Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tippek a grillszezonra

Tossenberger Tamás, 2009. május 06. - szerda 11:12
Címkék: tartós, vásárlás, műszaki cikk, vendéglátás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A grillsütők választéka igen bőséges, a grillsütés már-már tudományággá nőtte ki magát. Egyre több a kacifántos elnevezésű, bonyolult, helyenként szakértelmet igénylő grillező berendezés. Egyszerhasználatos sütőt ötszáz forintért, valamivel tartósabbat több százezerért is vásárolhatunk. Segítünk választani!


Gáz, vagy faszén?

A különböző grillsütők útvesztőjében egy grillgyártó cég értékesítési szakembere kalauzolt bennünket. Legalapvetőbb osztályozás a tüzelőanyag szerinti: „Léteznek fa- vagy faszéntüzelésű grillek, illetve gázgrillek.

Forrás: MTI
A gázgrillek a hőt átadó közeg szerint tovább osztályozhatók, gázégős, gáz-infraégős, lávaköves és kerámia brikettes készülékekre.” A két fő módszer közötti legnagyobb különbség a szakértő szerint jellemzően annyi, hogy „a faszenes természetesebb, a gázos kényelmesebb.” Előbbi használatához viszont „nagyobb gyakorlat kell, már begyújtása is külön ’tudomány’. Az előkészületi idő hosszabb, hője kevésbé szabályozható, a kényelmetlenségekért cserébe azonban természetesebb, füstösebb ízt kapunk, sőt a sütés is hangulatosabb. A gázgrillek begyújtása könnyű és egyszerű, üzemi hőmérsékletük szabályozható, azonban gázpalackra van szükség hozzájuk.” A faszenes és gázgrilles technikát egyaránt csak kertben tanácsos használni, nyitott rendszerük miatt. Emellett oxigén felhasználásuk is hatalmas lehet Az elektromos grill azonban tértől független.

Az így grillezett húsok íze azonban egyöntetű vélekedés szerint elmarad a faszenes és gázos módszertől is. Mozdíthatóságuk szerint épített, vagy mobil grillezőt különböztetünk meg.


Növelhető élettartam, takarékossági praktikák

Grillsütő vásárlásakor fontos szempont élettartamuk. A mobil grillsütőkre általában egy-két éves garanciát adnak, az építettekre viszont semennyit. Utóbbiak viszont így is jóval tovább ’élnek’. Hogy egy grillsütő meddig szolgál minket, azt karbantartásán is múlik; szakértőnk erre is kitért. „A faszenes grillek megfelelő karbantartás esetén - mondhatni - elnyűhetetlenek (nyilván egy bizonyos minőségi szint felett). Az időjárás azonban nagy rombolást végezhet a fém grillekben, ha nem használjuk, be kell vinni vagy le kell takarni.” Grilltakarók szép számmal kaphatóak, tíz-húszezer forintért. „A gázgrillek kissé érzékenyebbek. A leggyakoribb hiba téli pihenésük után az eltömődött fúvóka (ezért általában a pókok felelősek) és piezo gyújtásuk sem örökéletű.” A gázgrillek PB-gázpalackjaihoz nyomáscsökkentő berendezést is célszerű felszerelni. A kőgrillek, ha idővel meg is repedeznek itt-ott, némi javítgatással hosszú évekig kitarthatnak, de ezeket is ajánlott letakarni a kritikus téli időszakban. A karbantartáshoz a tisztántartás is szorosan hozzátartozik: „A készüléket minden sütés után célszerű tisztítani, legyen faszenes vagy gázos. Faszenesnél a tűztér a hamu miatt szennyezettebb. A rács, vagy vaslap, illetve a ház speciális eszközökkel (rézkefe, kaparó, grilltisztító folyadék) tisztítandó, legyen szó faszenes, vagy gázgrillről.”

Gazdaságosság tekintetében a gázüzemű sütők megelőzik a faszeneseket, elsősorban, mert a faszenet minden használat után cserélni kell. Jó minőségű faszénnel hat-nyolc sütés kerül annyiba, mint egy gázpalack töltési ára (kb. 4500); egy átlagos gázgrillen viszont ennél jóval többször süthetünk egy palack gáz felhasználásával). A boltokban általában két és fél kilogramm faszénért ötszáz forintot kérnek, de van nagyobb kiszerelés is. Takarékossági szempontból az is a gáz mellett szól, hogy ha elkészült az étel, a gázt el lehet zárni, a szén viszont még sokáig parázslik, ami elveszett energia. Tegyük hozzá, a gázos lávaköves sütők jobban tartják a hőt is. Ha a hatékonyságot vesszük figyelembe, vannak olyan faszenes készülékek, amelyek felveszik a versenyt a gázos berendezésekkel.


Árak a csillagos égig

Egyszerű faszenes grillezőt már ezerötszáz forintért is vehetünk, a gázgrillek ára viszont húszezer forint körül kezdődik és kétszáz fölé is kúszhat (ezekhez már jellemzően van kombinált gáz- és infraégő, forgónyárs). A legdrágább természetesen nem a gázgrill, hiszen a kerti kőgrillek átlagára magasabb, és az áruk szintén meghaladhatja a kétszázezer forintos határt. Az árviszonyok felméréséhez négy barkácsáruház kínálatát tekintettük át. Leghosszabbak a Baumax polcai voltak. Itt a legolcsóbb kőgrillező kevesebb, mint harmincezer forintba került, a legdrágábbat kétszázharmincezer forint körüli áron kínálták. Az OBI- ban szerényebb volt a felhozatal, de viszonylag nagy volt a választék. Kerti kőgrillezőt itt negyven és százezer forint közötti árfekvésben találtunk. A Praktikerben is sokféle grillsütő kapható, nem egy esetben a vetélytársakénál kedvezőbb áron. Épített grillezőt viszont nem árulnak. A Tesco kínálatát főleg kisebb és döntően faszenes grillezők teszik ki, de volt lávaköves gázgrill is, húszezer forintért. Meglepő újdonság, az egyszer használatos grillező, ezt ötszáz-ezer forintért már vihetjük is.

Típus
Név
Baumax
OBI
Praktiker
Tesco
Épített grill (faszenes)
Lindos
31 990
-
-
-
 
Denver
-
42 990
-
-
 
Asolo
69 990
-
 
Granada
-
99 990
-
-
 
Alberobello
232 900
-
-
-
Hagyományos grill (faszenes)
Landmann (grillkocsi)
-
-
-
5 999
 
Sondxio (gömbgrill)
-
-
5 990
-
 
Landmann (kerekes körgrill)
-
6495
-
-
 
Szögletes (oszlopos grill)
9990
-
-
-
 
Bar-B Kettle (gömbgrill)
29 990
-
-
-
Gázgrill
Landmann (lávaköves)
-
-
-
19 990
 
Rancho Classic
31 990
28 990
 
Spirit E210 Classic
129 990
-
-
-
 
Woody Grand (brikettes)
-
-
149 990
-
 
Genesis
272 900
-
-
-
Elektromos grill
Orion Raklett
-
-
3 990
-
 
Elektromos asztali
-
-
23 990
-
 
RBS Classic (brikettes)
99 990
-
-
-
 
Adelaide (grillkocsi)
-
119 990
-
-
Az árak forintban értendők!

Az egyik barkácsáruház grillrészlegének felelőse is ellátott bennünket néhány hasznos tanáccsal: „A grillszezon beindultával sok helyen akciók is serkentik a vásárlókedvet. A vevők körében a faszenes-épített, illetve a hagyományos grillsütők a legnépszerűbbek. Ezek egyébként elsősorban kertes házban lakóknak ajánlatosak. A grillsütő kiválasztásánál fontos tényező lehet, hogy előreláthatóan mekkora társaság használa majd a grillsütőt. Ahol rendszeresen, több emberre sütnek, célszerű nagyobb felületű sütőket választani.” A termékek visszaváltása nem jellemző, legfeljebb az összeszereléssel adódnak problémák.

Ha egyedi grillezőt építtetnénk, jó mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk: a mesteremberek árai két-háromszázezer forinttól indulnak. Az árat erősen befolyásolja az alapanyag, hiszen egy tégla, vagy samott építésű grillező jóval olcsóbb, mint egy márvány. Egyes grillépítők négy-öt napon belül vállalják az egyszerűbb munkákat, mások egy hónapos határidővel dolgoznak.

A másik véglet a feltűnően olcsó grillező. Magasházy Györgytől, a TÜV SÜD Kermi Kft. festékipari termékek szakértőjétől megtudtuk, hogy erős hő hatására a gyengébb minőségű sütőkben káros anyagok, epoxit-vegyületek keletkezhetnek. Legutóbb ukrán és tajvani gyártmányok vizsgálatakor tapasztaltak ilyet. Ezeknél a grillsütőknél árukon kívül árulkodó lehet az is, ha nincsenek feltüntetve a festékanyag összetevői.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza