelni, hiszen eredményessége tudományosan is alátámasztott. Egy megfelelően képzett akupunktőr sokat segíthet, ám a módszer terjedését gátolja, hogy kevés az igazi szakember és sok a sarlatán. A terápia első hetében egy-két alkalomból áll, amit három-négy hét elteltével, szükség esetén ismétlés követ. Az első kezelés ára öt- és tízezer forint között mozog, a második kezelés ára rendszerint alacsonyabb: ezt már négy-nyolcezer forintért elvégzik.

Az akupunktúra mellett a hipnózis hatásossága is bizonyított. A hipnoterapeuták szenvedélybetegek esetében rendszerint a neurolingvisztikus programozás (NLP) technikáját alkalmazzák, amivel a nemkívánatos beidegződések áthangolását érik el. A képzett hipnoterapeuta által végzett hipnoterápás kezelés alkalmanként nagyjából tízezer forint, a siker érdekében pedig legalább három-négyszeri ismétlésre van szükség. Magánklinikákon a hipnoterápia alkalmankénti tarifája - a pszichoterápiához hasonlóan - bőven húszezer forint fölé kúszhat.


Használni nem árt

A dohányzásról leszokni vágyók a hagyományos orvoslás által alkalmazott eljárások mellett más, alternatív módszerekkel is próbálkozhatnak. Kísérletezni ezekkel is érdemes, hiszen már a pszichoszomatikus hatás is csodát tehet, azaz már az is segíthet, ha elhisszük valamiről, hogy tényleg hatásos. Ilyen alternatív módszer például a biorezonanciás kezelés, ami egy speciális készülék testre rögzített elektródái révén történik. Az eljárás fájdalommentes, mellékhatása nincs, a nikotin utáni vágy pedig kezelés után állítólag egyből csökken. A kúrára egy egész és egy félig elszívott szál cigarettát kell vinni, melyek nikotin és kátrányanyag-tartalma mintaként szolgál. Segítségükkel állítják be az alkalmanként ötezer-hatezer forintba kerülő kezelés paramétereit. A leszokáshoz ígéretek szerint már egy-három alkalom is elegendő lehet.

Az alternatív leszoktató módszerek között említhető az elektromeridián-módszer is. Az eljárás úgy néz ki, hogy a kezelőgép segítségével az egyes pontokra gyengeáramot vezetnek, ami apró tűszúrásokhoz hasonló érzést eredményez. A szervezetben a reflexzónákon keresztül kiváltott inger hatására endorfin, azaz boldogsághormon keletkezik, ami segíti a leszokást. A kezelés után csökkenhet a megvonási tünetek erőssége, könnyebben hagyható el a cigaretta. Az ilyen kezelés ára hatezer-tízezer forint között mozog.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2019. június 25.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Ivett, 2019. június 23.

https://www.kerekparcity.hu/elektromos-pedelec-kerekpar...

Városi kerékpározás, kerékpárkülsők

Mária Ádám, 2019. június 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés