Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fogyasztóvédelem - befejeződött a Kikelet II.

Munkatársunktól, 2009. május 11. - hétfő 11:33
Címkék: fogyasztóvédelem, ellenőrzés, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Kikelet II. tavaszi fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat akcióiban összesen harminchétezer ellenőrzést végeztek tizenegy hatóság emberei, és ellenőrzéseik nyomán valamivel több mint egymilliárd forint bírságot szabtak ki - tájékoztatta az újságírókat az ellenőrzéssorozat tapasztalatairól Budai Bernadett kormányszóvivő.


A kormányszóvivő közölte: az ellenőrzések nyomán kétszázötven üzletet bezártak, kivontak a forgalomból száz tonna élelmiszert, emellett lefoglaltak százmillió forint értékű árut. A Kikelet II. során főként a húsvéti szezonális termékeket és szolgáltatásokat, valamint a vásárokat és piacokat ellenőrizték. Kiemelt figyelmet fordítottak a szezonális élelmiszerek, italok és étrend-kiegészítők ellenőrzésére. A lefoglalt áruk között volt cigaretta, alkohol, CD és DVD, valamint hamis ruházati termék is.

Az akciósorozat április elején kezdődött és egy hónapon át tartott. Az élelmiszerlánc biztonsági ellenőrzéssorozatról Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára adott összegzést.

Forrás: MTI

Az engedély nélkül működő cukrászati üzemből a lefoglalt árut a hatóság elszállítja és megsemmisíti


A Kikelet II. fogyasztóvédelmi akciósorozat során az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek hatezerkilencszáz ellenőrzést végeztek egy hónap alatt. Megvizsgáltak összesen több mint nyolcvanhétezer tételt. Az ellenőrzések nyomán hétszázötvenhárom esetben emeltek különféle kifogást, kiszabtak mintegy 84,2 millió forint bírságot. Ez lényegesen kevesebb az előző évinél, mivel akkor 114,7 millió forint volt a bírság összege. Az ellenőrzések nyomán Süth Miklós a helyzet javulásáról számolt be, amit a kiszabott bírság összege is alátámaszt.

Az akcióban részt vevő hétszáznegyven szakember összesen 23.388 munkaórát fordított az ellenőrzésekre, amelyek miatt 148.493 kilométert tettek meg. A hétvégi ellenőrzések száma pedig elérte a 691-et. Süth Miklós beszélt arról is, hogy az élelmiszerbiztonsági ellenőrök 599 esetben a társhatóságok embereivel végezték az ellenőrzést. Erre az országos főállatorvos szerint szükség is van, mivel nemegyszer atrocitások is érik az ellenőröket, főként az illegális tevékenységet folytatók részéről.

Az országos főállatorvos külön is szólt arról, hogy a húsvéti sonkák minőségjavulása jelentős mértékben érzékelhető volt az ellenőrzések során, mivel tízszer kevesebb kifogás alá eső árut találtak, mint a múlt év hasonló időszakában.

Újságírói kérdésre válaszolva Süth Miklós közölte: négy dél-alföldi megyében vizsgálódnak az élelmiszerbiztonsági ellenőrök, mivel Szegeden egy újságírói bejelentés nyomán fuzáriummal szennyezett termékeket találtak.

Az országos főállatorvos utalt arra, hogy tavaly összesen háromezerkétszáz toxinvizsgálatot végeztek, amiből háromszázhatvan kifogásolt esetet tártak fel. Az élelmiszereknél végzett célvizsgálat során a múlt évben háromszáz mintát vizsgáltak meg toxin-szennyezettség szempontjából és 3,3 százalékukban volt kimutatható toxin-szennyezés. A megvizsgált minták 1,3 százaléka volt határérték feletti. Süth Miklós aláhúzta, az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság emberei a jelzés nyomán fokozottan vizsgálják a dél-alföldi megyékben a fuzárium előfordulását.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza