Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Rendesen kiüríthető ketchupos flakon

Munkatársunktól, 2009. május 07. - csütörtök 10:42
Címkék: élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A müncheni műszaki egyetem élelmiszercsomagolás-technikai intézetének kutatója, Florian Loibl egy bosszantó problémától szeretné megszabadítani az emberiséget: kifejlesztette a könnyen kiüríthető ketchupos flakont.


Ezzel vége szakadhat a dühödt rázogatásoknak és ütögetéseknek, amelyekkel eddig próbáltuk kicsalogatni a paradicsomszósz bent rekedt utolsó egyötödét. Florian Loibl flakonjának falán ugyanis nem tud megtapadni a folyadék, akadály nélkül folyik a nyíláshoz, ahol aztán könnyen kinyomható.

Forrás: photos.com
A trükk lényege, hogy az élelmiszerkutató egészen sima felületet hozott létre. "Megvizsgáltam, hogyan lehet a legcsekélyebbre csökkenteni a termék tapadását a flakon falán" - magyarázta Loibl. Bár a teflon kedvező tulajdonságai ismertek, borsos ára és fluortartalma miatt egyetlen élelmiszergyártó sem használja csomagolóanyagként. A kutató ezért egy európai uniós projekt keretében számtalan bevonatot tesztelt, hogy megállapítsa, milyen gyorsan folyik le rajtuk a ketchup. A különböző rétegeket - pár nanométer vastagságú és többnyire szilikonszerű anyagokat - a laboratóriumhoz közel eső Frauenhofer Intézetben állították elő plazmakezeléssel. Leginkább a víztaszító rétegek váltak be - számolt be a kísérletekről a Die Welt című német lap online kiadása (www.welt.de).

Loiblnak sikerült úgy kiürítenie egy flakont, amelyben előzőleg a ketchup harminc százaléka bent ragadt, hogy a veszteség csupán négy százalék lett. Természetesen ez a fogyasztónak is megéri, ezért a cégek élénken érdeklődnek a bevonat iránt - és nemcsak az élelmiszerágazat, hanem a kozmetikai ipar képviselői is.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Rumi Jusztina, 2009. június 05. - péntek 13:02

Egyet értek az előzö hozzászólással.Én is igy szoktam tenni a majonézes és egyéb ilyen flakonokkal.Pedig nőböl vagyok,ráadásul szőke :)Nem kell hozzá nagy tudomány csak vigyázzni a késsel,mert könnyen lecsúszik a műanyagról!

Matus László, 2009. május 07. - csütörtök 14:54

Háát! Ez is attól függ, hogy mennyire fog fájni/ bármint forintban/ . Én pl.: késsel félbevágom a flakont és máris ott a kaja. Persze ez a kevésbé gyakorlott - vagy ugymond uri népnek- nem biztos hogy jó megoldás. Tudnék sok hasonlót irni. pl.: a bevásárlás után a sokszor leirtakkal ellentétbe a zacskót a köznép nem dobja ám ki, hanem a kisebb kukákba szemeteszacsinak használja a boltban vehető zacsi helyett, igy a bevásárlózacsi nem csak -ugy- veszélyes hulladék. stb.stb

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza