Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Már a pendrive is jogdíjköteles

Munkatársunktól, 2009. május 13. - szerda 16:44
Címkék: műszaki cikk, vásárlás, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A CD-k és DVD-k után néhány hónapja a pendrive-okra is kiterjesztették a jogdíj-kötelezettséget. A hírt és az ezzel járó áremeléseket az internetes fórumokon általános lincshangulat, az Artisjus részéről viszont diplomatikus nyilatkozatok kísérték. Érvek és ellenérvek, fogyasztói reakciók és forintban mért számvetés a pénztárcánkat sújtó újabb döntés nyomán.


Kinek kár, kinek jár

Az első írható CD megjelenése óta megoldatlan probléma, hogy a zenék, filmek, műsorszámok magáncélú másolása során hogyan érvényesíthetőek a szerzők, készítők és előadók érdekei, azaz miképp lehet a rendszerbe csempészni a jogdíj megfizetését. A fájlcserélések és másolások gyakorlatilag ellenőrizhetetlen és nehezen szankcionálható folyamatában a pénz megszerzésében érdekeltek egyetlen ponton tudnak fogást találni: az adathordozók értékesítésének mozzanatánál.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület - Szinger András főigazgató beszámolója szerint - „folyamatosan vizsgálja” a felhasználói szokásokat, ami alapján kijelenthető, hogy az otthoni másolások körében egyre nagyobb szerepet játszanak a pendrive-ok és memóriakártyák. Az Artisjus és a GfK 2008-ban végzett közös felméréséből kiderül, hogy a pendrive-okon tárolt összes tartalomból átlagosan harmincöt százalékra tehető a zenék és hat százalékra a filmek aránya. Tekintettel arra, hogy a magánmásolás ellentételezéseként a törvény alapján minden üres hang- és képhordozóra fizetni kell(ene), a jogvédő iroda a többi közös jogkezelő szervezettel együtt a felmérések alapján hivatkozik arra, hogy éppen ideje a népszerű tárolási lehetőséget jelentő hordozókra is kiterjeszteniük a jogdíj-kötelezettséget.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

A visszaélés vélelme


A döntéssel szemben legtöbbször elhangzó vád: a vásárlóról eleve feltételezik, hogy illegális tartalmak tárolására használja az eszközt - radikálisabb vélemények szerint: „bűnözőnek néznek minket”. Különben is kétséges, hogy ha valaki a fényképezőgépében használja a memóriakártyát, vajon milyen illegális tartalmakat tárolhat azon. Az Artisjus képviselői ugyanakkor azt hajtogatják, hogy a magánmásolás nem illegális, hanem megengedett. Ezt kompenzálja az átalány-jogdíj, az általános fogyasztói szokásokat figyelembe vevő döntés, hiszen nem lehet minden egyes pendrive-vásárlót ellenőrizni, mire is használja az USB-kulcsát.


A memória ára

Forrás: photos.com
A digitális adathordozókra kivetett jogdíjat a tárolási kapacitás függvényében határozzák meg. Eszerint a pendrive-okra a következő tételek vonatkoznak:

 
1 GB-ig:   100   forint
2 GB-ig:   200   forint
4 GB-ig:   400   forint
8 GB-ig:   600   forint
16 GB-ig: 1200 forint
32 GB-ig: 2400 forint

Ezeket a tételeket december 31-ig nem növelik, és a termékek árába „beépítve” kell megfizetenünk. A CD-khez és DVD-khez hasonlóan hologramos matrica jelzi, hogy az adott hordozó tartalmaz-e jogdíjat, azaz legális terméknek minősül-e.

A jogdíjat természetesen az általunk megkérdezett kereskedők mindegyike kénytelen a vásárlóira hárítani. Ezért, aki most vásárolna pendrive-ot vagy memóriakártyát, áremelkedéssel szembesül. Hogy a feltüntetett jogdíjak milyen arányban szerepelnek a pendrive-ok árában, a következőkben illusztráljuk - az Árgép.hu oldal kategóriánként legolcsóbb termékeit nézve.

Méret Ár A jogdíj százalékban (összegszerűen)
1   GB 1255 8%   (100)
2   GB 1510 13% (200)
4   GB 2490 16% (400)
8   GB 4789 12% (600)
16 GB 7700 15% (1200)
32 GB 15600 15% (2400)

Az Aqua Computer számítástechnikai áruházlánc munkatársát arról kérdeztük, hogy milyen forgalomváltozással járt az áprilisi áremelés. Szerinte a visszaesés nem számottevő, bár kismértékben érezhető. A folyamatos forgalomcsökkenés okaként nem lehet csak a jogdíjbevezetést okolni, ez az elmúlt fél év általános tapasztalata.


Házunk táján

Szinger szerint az Artisjus jogdíjának „beépítése” az üres adathordozók árába nem saját önkényes húzásuk, hanem „európai gyakorlat, sőt elvárás”. Ez valóban így van, az összeg nagysága azonban országonként változik - Magyarországon a környékbeli országokhoz képest ezek a tételek magasak. Persze már eddig is gyakorlat volt, hogy a CD-ket és DVD-ket Szlovákiából hozták be és értékesítették nagy mennyiségben, - természetesen a szürkegazdaságban - most megállapított magas jogdíjakkal pedig a törvény sugalmazói-meghozói várhatóan a pendrive-ok és egyéb adathordozók forgalmát is ebbe az irányba tolják. Északi szomszédunknál ugyanis nemcsak hogy kisebb a jogdíj, de az nem is fix összeg, hanem az ár bizonyos százalékában van meghatározva.

Magyarországon jelenleg a CD-forgalom mintegy hetven százaléka bonyolódik a szürkegazdaságban. Ez a helyzet persze nem csupán a hazai kereskedőket sújtja, az állam is jelentős áfa-bevételtől esik el. Vélhetőleg ezen a helyzeten akar változtatni a január elsejétől életbe lépett törvénymódosítás, miszerint a szerzői jogdíj meg nem fizetése akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. Kétséges, mennyire elrettentő erejű és eredményes ez a változtatás; a megoldás valószínűleg nem a büntetési tétel emelésében rejlik. Már csak azért sem, mivel az árkülönbségek túl nagyok: míg nálunk egy 4 GB-os pendrive után négyszáz forint jogdíjat fizet a vásárló, addig például Csehországban ez az összeg hetven forintnyi koronának felel meg.

Az Artisjus több fórumon is hangoztatott véleménye szerint ugyanakkor az árak „nem nálunk magasak”, hanem a környező országokban „ésszerűtlenül alacsonyak”. Ha ezekkel az országokkal „kívánnánk versenyezni”, többe kerülne a jogdíjak beszedése, mint amennyit a bevétel biztosítana. Úgy látszik tehát, hogy a megoldás kulcsa Brüsszelben van, az EU-n belüli jogdíjkülönbségek kiegyenlítésén ugyanis jelenleg is külön munkacsoport foglalkozik.


Artis-juss

Az újonnan bevezetett jogdíjak, illetve ezek mértéke mellett a kérdés kényes pontja, hogy a jogvédő iroda a hozzá befolyt összeget hogyan, milyen szempontok szerint osztja szét az arra jogosultak között. Gyakori vád, az Artisjust módszeresen szidalmazó fórumok visszatérő témája, hogy a jogdíjként befizetett összegek nagy részét a kertévék napihírértékű sztárjai kapják. A leosztás ugyanis a percekben mért szereplés vagy felhasználás után történik. Ez alapján pedig Fekete Pákó nagyságrendekkel több jogdíjat zsebelhet be, mint egy egész szimfonikus zenekar. Nos, a helyzet nem ilyen egyszerű, és az esetleges aránytalanságokért sem csupán az Artisjus okolható. Törvényi szabályozás írja elő ugyanis, a befolyt jogdíjakból milyen arányban részesülnek a szerzők, előadók, készítők stb., a leosztást pedig valójában több szervezet (Artisjus, EJI, MAHASZ, Filmjus, Hungart) végzi. (Persze, mára az idők homályába vész, hogy a törvényalkotók annak idején milyen szakértői véleményekre támaszkodva hozták meg a jelenleg hatályos jogszabályt. - a szerk.) Az Artisjus a zeneszerzők és szövegírók jogdíjait kezeli - a rádiós, televíziós sugárzás, illetve az élő előadások állandó szemlézésével, valamint a kevésbé jelentős, legális internetes letöltések figyelésével. A kifizetések nem csupán a magyar szerzőket illetik, a megfelelő jogdíjkezelő szervezeteken keresztül külföldre is eljut a pénz.

És hogy milyen nagyságrendű összegekről van szó? Az Artisjus honlapján hozzáférhető adat, a 2007-es összes jogdíjforgalom - beleértve a többi közös jogkezelő számára beszedett díjat is - majd’ 13 milliárd forintra rúg. (Ebből a jogkezelés költsége, azaz az Artisjus által felhasznált összeg 18,3 százalék, megközelítőleg 2,3 milliárd forint).

Kérdésünkre, hogy az újabb termékeket érintő jogdíjbevezetés milyen bevétel növekedéssel járhat, az Artisjus főigazgatója azt a választ adta, hogy nem számolnak többletbevétellel. Terveik szerint a pendrive-ok és memóriakártyák vásárlásakor kifizetett jogdíj azt a bevételkiesésüket kompenzálja majd, ami a visszaszoruló CD- és DVD-használatból származik.

Ezek az adathordozók valószínűleg nem az utolsók, melyekre jogdíj-kötelezettséget vetnek ki. Folyamatban lévő perek és közel egy éve folyó tárgyalások hasonló döntést körvonalaznak, ami a nagyobb tárkapacitású mobiltelefonokat érintené. És, hogy mikor kerül sor a számítógépes winchesterekre? Valóban logikus lenne a jogdíj bevezetése ezen eszközök esetében is - töpreng el Szinger András, ugyanakkor nyugalomra int bennünket: a közeljövőben nem terveznek ilyen irányú lépéseket.
 
A pendrive, az Artisjus, meg a szürkegazdaság (Quart)
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

JulesM, 2009. augusztus 23. - vasárnap 11:42

Tény: több gigabyte tárolására alkalmas eszközök nagy részén ténylegesen valami illegális software, zene, film fut a magánemberek világában. (Kétlem, hogy valaki a jegyzettömbbel pötyögött emlékiratait tornázná fel akár többszáz MB-ra is.) mnandin: "Továbbá - én szoftver fejlesztéssel foglalkozom, és "termékeimet" ilyen adathordozókon adom át megrendelőimnek." <- terheld rájuk, úgyis minden a végfogyasztóra van terhelve, mi ebben a probléma? Veszünk egy progit 100k-s árfekvésben, ehhez már párszáz-ezer huf tényleg érdekel valakit, vagy csak szokásosan párszáz forintos nyekergésről van szó? Cikkben olvastam: Mo-n a CD-k 70%-a szürke, pontosabban fekete gazdaságon át kerül a "nagy forgásba". Szóval, miért kell ezen az artisjusos dolgot annyit rágódni? Otthoni célokra tökéletesen beszerezhetők jogdíj nélküli olcsó korongok, és tuti pendrive-ok, memókártyák, meg akármi is :) Szóval, kit is érint ez az adónem?

st, 2009. június 28. - vasárnap 17:11

Én speciel kizárólag saját munkákat tárolok pendrive-on. Ezt milyen jogon adóztatják meg? Akkor legyen szíves az Artisjus minden tagja nekem 10 Ft-ot fizetni minden belélegzett köbméter levegő után. Miért? Mert én azt mondom. Mert nem vagyok hajlandó ingyen belélegezni az általuk kilélegzett levegőt.

atti, 2009. június 14. - vasárnap 20:24

Igaza van Imrének. Ez a szervezet egy önsegélyező csapat. Azért védik foggal-körömmel, mert a megélhetésükről van szó.A legfelháborítóbb, hogy a CF kártyákra is kivetették, pedig az csak fényképezőgépekbe jó, azzal meg senki nem fog védett filmeket fotózni. Legközelebb a bevásárló szatyorra teszik rá a matricát, mert azzal is lehet adatot hordozni. Pl. bevásárlólista. :)

Yobbik, 2009. június 07. - vasárnap 12:24

Tisztelt Felháborodottak! Tessenek észrevenni, hogy a jogdíjat az ÜRES hordozók esetén kell megfizetni. Vagyis a szoftverfejlesztő úr a saját szoftverét természetesen hologram nélküli lemezen jogosan terjesztheti. Arra biztatom a hasonló cipőben járókat, hogy a CD vásárlást igazoló nagyker számlákkal és a fel nem ragasztott matricákkal keressék meg az Artisjustot a jogdíj visszautalása ügyében. Ha elzárkóznak, legyen vége egy precedens értékű per belőle, mivel jogtalan gyakorlatot folytatnak. A gyártók és importőrök pedig vegyék észre, hogy egy SD kártyán vagy pendrájvon forgalomba hozott pl. "Freeware programok gyűjteménye" nevű termék az árversenyben pont a jogdíj mértékével lesz versenyképesebb a hasonló termékektől.

sapphire, 2009. május 17. - vasárnap 20:34

papu11!!!!!! Az artisjus nem cég hanem nonprofit szervezet a cég nyilvántartásban nem is fogod megtalálni, nekem a cég bíróságon azt mondták hogy a fővárosi bíróságon vannak az ilyen szervek aktái mert ott tarják nyilván őket. De mivel nonprofit szervezetről van szó nem kell nekik éves mérleget beadniuk! r-go ellenőrizhetetlenek!!!!!!

papu11, 2009. május 14. - csütörtök 21:36

Na, akkor most mindenki kapaszkodjon meg jó erősen!!! Az Arisjus EGY NEM LÉTEZŐ CÉG, SEHOL NINCS BEJEGYEZVE!!!!!!!!!!!!!!! Forrás: http://www.cegtalalo.hu

sapphire, 2009. május 14. - csütörtök 14:13

A minap az RTL klub fókusz c. műsorábna általam is tisztelt művészeket szólaltattak meg úgy mint Karda Beát, Nagy Ferót, Csala Zsuzsát... hogy milyen nevetséges összegű nyugdíjat kapnak és hogy ha nem lenne fellépésük nehéz anyagi helyzetbe kerülnének... kérdem én Nagy Feró esetében fizetnek neki valamit???? A másik hogy én irodagépekkel foglalkozom a fénymásolókra, nyomtatókra kivetették a reprográfiai díjat azt a reprográfiai szövetség szedi be, akkor mondjuk a dohányipari szövetség miért nem szedi be a cigaretta után a jövedéki adót??? A reprográfiai szövetség működésével kapcsolatban végezetem egy kis kutatást, mivel szövetségről van szó a pesti bíróságnál van bejegyezve és nem a cégbíróságnál, mivel nonprofit szervezet nincs az állam felé mérleg benyújtási kötelezettsége tehát a gazdálkodása láthatatlan. A működésükről szóló törvényt ROCKENBAUER ZOLTÁN (fidesz) ,majd később BOZÓKI ANDRÁS (mszp) mind miniszter nyugodt szívvel aláírta. A számlán amit küldenek MŰVÉSZETI ALKOTÓTEVÉKENYSÉG szerepel!!!!!!! Ez nem vicc!!! Amit találtam a működésükkel kapcsolatban az az hogy a " az éves bevételüket a KÖLTSÉGEIK LEVONÁSA UTÁN visszamaradt pénz összeg a szerzők között szétosztásra kerül" nos mennyi is az éves költségük???? Szolgálati Jaguár, vagy Ferrari?? Senki nem tudja megmondani, de az éves érbevételük a 250-350millió közötti összegre becsülhető.... De az első kerületben bérelnek irodát egy luxus irodaházban...... Mivel volt szerencsém többször is találkozni egy nagy költő kedves feleségével és egyszer diszkréten megkérdeztem tőle hogy, a reprográfiai szövetségtől valami juttatást kap e a kedves férje, sajnos Ő azt sem tudta hogy ilyen szervezet létezik, amikor ezt elmeséltem neki teljesen teljesen ki volt akadva. A tisztán látás miatt ezen szervezetek gazdálkodását teljesen átláthatóvá kellene tenni. De az is érdekes hogy sok külföldi együttes a honlapjáról tette lehetővé a letöltés lehetőségét, akár ingyen is, mert gondolom elegük lett a kiadók meg az ilyen- olyan érdekvédelmi szervezetek pénzlehúzó magatartásából.

belalugosi, 2009. május 14. - csütörtök 13:10

Azert kell csak egy atalany jogdijat fizetni, es nem a teljes jogdijat, mert nem tortent jogsertes, de megvan a lehetosege a jogsertesnek. Ha valaki peldaul vesz egy kawasaki versenymotort utcai hasznalatra, akkor azert benne van a lehetoseg, hogy a megengedettnel gyorsabban fog menni. Akkor epitsenek bele a motorok araba egy mondjuk 50 ezer forintos atalany-buntetest, nem?

Atesz, 2009. május 14. - csütörtök 13:04

70 % külföldről jön??? az nem baromi sok?? miért nem lép valaki a tökükre? ez nekünk nem jó ám!

Jette, 2009. május 14. - csütörtök 12:26

Röviden: Ha illegálisan töltök le zenét és filmet, amit utána winchesteren, pendrive-on vagy CD/DVD-n tárolok, kifizettetik velem a jogdíjat az üres adathordozók által. Ha legálisan megveszek egy műsoros CD-t, DVD-t, vagy letöltök egy albumot, az ár eleve tartalmazza a jogdíjat. Ha a winchesteremre legálisan letöltött albumról még készítek egy másolatot és ráteszem a pendrive-omra is, még 2x ki kell fizetnem a jogdíjat. Hol van itt a logika???????????????????????????????????????????????????????????????????????????


1 2

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza