Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Rágcsálók a házban

Gönye László, 2009. május 07. - csütörtök 12:33
Címkék: mérgezés, vásárlás, fertőzés, adalékanyag
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Rajzfilmekben jól mutatnak, a konyhaszekrényünkben már kevésbé. Nem ismerik a magántulajdont, nem foglalkoznak a köztisztasági előírásokkal sem. A hívatlan betolakodókkal szemben nem is válogatjuk meg az eszközöket, az ultrahangos riasztóktól a több órás agóniát okozó mérgekig számtalan módon tartjuk távol életünktől az egereket és patkányokat.


Egér a házban

Az egerek legfőképp ősszel, az első fagyok beálltával jelennek meg a házunkban, és ha nem teszünk semmit, tavaszig vendégeskednek nálunk. A bőséges táplálékot és biztos búvóhelyet jelentő házakból természetesen a rossz idővel együtt sem tűnnek el, hacsak nem gondoskodunk eltávolításukról. Elsősorban a települések szélén, illetve zöldterületek közelében lévő házak, lakások a veszélyeztetettebbek, a belvárosokban ritkább az egér. Lakásunk vagy házunk elhelyezkedése mellett a rossz higiéniás viszonyok is csalogatóak lehetnek az egerek számára, ezért a megelőzés első szabálya: a búvóhelyet adó terület - szemétkupac, lomtár - felszámolása. A legkézenfekvőbb óvintézkedés egy agilis macska beszerzése, de ez - különösen városi lakásokban - nem mindig lehetséges.

Az egerek elleni védelemnek két formája lehet: a távoltartás vagy elűzés, illetve a kiirtás. Azt, hogy az egerek elleni küzdelem egyidős a civilizációval, jól mutatja, mennyi házi praktika, háziasszonyok által kikísérletezett megoldás létezik a rágcsálók távoltartására. Egyesek szerint az egérlyukba az állatok számára kellemetlen szagot árasztó szereket kell tenni. Ilyen lehet a keserűmandula, a fokhagyma vagy a borsmenta. Szintén eredményes lehet, ha terpentines rongyot helyezünk el az egerek által bejárt útvonalakon, lyukaknál, de bármilyen egyéb, erős szagot árasztó folyadék is hatásos lehet. Nagyobb házaknál persze azt sem könnyű felfedezni, hol, melyik résen, milyen útvonalon járnak a rágcsálók. Ha a feltételezett területeken homokot szórunk el, esetleg papírral fedjük be a lyukakat, néhány nap alatt feltérképezhetjük az élőhelyeket és útvonalakat: a kirágott papír és a homokban hagyott nyomok alapján.

Forrás: photos.com
Ha azonban egy egércsalád befészkelte magát az otthonunkba, már ritkán segít a szagokkal való riasztás, - radikálisabb megoldást kell keresnünk. A gyerekekre és háziállatokra veszélytelen a diós-dunsztosüveges módszer. Lényege, hogy a nyílásával lefelé fordított dunsztosüveget egy fél dióval támasztjuk ki, úgy, hogy a dió bele az üveg belső felére nézzen. Ha az egér megpróbálna hozzájutni a csemegéhez, be kell másznia az üveg alá – ahogy megmozdítja a diót, ki is löki az üveg alól, és csapdába kerül. Élve befogók a boltokban is kaphatók, ide sorolható az olcsó, de meglehetősen kegyetlen ragasztós egércsapda – az egér beleragadva még nagyon sokáig életben marad. A legismertebb egérfogó szerkezet a nyaktilós csapda. Érdemes tudni, hogy az egérnek csak a mesében a kedvence a sajt, ezekbe a csapdákba tegyünk inkább nápolyit vagy kekszet.

Mérget csak akkor alkalmazhatunk, ha sem gyerek, sem háziállat nem férhet hozzá. Megoldás, ha kivágott dobozba, ládába helyezzük a mérget, amihez házi kedvencünk így nem férhet hozzá. Különösen élelmiszerek közelében fontos, hogy a méreg színében és formájában jól elkülöníthető legyen, illetve a környezeti hatásoknak ellenálló legyen: ne bomoljon el vagy penészedjen könnyen. Ilyen szert házilag is keverhetünk: rozslisztet és gipszet 3:1 arányban elegyítünk, majd néhány csepp ánizsolajat és két-három kanál cukrot adunk hozzá, a szer mellé pedig vizet teszünk.

A boltban kapható egérirtók többsége - de ilyenek a patkányok ellen használt szerek is - véralvadásgátló anyagot, kumarin származékot tartalmaz. Ezek a mérgek nem csupán a véralvadást gátolják, de az érrendszert is károsítják – az állatok egyszerűen elvéreznek, állítólag fájdalomérzés nélkül. Fonalka Attila, a Fonalka és társa rágcsálóirtó cég tulajdonosa elmondta, hogy a rágcsálóirtást végző cégek is ezeket a szereket használják. És bár a leghatásosabb módszernek tartja, „találkozott már” rezisztens egerekkel, olyan példányokkal, melyek egy bizonyos hatóanyaggal szemben ellenállóvá váltak.


Patkány a házban

Ez a rágcsáló - nem csupán külleme, de fertőző volta miatt is távoltartandó otthonunktól. A legfőképpen csatornákban, szennyvízaknákban élő vándorpatkány sok betegséget terjeszt. Egyedei bárhol felbukkanhatnak, ahol csatornarendszer van. A nyári felújítási munkák alatt a budapesti területeken is több riasztást kapnak azokon a környékeken, ahol felbontják a csatornákat – a patkányok ilyenkor a környező házakba menekülnek. A vándorpatkány ráadásul rendkívül szapora, évente három–hét ízben hozza világra utódait, alkalmanként jellemzően tíz, de akár húsz kölyköt is ellik. A házi patkány kevésbé szapora, de ugyancsak fertőző; elsősorban a föld fölött rendezkedik be, a szemétdombokat, padlást szereti. Ez utóbbi egyébként elég ritka, Magyarországon a vándorpatkány szinte teljesen kiszorította.

Forrás: photos,com
A patkány távoltartására és irtására több módszer is létezik, melyek nem sokban különböznek az egérirtás módszereitől. Az üzletekben nyolc- és harmincezer forint között kaphatók az ultrahangos patkányriasztók. Áruk elsősorban a terület nagyságától függ, a berendezés emberi fül számára nem, a patkány számára viszont hallható tartományban ad ki hangot.

Kereskedelmi forgalomban többféle méreg is kapható, ma már kizárólag véralvadásgátló hatóanyaggal (a rendkívül erős és gyorsan ható idegméreg tudomásunk szerint már nem kapható). A rágcsálóirtó cégek patkányok ellen is a véralvadásgátló hatóanyagot tartalmazó szereket használják - és bár szakmai fórumokon vizsgálják a rezisztenciát, Magyarországon még nem találkoztak ellenálló példánnyal.

Ha magunktól nem találunk megoldást a rágcsálók eltávolítására, szakemberek segítségét is kérhetjük. Hogy egy cég mennyiért is vállalja lakóhelyünk mentesítését, az a terület nagyságától és a „fertőzés” fokától függ. Fonalka Attila elmondása szerint egy átlagos lakás kezelése tíz-húszezer forintból jön ki, egyes vállalkozások pedig garanciát is vállalnak munkájukra. A rágcsálóirtó cégek számára előírás, hogy a mérgeket szerelvényekben - egérdoboz, patkányláda - használják, így szigetelve el a lakó- vagy tárolóterülettől. Az egerek és patkányok ellen használható komolyabb élvebefogókat elsősorban cégek használják, olyan helyeken, ahol nem lehet mérget alkalmazni. Ezek több tízezer forintba is kerülhetnek és akár ötven példány is elfér bennük. Az élve befogók libikókás elven működnek: az állat egy mérleghintaszerű szerkezeten át gyalogol be az élelemhez, a mechanika pedig visszacsapódva lehetetlenné teszi számára a visszajutást.

A különböző rágcsálóirtókról részletes leírás található itt,  az oldal jobb oldali legördülő menüjében. A legtöbb helyen beszerezhető rágcsálóirtók a következők.
 
 
Tesco
Olima webáruház
Kertbarátbolt (webáruház)
Gazdabolt online áruház
Protect rágcsálóirtó pép (egér és patkány ellen) (250 g)
485
690
552
-
Protect granulátum (patkány ellen)
459
-
630
543
Protect egérirtó szer
259
405
403
Biotoll rágcsálóirtó pép (egér és patkány ellen) (250 g)
-
650
608
534
Biotoll egérirtó ragacs
-
-
304
291
Biostop egérfogó ragasztó
399
480
312
-


A vakond elleni védekezésről a lapozás után olvashatunk!
1.  Rágcsálók a házban
2.  Vakond a kertben

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2019. június 25.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Ivett, 2019. június 23.

https://www.kerekparcity.hu/elektromos-pedelec-kerekpar...

Városi kerékpározás, kerékpárkülsők

Mária Ádám, 2019. június 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés