Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szúnyogháború - tippek a szúnyogok ellen

Simon Tamás, 2009. május 08. - péntek 15:55
Címkék: mérgezés, fertőzés, utazás, vásárlás, adalékanyag
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A nyári esték ádáz ízeltlábúi ellen számtalan módon védekezhetünk. Azért, hogy szabadban töltött óráink ne vakarózással teljenek, íme néhány praktikus megoldás a vérszívókkal szemben.


Akik biztosan nem menekülnek

A szúnyog elleni háború legnagyobb vesztesei azok, akik hiába kenik, fújják bőrüket különböző szúnyogriasztó termékekkel, biztosan ők lesznek a vérszívók kedvenc lakomája a társaságból. Tudományos kísérletek szerint ugyanis a szúnyogok nagyjából minden tizedik ember iránt mutatnak érdeklődést, de azt, hogy mi alapján választanak, - pontosan nem tudni. Mindenesetre, ha szervezetünk koleszterinszintje magas, illetve ha édes parfümmel, hajolajjal fújjuk be magunkat, könnyű prédáik lehetünk.

Forrás: MTI

Gyakran kiszámíthatatlanok


Terhes nők számára rossz hír, hogy mivel ők az átlagembernél fajlagosan több szén-dioxidot lélegeznek ki, vérük ízletesebb csemegét jelent a vérszívók számára.


Viszketésmentes nappalok, zümmögésmentes éjszakák

Napjainkban már nem kell enyves papírcsíkot ragasztani az ajtóra, ablakra, vagy lámpára ahhoz, hogy távol tartsuk otthonunktól az ízeltlábúakat. A boltokban, hipermarketekben, drogériákban számtalan termék közül választhatunk, melyek használatával sikeresen vehetjük fel a harcot a szúnyogok támadásával. A termék kiválasztása során mérlegeljük, hogy zárt térben vagy szabadban kívánnánk-e bevetni ezeket és, hogy tartalmaznak-e az egészségre ártalmas anyagokat. A készítményekben található méreganyagok ugyan általában veszélytelenek az ember számára, mégis érdemes arra vigyázni, hogy szembe és szájba ne kerüljenek, illetve hogy használatuk után alaposan mossunk kezet.


Legrégebbi módszer: a szúnyogháló

Otthonunk, nyaralónk szúnyogmenetes övezetté alakításának legbiztosabb módszere a szúnyogháló használata. A nyílászárókra kerettel felszerelt szúnyoghálók alkalmazkodnak az ajtó- illetve ablaktípusokhoz, fix valamint rolós és redőnyös változatban is kaphatók, illetve megrendelhetők a gyártóktól. Ha nincs több tízezer forintunk otthonunk védelmére, úgy a szúnyogháló öntapadós változata pár ezer forintért barkácsáruházakban is beszerezhető. A család legkisebb tagját biztonságban tudhatjuk a szabadban, ha egy-kétezer forintért a babakocsira, bölcsőre, kiságyra is könnyedén felrakható, gumis szúnyoghálót vásárolunk, amit ki is lehet mosni.

Forrás: MTI


Aerosolok, füstölő gyertyák és spirálok

A parfümmel átitatott füstölő vagy gyertya egyetlen hibája, hogy a füstölőt vagy a gyertyát már egy kisebb szellő is hatástalanná teszi. Hatásosabb megoldást nyújthatnak a szúnyogriasztó olajjal feltöltött petróleumlámpák. A szúnyogriasztó spirál szélvédett helyen akár nyolc órán át is kifejti hatását, s egyszeri használat után sem kell a kukába dobni, kioltása után újra meggyújtható. Nem mindenki használhatja, de szintén több órás védelmet nyújtanak a különböző, bőrre kenhető krémek, sprék, aerosolok. Mindamellett, hogy többségük szaga kellemetlen, gyakran bőrirritációt is okozhatnak, ezért ezeket használatuk előtt érdemes a bőrön tesztelni.


Zárt térben is biztonságban

A szúnyogháló mellett a laktér biztos védelmét eredményezik nyolc-tíz órán keresztül a konnektorba helyezett elektromos riasztók és párologtatók. Ezek tizenöt-húsz nm-es helyiségben használhatók optimálisan, akár két hónapon keresztül, még nyitott ablak mellett is. Ha allergiásak lennénk a folyadékos párologtatóból származó illatanyagokra, szagmentes terméket is választhatunk. A kis lapocskákkal működő elektromos szúnyogriasztókban a lapokat minden este cserélni kell, a folyadékkal működő típus ellenben hónapokig problémamentesen használható. A termékek ára meghaladja az ezer forintot is, utántöltésük pedig legalább ugyanennyibe kerül, mégis ezek tűnnek a szúnyogok leghatékonyabb ellenszerének.

Forrás: MTI


Természetes védelem

Ha nem szeretnénk jelentősebb összeget költeni a szúnyogokkal szembeni védekezésre, természetes anyagok segítségével is távol tarthatjuk maguktól a vérszívók hadát. Íme, néhány praktikus megoldás:

-Fél narancsra szórjuk szegfűszeget, majd öntsük le alkohollal, mert a szúnyogok nem szeretik a narancsból ilyenkor kipárolgó illatot.
-Helyezzünk ecettel átitatott kendőt a szobába, távol tartja a vérszívókat.
-Törjünk porrá szegfűszeget majd helyezzük gézzsákba, s helyezzük el a helyiség több pont pontján.
-Együnk fokhagymát, bőrön keresztül párologva szúnyogűző hatása van.


Extrém ötletek és módszerek

Az elektromos készülékek külön csoportját képezik az UV-fénycsapdák. Ezeket körülbelül két méter magasságban kell elhelyezni, ahol fényével magához vonza a rovarokat, majd nagyfeszültségű árammal elégeti őket. A készülék egyetlen hátránya, hogy a hasznos rovaroknak sem kegyelmez. S ha az eddig felsorolt szúnyogriasztók bármelyike csődöt mondana, csak kapjuk elő a mobilunkat, töltsük le a rovarokat távoltartó programot, máris biztonságban érezhetjük magunkat. Mindezt pedig kb. hatszáz forintos áron. A program a hím szúnyogok által kibocsátott hangot utánozza, ami távol tartja a csípős nőstényeket, szakemberek szerint azonban a mobilos szúnyogriasztó hatékonysága nem bizonyított.

Forrás: MTI

Vegyszerrel töltik fel a repülőgépet


Végső megoldásként ha már minden kötél szakad, pedig vegyszeres szúnyogirtást is rendelhetünk. Mint azt Szabó Péter, az ilyen szolgáltatást is vállaló Szemp Air Kft. ügyvezetője elmondta, hektáronként úgy nyolcszáz és tízezer forint közötti összegből el lehet bánni a bántó rovarokkal. A cég kétféle módon irtja a szúnyogokat: biológiai illetve kémiai úton. Természetesen egyik szer sem ártalmas az egészségre, s mivel ezek ún. kontaktszerek (azaz közvetlenül az érintkezéskor hatnak), a rovarok az irtás után két órával el is pusztulnak. Az irtás ebben az esetben akkor a leghatékonyabb, ha este, napnyugta környékén végzik.


Házi praktikák csípésre

„A szúnyogcsípés különösebb kezelést nem igényel, magától gyógyul, a viszketés ellen azonban kiválóan használhatók a patikákban kapható készítmények. Amennyiben a csípés piros felülete a bőrön terjedni kezd, úgy érdemes orvoshoz fordulni”- tudtuk meg dr. Nagy Sándor házi orvostól. Ha viszont nem szeretnénk az éjszakát vakarózással tölteni, néhány praktikát érdemes csodaszerek hiányába bevetni. A szúnyogcsípésre csöpögtessük forró gyertyaviaszt, mely csökkenti a fájdalmat és a gyulladás kialakulását. Hatásosan védekezhetünk a szúnyogokkal szemben, ha testünket borsmenta, citromfű, vagy petrezselyemlevéllel dörzsöljük be.


Termékek árai:

 Szúnyogriasztó készülékek  ár (forint)
 Vape elektromos párologtató készülék, szúnyogriasztó szett  1140-től 1350-ig
 Raid elektromos lapkás szúnyogriasztó készülék tíz lapkával                           990-től 1210-ig
 Mortein elektromos szúnyogriasztó készülék plusz utántöltő folyadék  1290-től 1440-ig
 Raid szúnyogriasztó spirál  450-től 610-ig
 Vape szúnyogriasztó spirál  520-tól 740-ig

 Aerosolok  ár (forint)
 Raid lény- és szúnyogirtó 400 ml  590-től 740-ig
 Chemotox légy- és szúnyogirtó 500 ml                                                              790-től 990-ig
 Protect légy-és szúnyogirtó 400 ml  690-től 950-ig
 Off Max szúnyogriasztó 100 ml  1210-től 1490-ig

 Pumpás spary-k és egyéb termékek  ár (forint)
 Vape Derm csípést megelőző spray szúnyog- és kullancs elleni spary 150 ml  990-től 1210-ig
 Protect szúnyog- és kullancsriasztó spray 100 ml  790-tőll 1150-ig
 Off Delicat szúnyog- és kullancsriasztó spray 100 ml  1090-től 1370-ig
 Szúnyogriasztó lámpaolaj  590-től 780-ig
 Vape Derm csípés utáni stift  940-től 1160-ig
 Naturland szúnyogriasztó krém  890-től 1210-ig
 Tesa pollenszűrös szúnyogháló  4790
 Galaktiv bio szúnyogriasztó spray pumpás 100 ml  1260
 Bugs lock szúnyog és kullancsriasztó karkötő  740

Forrás: MTI

 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Pesti Sándor, 2013. július 11. - csütörtök 22:05

HALÁLOS! kARCINOGÉN - RÁKKELTŐ! ÁRTALMAS! RAID - azt jelenti mehetsz a temetőbe, koporsóba próbafekvésre. A többi vegyszeres párologtatótól megzápulsz és nem lesz gyereked. Így működik a háttérhatalom, hogy ne tudj szaporodni ha magyar vagy.

Pesti Sándor, 2013. július 11. - csütörtök 22:02

Hálos! Rákkeltő! Ártalmas! Raid - azt jelenti mehetsz a temetőbe, a koprosóba próbafekvésre.

Rádi Ildikó, 2011. május 16. - hétfő 15:29

A fenti felsorolás messze nem teljes körű, még rengeteg dolog van amit használni lehet. Mi a természetes hatóanyagú termékek hívei vagyunk, így pl. a picksan sprayt használjuk magunkra, a lakásban meg sok citromfüvet teszünk és mindenhol van szúnyogháló.

hja, 2010. július 31. - szombat 23:36

a legjobb ha elütte elmegyünk a korházba kérünk altatást éscsontig levágatjuk a bőrt, nekem bevált viszont ez veszéjjel jár mert életlen lehet utána a szikeés az nem olcsó mulatság. akit tudok ajánlani orvost az dr.csontstein szikemaister

Alizuska, 2010. július 18. - vasárnap 10:44

párdon, ez de ciki, Margitsziget :)

Alizuska, 2010. július 18. - vasárnap 10:43

én sem tudom hol irtják őket, mert mindenhol vannak dögivel. tegnap ettem fokhagymát, de esküszöm jobban össze csíptek, mint eddig. igaz a Margit-szigeten yó sok volt belőlük. kevés lett volna az egy gerezd fokhagyma? toljak többet? :)

Tóthné Edit, 2010. július 12. - hétfő 09:15

Ha már megtörént a csípés kiváló rá az: Antivakarin ( nem szóvicc) gyógyszertárakban kapható ( agyártó: In vitro)és gyógynövény lalpú. Nekem a kislányom allergiás a csípésükre és ettől nem dagad fel és kb 1/2 perc múlva teljesen elmúlik a viszketés - nagyon jó!

kovácske, 2010. július 08. - csütörtök 23:02

az elektromos rovarcsapda (zapper) UV-fénnyel csalja a rácshoz a rovarokat, amiket aztán a testükön áthaladó áram szikra eléget. egyetlen hátránya, hogy a szúnyogokat az UV-fény nem különösebben vonzza, inkább az emlősök által kilélegzett pára- és széndioxid-dús levegő és a testmeleg irányába repülnek. A ventillátort viszont nem szeretik (csak szélcsendben tudnak repülni és támadni).

Zugó Géza, 2010. június 22. - kedd 17:02

Ha rosszak a nyílászárók, és beszöknek, ki kell javítani. Ha a nyitogatást kihasználva szöknek be, akkor én például össze szoktam fogdosni kézzel a bentlévőket. Vagy lehet kapni kb 3-4ezer Ft-ért elektromos UV fénnyel működő rovarcsapdát, ami vegyszermentes, és összefogdossa a bentlévőket. De ezt csak akkor szabad bekapcsolni, ha jól zárnak a nyílászárók, mert különben a kintlévőket is becsalogatja.

nagy Anita, 2010. június 19. - szombat 21:51

Nekünk minden nyílászárón van szúnyogháló.....éjszaka mégis tele van a ház szúnyogokkal!!!!!!!!!!!!!!!!!!


1 2 3

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza