Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Édesített talajvíz

Munkatársunktól, 2009. május 12. - kedd 11:52
Címkék: víz, ellenőrzés, adalékanyag
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A kalóriaszegény (lightos) termékekből származó édesítőszerek bejutnak az ivóvízbe - állapította meg a svájci Agroscope Changins-Wädenswil (ACW) kutatóintézet, amely a svájci talajvízből származó minták kétharmadában megtalálta az aceszulfám nevű édesítőszert.


Mivel az alpesi országban a talajvizet gyakorta mindenféle különösebb kezelés nélkül használják ivóvízként, azt a következtetést vonták le, hogy a vitatott édesítőszert az ivóvíz is tartalmazza. A mért koncentrációk azonban a tudomány mai állása szerint nem jelentenek veszélyt az egészségre, és még messze vannak attól, hogy a víz ízén érezhetően változtassanak.

Forrás: MTI
Az aceszulfám számtalan kalóriaszegény termék alkotóeleme. Az emberi szervezet szinte teljes mértékben kiválasztja, így a csatornarendszeren keresztül bejut a szennyvíztisztítókba. Az ACW kutatói saját fejlesztésű módszerükkel követték az édesítőszer útját. A szennyvíztisztítókban nem bomlik le, így bejut a folyókba és állóvizekbe, majd onnan a talajvízbe. A sűrűn lakott területeken a kutatók több aceszulfámot mutattak ki, mint vidéken.
Az édesítőszer segítségével a jövőben mérhető lesz majd, hogy milyen szerepet játszanak a háztartások a talajvíz szennyezésében - írták a kutatók az Environmental Science and Technology című szaklapban. Az aceszulfám révén ugyanis a háztartási szennyvizet el lehet választani más szennyező forrásoktól, például a mezőgazdaságtól vagy közlekedéstől.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza