Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Itt a kullancsszezon - Védekezzünk!

Simon Tamás, 2009. május 15. - péntek 11:33
Címkék: fertőzés, egészség, vásárlás, gyógyszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A rovarcsípések egyik legveszélyesebbje a kullancs okozta marás, illetve az emiatt kialakuló betegségek. A vérszívókkal szemben oltással, különböző krémekkel, sőt, akár kerti kullancsirtással is védekezhetünk.


Tévhitek a vérszívókról

Számtalan, a kullancsokkal kapcsolatos tévhit él bennünk. A téves ismeretek, információk, eloszlatására érdemes közelebbről is megismerni ezeket a vérszívókat. A kullancsoknak körülbelül két tucat fajtája létezik, közülük a közönséges kullancs szemmel ugyan nem, helyette nyolc lábbal rendelkezik, tehát inkább pók, mint rovar.

Forrás: photos.com
Elülső lábain speciális érzékszerv található, mellyel melegvérű áldozatainak szén-monoxid kibocsátását érzékeli. Hő kibocsátása, illetve szag alapján is jól tud tájékozódni. A kullancs a közhiedelemmel ellentétben nem fákon lakik, nem is innen cserkészi be gyanútlan áldozatait. Ezek az állatok a nedves aljnövényzetet kedvelik, nem szeretik az erős fényt és a szárazságot. Rámásznak az általuk kiszemelt csemegére, a fáról csak ritkán pottyannak áldozatukra.


Támadásba lendül a „ragadozó”

A kullancs miután feltérképezte az áldozata testét, megfelelő behatolási pontot keres azon. Nyelvével érzésteleníti a bőrfelületet, ami általában a test hajlatainak környéke, majd elülső lábai segítségével felvágja a bőrt, ormányával pedig a testbe fúrja magát. A beágyazódást követően nem kezd egyből vérszívásba, de a nőstény kullancs akár napokig is képes vért szívni. Mindezt észrevétlenül, fájdalommentesen. Az áldozatból szívott vér az állat potrohába kerül, ez a vérszívó által terjesztett Lyme-kór legfőbb forrása.

Forrás: MTI

Csapdába esett vérszívók - a globális felmelegedés következtében, az egyre enyhébb telek miatt Európában egész évben aktívak a kullancsok


A kullancs által hordozott többi kórokozót a nyálmirigy tartalmazza. Az emberre veszélyes agyvelő-, agyhártyagyulladás ellen már létezik védőoltás, míg a korábban említett Lyme-kórral szemben nincs hatékony ellenszer. Érdemes tehát a természetben töltött órák ideje alatt védekezni a kullancscsípések ellen.


Spray-k, krémek, kullancsriasztó szerek és kellékek

A vérszívók támadásának visszaverésére házi patikánkat érdemes különböző kullancsriasztó termékekkel felszerelni. Néhány éve még sokan fokhagymával, illetve polibé tablettákkal védekeztek a kullancscsípés ellen, ma már különböző sprayk, krémek, karkötők segítségével vehetjük fel a küzdelmet velük. A gyógyszertárakban, drogériákban kapható termékek többsége nemcsak kullancs-, de szúnyogriasztó is. Szaguk sajnos sokszor nem éppen kellemes, de három-négy órán keresztül távol tartják a vérszívókat a szervezettől. Ezeket a spray-ket és krémeket nem szükséges az egész testfelületen használni, elég csak a testnek azon pontjain, ami a ruházatból kilátszik. Használat előtt az allergiás reakció elkerülése végett érdemes ezeket a termékeket egy kisebb bőrfelületen tesztelni. Amennyiben viszont nem szeretnénk néhány óra elteltével újra krémezni vagy fújni magunkat, használjunk kullancsriasztó karkötőt. A karperec káros anyagot nem tartalmaz és akár tizenkét órán keresztül is véd a vérszívókkal szemben.

Forrás: MTI

Ammóniával átitatott lepedővel csalogatják elő a fűben megbújó kullancsokatOltásra fel!

A kullancsok által terjesztett betegségek közül az agyvelőgyulladás ellen véd az a hazánkban is alkalmazott védőoltás, ami csak és kizárólag gyógyszertárban szerezhető be. „A teljes védelemhez három oltásra van szükség. Az első kettőt egy hónapos különbséggel kell beadni, a harmadikat hat hónappal később. Olyan oltás is van, amellyel szervezetünk védelme már huszonegy nap alatt kiépíthető. Jelenleg kétféle oltóanyag létezik: felnőtteknek, illetve a 2-12 éves korosztálynak. Az oltási reakciók között szerepelhet enyhe hőemelkedés, bőrpír, illetve néhány órás fejfájás” - tudtuk meg Takács Orsolya gyógyszerésztől. Az oltóanyagot a háziorvos adja be, akivel érdemes az oltás beadása előtt egyeztetni. Az oltások ára kétezeregyszáz illetve ötezerkilencszáz forint.


Kullancsirtás a kertben

Lakókörnyezetünket kerti kullancsirtással tehetjük kullancsmentessé. A leghatékonyabb módszer a többlépcsős irtás, melynek segítségével a későbbi kullancspopulációk kialakulása is megelőzhető. Mentesítés során a szakemberek nagynyomású készülék segítségével juttatják a méreganyagot a növényzetre másfél méteres magasságban. Az irtás során használt szer az emberi, illetve az állati szervezetre káros anyagot nem tartalmaz. A kullancsirtást követő huszonnégy órában nem ajánlott a kertben történő tevékenykedés.

Forrás: MTI

Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke egy állati fehérjével átitatott kullancscsapdával gyűjti be az élősdieket a Margitszigeten


Lakókörnyezetünk kullancsmentesítésének ára területfüggő. Egy ezer négyzetméteres terület esetében ez tíz-tizennyolcezer forint között alakul. A kertbe "tévedő" sünök különösen sok kullancsot képesek behozni. Kertünk mellett érdemes háziállataink rovartalanítására is figyelmet fordítani. A kutyák, macskák vére gyakori tápláléka a kullancsoknak, ezért esetükben is fontos a megelőzés.  A porok, aerosolok, nyakörvek mellett bőrre csepegtethető készítményt is választhatunk, ez utóbbiak már más élősködő rovaroktól is megvédik kedvenceinket. Ezen termékek ára kettő és tízezer forint között változik.


Ha már megcsípett…

Kullancsszezonban minden este szánjunk időt testünk átvizsgálására, különös tekintettel a hajlatokra! „Amennyiben bőrünkön kullancscsípést észlelünk, nem kell kétségbe esni. Semmiképpen sem kenjünk rá krémet vagy olajat.

Forrás: MTI

Kullancs-eltávolító csipesz használata


Ha nincs kéznél kullancskiszedő csipesz vagy kanál, ami egyébként a patikákban kapható, sima szemöldökcsipesszel fogjuk meg a kullancsot és egy határozott mozdulattal rántsuk ki a bőr alól a vérszívót.” - tanácsolja dr. Nagy Sándor háziorvos. Ha az állat feje bele szakad, sem kell aggódni,ugyanis az később magától kilökődik. A szabadban eltöltött órák alatt tehát érdemes ügyelni arra, hogy öltözékünk alulról megfelelően zárt legyen, fejünkön lehetőleg viseljünk sapkát, s kenjük vagy fújjuk be azokat a testrészünket, amelyeken nem viselünk ruhát. 

 termék  ár (forint)
 Bugs lock szúnyog és kullancsriasztó karkötő  740
 Galaktiv bio kullancsriasztó spray  1290-1460
 Kullancseltávolító kanál három darab  1040-1250
 Kullancskiszedő csipesz  1190-1420
 Szuku szúnyog- és kullancsriasztó 50 ml  890-1100
 Vape Derm csípést megelőző spray szúnyog és kullancs ellen  990-1210
 Alva szúnyog és kullancsriasztó spray 100 ml  2400
 Vaped szúnyog szúnyog-kullancsriasztó spray 100 ml  1290
 Sunfleur Uff szúnyog és kullancsriasztó spray 125 ml  830-1180

 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

kovács istván, 2013. május 31. - péntek 19:38

az egyetlen szer ami irtotta a kullancsot betiltották aki betiltotta annak kivánok napi 100 kullancsipést

vpeti, 2011. április 18. - hétfő 14:05

Miért nem szabad irtani a kullancsot? Olvastam, hogy tilos a direkt irtása. De miért? Korábban is túl sok volt belőle, akkor miért védik??? Igaz, írnak a vegyszer betiltásáról is, de az sem oké, hogy miért nem engedélyezik azt?

dr_pharma, 2011. március 25. - péntek 18:50

Sok hasznos infó a kullancsokról, kullancsbetegségekről: http://www.kullancsvedelem.hu/ http://www.kullancsvedelem.hu/hirek/6/mikor-indul-a-kullancsszezon/

hkriszti, 2009. június 04. - csütörtök 00:07

Nos, én a kislányomat beoltattam, de ugye Lyme-kór ellen semmi nem véd, pedig az sem sétagalopp!, úgyhogy én azt a tanácsot kaptam a gyerekorvosomtól, hogy ha kullancs van a gyerekben, azonnal kapjam le róla, ne foglalkozzak semmiféle "kullancskiszedési" praktikával. Ugyanis: amikor elkezdjük macerálni, bepánikol, és akkor löki ki a potrohából a szervezetbe a feltehetően ferőzött trutyit. Szóval, én nem kaptam oltást, de ha bármelyikünkben találnék kullancsot tuti azonnal leszedném feje ide vagy oda.

vampyra, 2009. május 16. - szombat 03:18

Bár más helyeken pedig azt írják, hogy a szén-dioxidot (CO2)érzékeli a kullancs. Szóval, kissé ködös. Az is lehet, hogy mindkét verzió igaz? Talán. Olvastam, hogy a kilélegzett levegőben - minimális mértékben - ürül NO és CO is. Tud erről valaki pontosabb infót mondani?

vampyra, 2009. május 16. - szombat 02:53

Kedves Steve, mindenhol, minden szakértő azt írja, hogy "a kullancs áldozatának melegét, szagát és a kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmát érzékelve támad." Lásd itt: http://www.google.hu/search?q=Kullancs+sz%C3%A9n-monoxid&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a Vagy itt: http://www.google.hu/search?hl=hu&q=kullancs+sz%C3%A9n-monoxid&btnG=Google+keres%C3%A9s&meta=&aq=f&oq= Normál esetben nincs veszély, mert a szén-monoxid (CO) koncentrációja meg sem közelíti a mérgezéshez "elegendő" értéket. Persze mérgező lehet, de csak akkor, ha BELTÉRBEN mondjuk egymillió levegőmolekula közül 50, vagy több a CO-molekula. Kültérben pedig az erős szmog dobja meg a CO-értéket.

nóci, 2009. május 16. - szombat 02:33

Egyetértek az előttem szólóval, ha már a közterületeken megszüntették az irtást (vélhetően nem a kullancsok vagy a növények védelme, annál inkább az önkormányzatok szegénysége miatt), legalább a szert lehetne kertészboltokban árusítani, illetve annak összetételét publikálni, hogy a kerttulajdonosok saját hatáskörben védekezhessenek. Kérem, járjanak utána és tegyék közzé, hol kapható a permetszer és mi a neve.

Steve, 2009. május 16. - szombat 00:43

Nem a vegyszert (pl. Actellic 50 EC) tiltották be, hanem a kullancsok irtását! A cikk írója bizonyára nem figyelt kémia órán, mert akkor tudná, hogy a szén-monoxid igen mérgező dolog! Így komolytalannak tűnik az irománya, nem csoda, hogy nem adta hozzá a nevét!

letti, 2009. május 15. - péntek 21:29

Örülök, hogy foglalkoznak e témával,melynek veszélyi egyre nagyobbak lesznek.A média szerint az egyetlen hatásos szert amivel irtani lehetne, betiltották.Ha mégsem lett védett állat a kullancs miért nem iírnak arról milyen szerrel lehet hatásosan gyéríteni vagy az ilyen "hasznos" állatot -mert mindenütt nagyon sok van belőle - irtani?! A növényvédelem még elvégezhető saját részre de a kullancs irtása nem? Talán a riasztó biznisz nem engedi a kullancsok elleni vegyszeres védekezést.?Utána olvastam 1100 oldalon írnak a riasztásról, a kullancs kiszedéséről, azok eszközeiről.A lényeg egyetlen mondat nincs arról:ez szer öli vagy ritkiítja.Milyen egészségvédelem ez?!!!!!

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza